Druhý díl letošního seriálu Innogy WINTER RUN byl skutečně zimní. Na předpovídanou sněhovou nadílku sice nedošlo, nicméně ledovka na mnoha místech trati dala závodníkům pořádně zabrat.

Klouzání si užívali zejména běžci na čtyřech kilometrech. Na dětských trasách v rámci KIDS WINTER RUNu, kde se běželo už dopoledne, totiž tolik ledu nebylo. I proto se zúčastnilo více než stovka závodníků a zájem byl také u starších dětí. Do startu dvojnásobně dlouhé trasy, která startovala hodinu po té krátké, už led naopak na některých místech roztál.

„Byla to zima se vším všudy. Led byl jen na mostech a pár dalších místech, ale nikomu se nic nestalo. Sem tam někdo spadl, ale to už prostě patří k tomu běhání,“ řekl k podmínkám šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel, který sám běžel čtyři kilometry. „Nikdy nesolíme, ztratilo by to kouzlo zimního běhu. I kdyby byl metr sněhu, neodklidíme to a běžci se musí dostat o cíle,“ odpověděl na otázku, jestli pořadatelé neuvažovali o posolení trasy. Jak se s nástrahami trasy vypořádat poradil i favorit závodu Miroslav Burian: „Jelikož jsme si alespoň mosty proběhli před závodem, tak jsem tušil, kudy běžet, a vyplatilo se. Hned jsem si vyběhl k zábradlí, kde to klouzalo nejméně a běžel jsem tak, abych neupadl.“

Vzhledem k tomu, že u fotbalgolfového hřiště jsou aktuálně stavební stroje, bylo nutné upravit trasu a závodníci si tak první most s ledovkou přeběhly až po polovině závodu. To už byl ze hry o vítězství Lukáš Zedek z Night Run Teamu, který v jedné ze zatáček spadl. S odřeným loktem a naraženou kostrčí se jen pomalu dostával opět do tempa a z vedoucí trojčlenné skupiny klesl až na konec první patnáctky.

Na čele tak zůstali triatlonista Jiří Kalous z AZ Fitness teamu Brno a známá tvář závodů pod taktovkou Tomáše Pavla Miroslav Burian z CEPro Teamu. Nakonec vyhrál prvně jmenovaný. „Běželo se fajn, akorát to trošku klouzalo. Kolega běžel krásně celé tři kilometry a pak si jen řekl, tak já si zrychlím poslední kilometr a utekl mi,“ nedělal si z druhého místa těžkou hlavu Miroslav Burian. S časem 13:49.44 prohrál jen o 7.05 vteřiny. Na stupních vítězů s nimi vystoupil Josef Spáčal, jeho čas byl 14:44.83.

Vítězce ženského závodu Lence Burianové (CEPro Team, BJEŽ racing) stačil čas 15:59.46 na šesté místo mezi muži. „Sice byla klouzavá trať, ale mně se běželo pocitově moc hezky, tak jsem nevnímala nic okolo. Viděla jsem kluky před sebou, tak jsem si vždy dala pozor,“ řekla po doběhu. Hned za ní doběhl vítěz juniorů Jan Adam Tarava z Mattoni Freerun Frýdek-Místek (16:13.36). První místo ho značně překvapilo. „To si dělají srandu,“ řekl u displeje s výsledky, kde zjistil své umístění. Těsně za elitní desítkou pak doběhl vítěz kategorie nad 40 let Ondřej Fridrich (Korfal klub Brno) v čase 16:34.70. Vítězkou kategorie juniorek se stala Barbora Pličková v čase 19:42.53, porazila i nejrychlejší závodnici kategorie Z2 Tinu Thurner (20:02.32).

Na osmikilometrové trase našel vítěz prvního závodu Jiří Chyba z klubu Nutrend Specialized přemožitele, kterým byl Lukáš Soural (VSK UNI BRNO). Po téměř půlhodině byl rozdíl mezi nimi v cíli jen 4.25, vítězný čas byl 28:20.03. Velkou ztrátu neměl ani třetí Martin Vintrlík (Vinaři a Pivaři Křepice), ten doběhl v čase 28:30.49. Za stupni vítězů doběhl Miroslav Burian, přesto bral druhé místo mezi třicátníky. Na dvanáctém místě celkově finišoval vítěz padesátníků Jakub Hájek (Axians), v jeho případě se časomíra zastavila na hodnotě 32:23.49.

Druhé vítězství během jednoho dne si připsala Lenka Burianová, byla nejen nejrychlejší ženou, ale v čase 33:39.91 i vítězkou kategorie Z30. Trochu překvapivé je, že ona ani manžel se nepokusí zopakovat loňské prvenství. „Nevíme, který další WINTER RUN poběžíme, asi až Prahu nebo Olomouc týden před tím. Určitě ještě na nějaký pojedeme, i když se nám termíny kryjí s jinými závody, začali jsme běhat ty překážkové,“ řekla závodnice. S nočními závody seriálu Night run ale počítá. Nejbližší soupeřkou Lence Burianové byla Blanka Lochmanová, nejrychlejší v kategorii Z40 (34:49.41). Mezi závodnicemi nad 50 let pak byla v čase 38:52.73 nejlepší Lenka Dopitová (street workout vrahovice).

Oblíbenost závodů Innogy WINTER RUN každým rokem roste, letos museli účastníci poprvé parkovat u nedalekého baseballového hřiště. „Museli jsme zdvojnásobit kapacitu, loni bylo 550 startujících, letos jich je 900. Je to vidět i v jiných městech a tak letos očekáváme šest tisíc startujících za celý seriál,“ těší Tomáše Pavla. Další víkend bude netradičně volno, pak se poběží v Českých Budějovicích a až po nic přijde řada na Ostravu. „České Budějovice jsou krásné místo, mají tam dobré pivo, tak proč si neudělat rodinný výlet. Trať, na které se houpou mosty, bude i letos,“ pozval s úsměvem šéf pořadatelského týmu na další závod.

Zdroj: tisková zpráva