Tromsø Skyrace jsem se dozvěděl asi před 2 lety. Jedná se o horský běžecký závod v severním Norsku, založený Kilianem Jornetem a Emilií Forsberg a který se koná první víkend v srpnu. Fakt, že se jedná .závod organizovaný špičkovými horskými běžci, je veliké lákadlo. Navíc pokud bude počasí přát, naskytnou se nám během závodu nádherné výhledy.

Pří registraci máte na výběr ze čtyř vzdáleností:

  • Blåmann Vertical – 2,7 km s převýšením 1044 m
  • Bønntuva Skyrace – 15 km s převýšením 800 m
  • Tromsdalstind Skyrace – 32 km s převýšením 2000 m 
  • Hamperokken Skyrace – 57 km s převýšením 4800 m

Vzhledem k tomu, že Hamperrokken mi připadal jako docela velké sousto,  registroval jsem se na Tromsdalstind Skyrace. Ne, že bych neuvažoval o Hamperokken ani na chvíli neuvažoval, ale podle popisu trasy se jedná o velice technický terén s částmi mimo značenou stezku a s pár úseky, kdy bych si nebyl úplně jistý svými schopnostmi. Navíc dva roky zpět, americká běžkyně Hillary Allen utrpěla právě na této trase vážná zranění, když spadla z hřebenu Hamperokken a to z výšky cca 45 m. Ale tento rok se vrací zpět, což je neuvěřitelný výkon.

Už minulý rok v létě, když jsem pracoval v Norsku v regionu Vesterålen, jsem o registraci na závod uvažoval. Ale nebyl jsem si jistý, jak to bude s prací, jaká je do Trømsa doprava, a ani moje kondice nebyla na takové úrovni, abych dokončil závod v rozumném čase.  

Takže když jsem tento rok věděl, že se na Vesterålen opět vrátím, věděl jsem, že tentokrát si to musím naplánovat tak, abych se mohl závodu zúčastnit. Registrace se spouštěla prvního února. Nedá se říct, že by byl závod rychle „vyprodaný“, ale jsem ten typ člověka, který když něco neudělá okamžitě, pravděpodobně se k tomu už nevrátí. Takže jsem se hned registroval, zaplatil startovné a až potom jsem přemýšlel o dalších aspektech jako je ubytování a doprava.

S dopravou problém nebyl. Z Andenes létá přímý let do Tromsa několikrát denně, trvá zhruba půlhodinku a cena za zpáteční letenku je cca 800 NOK. Takže tato část byla vyřešená v podstatě hned a bez problémů. Z Prahy do Tromsa a zpět se dostane za cca  6000 Kč, pokud budete mít štěstí, tak i levněji.

S ubytováním to už bylo horší. Ale jen o trošku. Chtěl jsem si ubytování obstarat co nejdříve, abych se vyhnul pozdějším problémům. Organizátoři závodu nabízí ubytování v Clarion hotelu The Edge, kde se pokoje se pohybuje okolo 2000 NOK ( 5000 Kč) s tím, že účastníci závodu mají nárok na slevu. Myslím, že cena pokoje odpovídá úrovni hotelu. Navíc je hotel oficiálním centrem závodu, kde probíhá i prezentace účastníků, a start i cíl jsou přímo před hotelem. Jelikož nejsem člověk, co by si potrpěl na luxus, rozhodl jsem se ušetřit a místo Clarionu jsem si našel ubytování přes Airbnb. Pokud vám stačí samostatný pokoj, cena se pohybuje okolo 350 NOK (900 Kč) a to i v centru města a cca 600 NOK ( 1500 Kč), pokud byste měli pro sebe raději celý byt, nebo dům. Mně se podařilo najít si pokoj v malém penzionu hned za rohem od Clarionu. 

Musím se ale přiznat, že mám ze závodu obavy. Co se vzdálenosti a převýšení týče, bude to docela velký závod. Ale na druhou stranu, mám na trénink 6 měsíců a od května, kdy budu opět na Vesterålen, budu mít na trénink ideální podmínky. Takže uvidíme jako to dopadne. Každopádně po závodě tu určitě bude report se shrnutím celé zkušenosti. A pokud vás závod zaujal, můžete se podívat pro více informací podívat na stránky závodu.  

Tak to bylo shrnutí organizační stránky závodu. V dalších článku se dozvíte jak mě vyšel samotný závod. Pokud máte ohledně závodu jakékoliv dotazy, neváhejte mi napsat!

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning