Na jihu Čech měl nejvíce důvodů k radosti Pavel Štěpánik, který vyhrál krátkou a poté ještě dlouhou trať závodu innogy WINTER RUN. Jarní počasí ale vykouzlilo úsměv na tváři většině z osmi stovek startujících. Těch bylo o třetinu více než o rok dříve.

Závodníky mělo v Českých Budějovicích přivítat teplé počasí už podle předpovědi. „Kraťasy a tričko nasadit, máme tu první jarní velký závod,“ radovali se pořadatelé již před startem na sociálních sítích. A předpověď vyšla. Řada startujících skutečně vyběhla v krátkých rukávech nebo v trenkách, což by prvního února čekal málokdo.

Mezi nejmladšími závodníky pochopitelně moc otužilců nebylo, běhalo se v nejčastěji bundách, ale s radostí. Dětí se na start postavilo téměř sto v pěti kategoriích, vždy se při vyhlašování ještě dělili na chlapce a dívky. Menší děti si okruh o délce 400m na Sokolském ostrově oběhly jednu, starší dvakrát.

Po vyhlášení výsledků dětských závodů už se na startu začali řadit běžci závodící na čtyřech kilometrech. Závod odstartoval ve čtvrt na dvanáct a ještě před půl byl v cíli vítěz. S přehledem vyhrál Pavel Štěpáník z AK Škoda Plzeň. Jeho čas 14:40.45 byl téměř o minutu a deset vteřin lepší než výsledek druhého Miloše Szabó (Jihočeský klub maratonců). Na stupně vítězů v ktagorii i celkově je doplnil Martin Pisar z Teamu CykloTrener. Jeho čas byl 15:53.83.

O prvenství se bojovalo v kategorii juniorů, vítězem se nakonec stal David Politzer z SDH Srubec v čase 16:17.93, druhý Michael Kellinger zaběhl čas 16:30.87. Ještě těsnější to pak bylo mezi prvními dvěma v kategorii mužů nad 40 let – Josef Průcha porazil svého kolegu z týmu CBC TEAM o necelé tři vteřiny.

Mezi ženami byla nejrychlejší Markéta Kašná z BK Ludgeřovice, její čas byl 18:13.13, druhá byla vítězka kategorie Z2 Markéta Valentová z Valesport Valenta SCOTT Team Pelhřimov. I třetí v cíli z něžného pohlaví byla vítězka – Adéla Štefanová vyhrála v čase 19:14.30 klání juniorek.

Hodinu po startu kratšího závodu zazněl startovní výstřel závodu na dvojnásobnou vzdálenost. Výsledek byl stejný – nejrychlejším byl opět Pavel Štěpáník, tentokrát mu však byl zdatným soupeřem Michal Jarolím z VS Tábor. Časomíra se zastavila na hodnotách 27:37.68 a 27:57.07. Už s větším odstupem je následoval italský běžec Molina Gill Bernat (Club Triatló Basiliscus), i on se však s časem 29:10.40 dostal na stupně vítězů mezi třicátníky. Přestože opět vyhrál kategorii M40, čtvrté místo celkově mohlo být zklamáním pro cyklistu Jiřího Chybu z týmu Nutrend Specialized, s časem 29:46.29 se ještě dostal pod půlhodiny. To už se nepodařilo stříbrnému v kategorii – Petr Šafránek z NN2019 běžel čas 30.28.22.

Devátá mezi ženami doběhla elitní vytrvalkyně a účastnice loňského mistrovství světa Marcela Joglová, byla jen o necelou vteřinu za kolegou z týmu HERE TO WIN. Její čas 30:35.09 byl téměř o tři minuty lepší než výsledek druhé Kateřiny Zemanové z SK Dvory. Kategorii Z40 vyhrála Blanka Lochmanová (Lochnesky) v čase 35:32.76, jejíž manžel bral ve své kategorii třetí místo. Po loňských výsledcích manželů Bednářových je to tedy další úspěšná dvojice. Vítězem kategorie M50 se stal František Tichý z AZ týmu Světlá nad Sázavou (32:07.88), obdobu kategorie mezi ženami pak ovládla Dana Bromová časem 42:33.15.

Letošní seriál innogy WINTER RUN už má za sebou první polovinu a kdo se zatím nezapojil, může zapomenout na úspěch v celkovém pořadí Českého poháru v zimním běhu. Další závody nyní budou následovat v rychlém sledu – Ostrava, Olomouc a Praha se poběží pouze s týdenním rozestupem. Do slezské metropole v minulých nejezdili všichni pravidelní účastníci, to ale vůbec neznamená, že nedorazí nikdo z větší vzdálenosti. „Nepojede někdo na Winter run Ostrava 8. 2. ráno vlakem? Pokecáme, sníme si navzájem řízky atd,“ ptal se už na sociální sítích například Pavel Růžička z Prahy. Závod bude určitě i tentokrát stát za to.

Zdroj: tisková zpráva