Další prosluněný závod za sebou mají účastníci seriálu innogy WINTER RUN. V Ostravě běhalo víc jak pět set dospělých a desítky dětí. Vítězství na čtyřech kilometrech dokázala tentokrát na dvojnásobně dlouhé trati zopakovat Ulrike Schwalbe.

Kvůli termínové kolizi s jinými závody se v Ostravě letos běželo až na začátku února. I tak si ale do radnice, kde tradičně probíhala prezence, našly cestu stovky běžců a běžkyň. Dopoledne závodily děti, i tentokrát se jich utkávalo na tratích 400 a 800 metrů několik desítek v celkem deseti kategoriích rozdělených dle věku a pak ještě na chlapce a dívky.

V půl dvanácté se pak na trať vydali závodníci přihlášení na čtyřkilometrovou trať. S tou si nejrychleji poradil Michal Vlček (VITALO Future Cycling), když zaběhl čas 14:32.15. Pod patnáct minut se dostal také Robert Němeček (RUN!BRO), který stejně jako vítěz nevybíhal z první řady, na startu „nechal“ více než půldruhé vteřiny. V cíli ho od zlata dělilo šestnáct sekund a půl. Třetí v kategorii i celkově byl Martin Pisar (Team CykloTrener) v čase 15:25.01 mířící za výhrou v poháru. Za ním už finišoval v čase 15:38.84 nejrychlej­ší junior, domácí Jakub Pachula.

Mezi ženami si další vítězství připsala Ulrike Schwalbe (ASC Marktrodach), která se závodů Winter run účastní sice nepravidelně, ale pravidelně v nich vítězí. Tentokrát jí překonalo jen pět mužů a její čas byl 16:21.46. Vítězka kategorie Z1, téměř domácí Markéta Kašná z BK Ludgeřovice, zaběhla čas 17:19.31 a byla jen o málo pomalejší než vítěz kategorie M2, další závodník z BK Ludgeřovice, Adam Galdia (17:04.39). Nejrychlejší juniorkou byla v čase 18:40.04 Iva Motlochová.

V závodě na osm kilometrů se pak na prvních třech místech seřadili vítězové tří kategorií. Nejrychlejším ze všech byl čtyřicátník Marek Štěpán z TJ Sokol Týn nad Bečvou, zaběhl čas 30:59.02. Ani ne deset vteřin na něj ztratil vítěz kategorie M30 Radim Derka a v čase 31:19:88 vyhrál mezi padesátníky Daniel Šindelek (MK Seitl Ostrava). I další pořadí bylo těsné, do minuty za vítězem doběhli i čtvrtý Vojtěch Kusin (Beskydští Pacoši) a Jiří Vlach (Baník Ostrava orientační běh).

Další vítězství během dne získala na osmikilometrové trati Ulrike Schwalbe, tentokrát v čase 33:33.98. Druhá byla Adéla Fráby, čas 35:14.66 jí stačil na výhru v kategorii Z30. Třetí pak doběhla Michele Boturová (zvednitonatenoze), s časem 35:40.52 porazila pátou Olgu Selapuginu o 22 vteřin. Již tradiční vítězkou kategorie M50 se pak stala díky času 42:21.76 Hana Baliharová z Mattoni FreeRun Olomouc.

A právě domácí závod běžců z Hané je další na programu. Už příští víkend se seriál innogy WINTER RUN přesune do Olomouce a pak do Prahy. Účast bude jistě značná. „Čekají nás dva nejoblíbenější závody. Olomouc je jedničkou na Moravě, Praha v Čechách,“ sdělil šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel, a připomněl, že po závěrečném závodě dojde k vyhlášení pořadí v Českomoravském poháru v zimním běhu na osm a čtyři kilometrů. Ve všech kategoriích už se výsledky pomalu rýsují.