Dvě vítězství, jedno druhé a jedno třetí místo – taková byla bilance manželů Burianových, kteří se v Olomouci opět zapojily do seriálu innogy WINTER RUN. Příběh velkého hrdiny se však odehrál v hloubi pole osmikilometrového závodu.

I v hanácké metropoli přivítalo běžce příznivé počasí, někteří běžci ani nepotřebovali tričko s dlouhým rukávem. Celkem do cíle doběhlo téměř šest stovek účastníků závodů na čtyři nebo osm kilometrů. I zájem dětí byl slušný, i tentokrát se počítaly na desítky a zejména těch dvanáctiletých přišlo nadprůměrné množství.

Již před startem kratší trati bylo zřejmé, že Miroslav Burian z Night Run Teamu bude patřit mezi nejrychlejší. A to i přesto, že po své předchozí účasti v Brně tvrdil, že neběhá. „Jde o to, že nemám ambice trénovat. Až začnu trénovat, tak budou ambice na pořadí,“ řekl tehdy. V Olomouci však už zase vyhrál, tentokrát v čase 13:54.96, ale nic neměl až do průběhu cílem vůbec jisté. Jen dvě vteřiny po něm totiž finišoval Erik Machů z TJ Dukla Praha. Ten navíc na startu nestál v první řadě, a pokud by se počítal čas od přeběhnutí startovního koberce, byl by rozdíl mezi oběma borci ještě menší, ani ne vteřinový. Nicméně i tak byl rychlejší loňský vítěz Českomoravského poháru v zimním běhu.

Machů ale nemusel smutnit, mezi juniory přemožitele nenašel. Třetí celkově byl Ivan Pavlík (AC Spartak Dubrican) s časem 14:36.56, za ním doběhl Martin Pisar z Team CykloTrener, který směřuje k pohárovému vítězství letos. Desátý byl vítěz kategorie M2 Zdeněk Jahoda z BK Běkoho Teplice, v jeho případě se stopky zastavily na hodnotě 16:01.41. Na závodě v Olomouci se objevili i domácí Marek Lettava a Richard Bednář, jedni z nejrychlejších běžců z předchozích let seriálu innogy WINTER RUN, oba doběhli v první patnáctce celkového pořadí.

To se podařilo i Lence Burianové, čtrnácté místo celkově znamenalo první mezi ženami, její čas byl 16:27.04. Druhou ženou v cíli byla Hanka Jakubíčková z PSK Olymp (16:45.27) a třetí v čase 17:16.95 tradiční účastnice Markéta Kašná z BK Ludgéřovice. Kategorii M2 ovládla díky času 19:34.14 Markéta Šnoblová a MJZ Kristýna Abendrothová (22:29.13).

Miroslav Burian se pak pokusil o zlatý double a po prvním kilometru závodu na osm kilometrů běžel na čele bok po boku s Petrem Lochmanem z klubu Lochnesky. Nakonec ale byl nad jeho síly Martin Malček z ŠK Trian UMB Banská Bystrica, který se díky času 29:50.50 jako jediný dostal pod půl hodiny. Burian doběhl v čase 30.32.48 a pak už cíl v čase 31:21.75 proťala nejrychlejší žena, Petra Vašinová z Nutrend Teamu. Dala tak vzpomenout na loňský seriál NN NIGHT RUN, kdy obvykle závodila spíše s nejrychlejšími muži než se ženami.

Celkově na čtvrtém místě doběhl vítěz čtyřicátníků Petr Lochman, v čase 31:24.45 porazil svého nejbližšího soupeře v celkovém pořadí i v kategorii o více než půl minuty. Štěpán Marek z TJ Sokol Týn nad Bečvou zaběhl čas 31:57.90. Čas 34:04.15 pak zajistil Miroslavu Švecovi výhru v kategorii M50. Co se žen týká, byla druhá Ivana Vávrů (TJ VTŽ Chomutov) s časem 33:55.86 a Lenka Burianová s časem 34:50.19 zkom­pletovala rodinnou sbírku cenných kovů.

V kategorii Z40 vyhrála už tradičně Blanka Lochmanová (Lochnesky), tentokrát v čase 35:47.15, za jejími zády se ale bojovalo. Druhé místo nakonec získala Lenka Doubravová, jejíž čas 36:06:81 byl jen o vteřinu a čtrnáct setin rychlejší než ten Martiny Hanouskové. Mezi ženami v kategorii Z50 byla nejrychlejší Jiřina Holková, na osm kilometrů potřebovala 41:27.71.

Velký obdiv u pořadatelů i dalších účastníků vzbudil Vratislav Zdrubecký, který celých osm kilometrů zvládl na invalidním vozíku. „Je to borec. Tady je vidět, že když člověk opravdu chce tak zvládne velké věci. Obrovský respekt,“ napsala v komentáři například Lucie Pešatová a další ohlasy byly v podobném duchu. Sám hlavní hrdina pak v komentáři poděkoval za super sobotu pro celou rodinu a následně se on i jeho děti, které rovněž běžely, stali členy Night Run teamu.

Zdroj: tisková zpráva