Oblíbeným závodem v Praze i letos skončil seriál innogy Winter Run, který byl zároveň Českomoravským pohárem v zimním běhu. Závodníky přivítalo slunečné, ale větrné počasí a Miroslav Burian z Night Run Teamu ukázal, kdo je ve startovním poli jedničkou.

Nejprve totiž doslova prolétl čtyřkilometrovou tratí. Jeho čas 13:50.32 znamená průměrné tempo 3:15/km. Druhý doběhl v čase 14:15.03 Jan Bielik z klubu Rozběháme Česko, třetí byl Milan Krejčík (Sportisimo Hvězdy). S časem 14:31.82 jen o devět setin vteřiny porazil Jana Radu (Štefko Running team). Ten však nemusel smutnit – stal se vítězem kategorie M2. Juniory vyhrál Štěpán Socha, s časem 15:18.15 sedmý celkově.

Nejrychlejší závodnicí byla juniorka a to Jana Pekařová z TJ Turnov, v jejím případě se stopky zastavily na hodnotě 16:03.55. Druhá a zároveň první v kategorii M1 byla známá tvář, Lenka Burianová z Night Run Teamu (16:33.16). Velký boj se rozhořel o prvenství v kategorii Z2 – Andrea Marková byla nakonec v čase 18:47.32 o zhruba deset vteřin rychlejší než Martina Kuníková.

Od loňského roku závodníci v Českomoravském poháru v zimním běhu bodují také na krátké trati, nejvíce bodů letos v jednotlivých kategoriích nasbírali Jan Adam Tarana, který běžel jako jediný z celého startovního pole všech šest závodů, Martin Pisar, Jiří Balihar, Natálie Lehocká, Markéta Kašná a Bohunka Kotenová, rodinné týmy vyhráli Krajčovi.

Hodinu poté, co Miroslav Burian s Milanem Krejčíkem a dalšími téměř 650 běžci vyráželi na trať čtyřkilometrového závodu, stáli tito dva borci na startu opět. A i v tomto případě se usadili na těch nejvyšších příčkách – Burian vyhrál v čase 29:50.30, Krejčík byl hned za ním, jeho čas zněl 30:17.27. Za nimi doběhl vítěz kategorie M40 a stále spíše cyklista Jiří Chyba z Nutrend Specialized, který se zároveň stal vítězem Českomoravského poháru v zimním běhu. Jeho jediný ve své kategorii zcela dominoval – zaznamenal čtyři starty a čtyři vítězství. Výhru v posledním závodě i v celém seriálu si připsal také Miroslav Švec z Nigth Tun teamu, nejlepší padesátník. Zbývá jen dodat jméno vítěze Poháru v nejmladší kategorii, je jím Pavel Procházka.

Mezi něžným pohlavím byla nejrychlejší Adéla Civínová z AK Bílina, zaběhla čas 32:16.96, druhá byla Jana Pilařová (34:07.51) a třetí Linda Šwarzová (34:34.11). Až bramborová medaile zbyla při jejím druhém startu během hodiny a půl na Lenku Burianovou. Co se týká pohárů, ten největší si z Prahy odvážely vítězky jednotlivých kategorií – Veronika Medlová, Blanka Lochamnová (ze čtyř startů třikrát vítězná a v Praze druhá) a Hana Baliharová.

Do Prahy přijel i nový člen Night Run teamu Vlastimil Zdrubecký. Stejně jako v Olomouci, i na Ladronce absolvoval celou trasu na kolečkovém křesle a ani zdaleka nebyl posledním. Navíc svým příkladem možná inspiroval další, v Praze zvládla osm kilometrů na vozíku také Petra Hurtová. Byla jednou z mnoha, kteří přichází na chuť zimnímu běhání. Byť letos to vinou počasí nebylo úplně ono – poručit větru a dešti pořadatelé zatím neumí.

„ Letos se zúčastnilo 5500 startujících, což je o 1500 více než minulý rok. Byli jste všichni úžasní a rychlí,“ vzkázal závěrem šéf organizačního týmu Tomáš Pavel a slíbil, že se příští rok poběží novu a to minimálně ve městech, kde se běželo letos.

Zdroj: tisková zpráva