Stalo se vám někdy, že jste chtěli trénovat, ale prostě nemohli? Že navzdory vašim nejlepším záměrům jste zkrátka neměli čas na to, abyste dělali co vás baví? Dlouhé hodiny v práci, nečekaná nemoc nebo zkrátka cokoliv jiného, co vám život postavil do cesty.

Mě taková situace potkala právě teď. V ne úplně nejlepší dobu. Po tom, co jsem si prošel ztrátou motivace a byl odhodlaný začít zase pravidelně trénovat, restartovat svoje stravovací návyky. Myslel jsem si, že jsem z nejhoršího venku, a místo toho jsem se ocitnul v kolotoči práce, nedostatku spánku a s tím související únavou. Na začátku prosince jsem odletěl zpět do Norska, kde budu až do konce března. Je to stejné místo jako loni. Toto téma jsem už trošku nakousl v předešlém článku.

Věděl jsem, že začátek zimní sezóny je náročný. Ale v mé hlavě jsem si pořád myslel, že to zvládnu. Že si vždycky najdu čas na to, abych se alespoň na půl hodinky proběhnul. Realita však byla jiná. Hned od druhého dne po příletu jsem trávil prakticky celé dny v práci. A po práci jsem byl rád, že jsem padl do postele a užil si svých šest hodin spánku, abych mohl hned další den začít nanovo.

Je to začarovaný kruh. Hlava chce, ale okolnosti jsou proti vám. Čas od času mám sice čas jít běhat nebo chvilku posilovat, ale to, co mi chybí, je pravidelnost. Bohužel zatím nejsem z této spirály úplně venku. Ale posledních čtrnáct dní se snažím aplikovat pár jednoduchých pravidel, které mi pomáhají se s touto situací vyrovnat. A možná si někteří z vás procházejí, nebo procházeli něčím podobným, tak jsem si řekl, že nebude na škodu se s vámi o pár tipů podělit. Všechny vyházejí z osobní zkušenosti, takže pokud vám pomohlo něco jiného, neváhejte se s námi podělit též!

V podstatě celý život jsem někdo, kdo potřebuje hodně spánku. Pokud nespím každý den minimálně osm hodin, nedostatek spánku se na mně dříve nebo později projeví. Když jsem unavený, celý den mám jako v mlze. Těžko se rozhoduji a mívám výkyvy nálad. Proto je pro mě spánek naprostá priorita. Minimálně osm hodin denně. Tečka. Žádné výjimky. I když to znamená nedovídat se na seriál, nedočíst kapitolu v knížce nebo nedopsat tento článek. Pokud vám stačí šest hodin spánku, skvělé. Ale vždy se snažte dopřát svému tělu potřebný odpočinek po náročném dni. A to odpočinek jak fyzický, tak i psychický.

Další super důležitou věcí je jídlo. To, že nemáte čas, by neměla být omluva proto, abyste jedli nezdravě. Sice se nic neděje, když si čas od času dáte fast food, pokud byste však tak jedli každý den, projeví se to samozřejmě na vaší kondici i na náladě. Jídlo je naše palivo. A z vlastní zkušenosti vím, že pokud jím zdravě, má to velký vliv na náladu, na pocit únavy a celkově na přístup k problémům a rozhodování. Navíc pokud vám čas a pracovní povinnosti nedovolují trénovat, je dobré se udržovat ve formě alespoň díky kvalitnímu jídlu. V minulosti si mi stávalo, že díky tomu, že jsem neměl čas na trénink, se všechny ostatní věci sesypaly jako domeček z karet. Nedovolte, aby vám jeden vynechaný návyk zničil všechny ostatní.

I když nemám čas trénovat každý den, tak se alespoň při chvilkách volna snažím udělat něco. Může to být pár protahovacích nebo posilovacích cviků, jít se proběhnout na patnáct minut nebo jen rychlá procházka. Cokoliv z toho je lepší než nedělat nic. A i když každá z těchto aktivit je v rámci pár minut, pořád je to cvičení. A vy si připíšete další den, kdy jste trénovali. Nesnažte se být perfektní. Nikdo není. Možná jste měli v plánu hodinový trénink, ale máte čas jen na patnáct minut. I to je lepší než úplně vynechat.

Naučte se říkat “NE”. Teoreticky jednoduchá věc, která ale v praxi vyžaduje velké úsilí. Možná jste se dostali do situace, kdy jste zahrnuti prací, schůzkami nebo jinými povinnostmi, kterým jste mohli předejít tím, že byste řekli ne. Chápu, těžko se říká ne vašemu nadřízenému. Těžko se říká NE nejlepšímu kamarádovi nebo rodině. Možná si ani nemůžete dovolit říct NE. Rozjíždíte vlastní podnikání a každá příležitost se počítá, nebo máte v práci náročný projekt, který musí být dokončený v čas. Jsou ale jiné situace, kdy je sice nepříjemné říci NE, ale z dlouhodobého hlediska vám skutečnost, že jste řekli NE, usnadní váš život. A vy budete moci žít tak, jak chcete vy a ne jak chce někdo jiný.

A poslední rada? Situace se zlepší. Někdy je jen potřeba zatnout zuby a vydržet. A až zase budete mít čas na váš dlouhý běh, tak si ho alespoň pořádně užijete, protože budete vědět, že to není samozřejmost a že máte velké štěstí, že můžete vyběhnout a vše ostatní hodit za hlavu. Nenechejte pár rušných a náročných týdnů (měsíců), aby vás připravily o to, co máte rádi. Ať už je to běhání nebo cokoliv jiného, co vám přenáší radost.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning