Tím, že se mění, vykazuje historie svoji kontinuitu. Nehledejte hluboká filozofická moudra, jen vězte, že teprve v prvním závodě druhého ročníku oblíbeného seriálu Běhej s námi na západním okraji Prahy našel dosavadní vládce Jiří Chyba přemožitele. V Tuchoměřicích ho udolal známý rokycanský triatlonista Jan Šneberger.

Ten se vydal mezi účastníky poprvé, příležitost spojil s rodinnou návštěvou. „Nikdo se mi tam nemotal,“ odpovídal spokojeně na otázku, jak se mu běželo. Už při rozcvičení zvládl celý víc než sedmikilometrový okruh, navíc se ještě trochu zaběhl. V ostrém tempu pak už na čele věděl přesně, kdy a kudy (čas 27:45).

„Neměl jsem na něj, asi po dvou kilácích mi zmizel. Běžel moc pěkně,“ ocenil ho Jiří Chyba (Nutrend/Speci­alized), loňský celkový vítěz seriálu, stále hlavně biker, který ztratil téměř minutu. „Mám teď tříměsíční dceru, na kolo skoro nezbývá čas. Aspoň trochu běhám,“ usmíval se při zmínce o účasti na dvou Winter runech. Třetí pozici získal ve finiši Pavel Procházka z Mělníka.

„Moc pěkná trať, výborný trénink,“ chválil pak pořadatele z Kopaninského spolku vítěz Šneberger, Z fotbalového hřiště tuchoměřického Sokola, účastníka okresního přeboru, se had běžců vydal údolím Únětického potoka, při jehož překonání se museli vypořádat s brodem, tedy dvěma rychlými krůčky ve vodě.

Brrrrr, byl jen jeden stupeň nad nulou… Těžšími auty místy rozjeté lesní cesty ztvrdly někde v docela náročný terén. Pak dál lesem až téměř ke Svaté Juliáně a z kopce zase dolů zpět. Parádní přírodní štrapáce.

Mezi ženami zůstalo na špici stejné jméno, byť s jinou tváří. Loňskou premiantku Lujzu Slávikovou, která se z Běhej s námi vyšvihla do vyšších pater větších závodů, například vyhrála nedávný Blaník i před Radkou Churaňovou, nahradila tentokrát Eva Slavíková (čas 34:03).

Také už známá postava stupňů vítězů (nejen) pražských běhů. „Mám to blízko, vyrazila jsem. Běhám si pro radost,“ usmívala se. „Trať byla moc pěkná, žádná lehká rovina to tedy ne, jen mi byla zima,“ dodala. Druhá skončila pravidelná účastnice mnoha běžeckých párty Katarína Třísková a třetí Eva Zborníková z Libčic, ta se vydala i s dětmi.

Ostatně účastnická galerie byla pestrá. Objevilo se plno známých už z loňských závodů, přibyli i noví. Mnoho běžců místních a z okolí, ale i ze vzdálených opačných pražských končin. Atmosféra pohodová, rodinná, s muzikou, závody dětí, teplým čajem nebo Únětickým pivem v cíli.

Tak zase příště. Druhou kapitolu napíše letošní ročník 15. 2. ve Statenicích s epicentrem opět na fotbalovém hřišti. Sbírají se body do žebříčků věkových kategorií, na nejlepší v celkovém pořadí čekají i prize-money.

Výsledky

Další informace o seriálu na www.behejsnami.com