Rohálovská desítka není jenom desetikilometrový silniční běh. Pořadatelé na Hané vedení bývalým předním českým maratoncem Ondřejem Němcem závod každý rok zpestří pozváním nějaké zajímavé osobnosti.

V Prusinovicích už byli například atleti Šárka Kašpárková, Taťána Netoličková, Imrich Bugár, Jiří Sýkora, Karel David, fotbalista Pavel Srníček, nebo kreslíř Petr Urban. Pobyt v obci s 1200 obyvateli si pochvalovala i držitelka 17 světových rekordů ve skoku o tyči a čtvrtá žena na olympiádě v Sydney v roce 2000 Daniela Bártová. V roce 2018 tam přivítali účastníka pěti olympijských her stolního tenistu Petra Korbela. Loni si pobyt v Prusinovicích užíval bývalý reprezentant, čtyřnásobný král prvoligových střelců a držitel 12 českých fotbalových titulů Horst Siegl.

V roce 2003 tamní závod absolvoval v dresu Maratonstav Úpice tehdejší premiér Vladimír Špidla. V stejném roce si ho zaběhla i součastná poslankyně v Evropském parlamentu Michaela Šojdrová. Letos byl čestným hostem, ale zároveň také aktivním účastníkem halový mistr Evropy v atletice v roce 2015 v Praze v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša.

Proč jste přijal pozvání do Prusinovic?

Po návratu ze šestitýdenního soustředění v Jihoafrické republice v pondělí 17. února jsem hledal závod, ve kterém bych otestoval svoji součastnou vytrvaleckou výkonnost. A protože mám rád silniční běhy, tak jsem oslovil ředitele Rohálovské desítky Ondřeje Němce, jestli můžu v sobotu 22. února do Prusinovic přijet. Ten mi zároveň nabídl funkci čestného hosta Rohálovské desítky.

Jak se Vám na Hané líbilo?

Byla to příjemně strávená sobota. Překvapilo mě kolik závod v Prusinovicích i v Tučapech sledovalo diváků. Spousta jich byla také podél trati. Skvělá byla i přátelská atmosféra kolem celého závodu. Navíc jsem tady potkal spoustu známých a kamarádů. Vyhovovala mi také trať. Byla těžká, ale zábavná. Závod na ní jsem si však užíval a hlavně mi příjemně ubíhal. Jenom škoda ostrého protivětru do obrátky v Tučapech. Jinak bych možná zaběhl ještě lepší čas.

Jak probíhal Váš sobotní pobyt v Prusinovicích?

Po ranním příjezdu jsem předával medaile při vyhlašování výsledků dětských a mládežnických kategorii. Potom jsem se pořádně rozcvičil a rozběhal a pak už jsem se postavil na start závodu. Po vyhlášení výsledků jsem odjel domů.

Co Vás při Rohálovské desítce nejvíc překvapilo?

Byly to nepříjemné kopce na trati. Hlavně ten v Tučapech a potom druhý větší dva kilometry před cílem před Prusinovicemi. Kopce mi ale sedí a nevadí mi. Navíc nebyly příliš dlouhé. Dokážu si totiž odpočinout při sebězích.

Jak jste spokojený se svým výkonem?

Každé vítězství potěší. Spokojený jsem i s dosaženým časem. Také pocitově se mi běželo velmi dobře.

Jaký máte letos před sebou vrchol sezony?

Všechna moje příprava směřuje k závodu na 1500 metrů na Letní olympiádě na přelomu července a srpna v Tokiu. Napřed se ale musím do Japonska kvalifikovat.

Vrátíte se ještě někdy do Prusinovic?

Pokud to půjde a závod mi bude zapadat do tréninkového plánu, tak určitě. Myslím, že je to dost pravděpodobné, protože halové sezony v posledních letech vynechávám. Při trénincích v hale totiž v zatáčkách trpí moje kyčle.

Lubomír Hotař