Favorité a už tváře seriálu Běhej s námi na západním okraji Prahy ovládli letošní druhý podnik, Statenice běží. Znamenitý letitý biker a čerstvý táta Jiří Chyba rozhodl až v závěrečném úseku, zato Lujza Sláviková si šla za svým už od úvodního stoupání ke Svaté Juliáně.

Oproti loňské lezavé zimě a dešti letos panovalo jaro. Teploměr vystoupal nad desítku a na sluníčku se na terase fotbalového hřiště Sokola, slavícího století, dalo příjemně vyhřívat. K tomu klasická osmdesátková diskotéka Patrika Rokla, šrumec dětských závodů… komu by pak (ne)chtělo na vlastní dospělý start? Běhaly celé rodiny. Však účast oproti minulému roku narostla znatelně ve všech kategoriích.

Dvouokruhový výběh ke Svaté Juliáně se rozpůlil, na hřebeni had běžců zamířil ku Přední Kopanině, nejprve lesní cestou, pak asfaltovým chodníčkem, a ve vsi se pak namotal pod románskou rotundou Máří Magdalény nazpátek. Z hodně blátivých obav pořadatelé raději vedli trasu na jistotu. A od křižovatky na vrchu u Juliány se zase napojili na původní okruh dolů do Statenic. Zůstala zhruba stejná osmička.

Zaváděcí kolečko podél Únětického potoka přineslo rozdýchání, balík se začal trhat až už terénní asi kilometrový stoupák k Juliáně s převýšením 89 metrů. Ještě kus za obrátkou běžela čelní dvojice Chyba – Sedláček pospolu. „Slušné tempo, myslím, že nám vyhovovalo oběma,“ říkal pak v cíli vítěz (jediný pod třicet minut časem 29:59,88).

Po seběhu z lesa, to už zbýval do brány necelý kilometr, se na silnici nejprve pokusil nastoupit Jan Sedláček (běžecké sdružení SK Svěrák), ale zkušený závodník, byť pořád víc cyklista, Chyba (Nutrend/Speci­alized team) ho zachytil a v našláplém rytmu dokázal vytrvat. Vyhnul se tak rizikovějšímu souboji ve finiši. Třetí skončil, aby se nám zkompletovala sbírka sportovních profesí, triatlonista David Rosenkranz ze Slaného.

Tradiční trofej pro nejlepšího běžce, místňáka, vybojoval zaslouženě Matěj Maxa, desátý za 33:18,82. Zaprvé je tu skutečně doma i jako bafuňář fotbalového klubu a zadruhé výtečně nastoupil a sbíhal v posledních dvou kilometrech.

Nejlepší dáma Lujza Sláviková v prvním závodě letošního programu v Tuchoměřicích chyběla, přesto cestu za obhajobou celkového prvenství nechce pustit.

Není divu, že pak vyrazila velmi svižně ve stopách labradorky Luisy, která pomáhala vytyčovat novou trať… A i když tak úplně nevydržela (dívka Lujza), dokázala skončit pátá v absolutním pořadí (32:00,09) a potvrdila tak značný výkonnostní vzestup. „Objemově běhám asi stejně, ale přidala jsem na kvalitě,“ usmála se.

I druhou pozici obsadilo původem slovenské dievča. Mária Rušínová, fotografka Blesku, si ještě před dvěma lety nedokázala, že by osm kilometrů v kuse vůbec uběhla. A teď? Trénuje pod vedením legendárního Róberta Štefka, životní peripetie ji přivedly k běhání, kde „si vybije negativní energii a promění ji do pozitivní.“ To zní skvěle, ne? Třetí skončila Eliška Hubená z Fakeeru.

Kompletní výsledky včetně průběžného pořadí seriálu, v němž jde i o prize-money, najdete na www.sportchallenge.cz

Třetí závod Běhej s námi 2020 se koná už 14. března v Suchdole.