Většina běžců a běžkyň nezávodí. Běhají si jen tak po lese, pozorují přírodu a užívají si pohybu. Někteří z nich se domnívají, že běžecké závody jsou určeny jen pro elitu, výkonnostní běžce nebo bůhvíjaké borce, ale tak tomu zdaleka není.

Podstatnou část startovního pole dnes tvoří převážně hobíci a začátečníci, běžci různých věkových kategorií od žáků, přes dorostence, juniory až po veterány, kteří už dávno překročili sedmdesátku.

Všichni se scházíme několikrát za měsíc, abychom poklábosili o běhání, jak na tom jsme či nejsme, jakou máme formu (často říkáme, že žádnou formu nemáme :-), že nás bolí tam a tam, že máme málo naběháno a tak dále. Toto však všichni říkáme s úsměvem a nadsázkou, protože to tak nějak k našemu sportu patří.

Na závody se jezdíme především pobavit, sníst po závodě párek a vypít nějaké to pivko, které si po dobře vykonané „práci“ zasloužíme.

Přijďte tedy i vy mezi nás!

V celé republice se o víkendu koná rekordních třiatřicet závodů od 3,2 km, 4,4 km, 5 km, 6 km a postupně až k půlmaratonu. Vy, kteří jste se běžeckého závodu nikdy nezúčastnili, máte právě nyní velkou příležitost.

Pokud ještě vůbec neběháte, zkuste se hecnout. Čtyři nebo pět kilometrů určitě zvládnete. Nemusíte běžet souvisle, běh můžete střídat s chůzí. Určitě vás to nastartuje a začnete pomalu pravidelně trénovat. Každý z nás nějak začínal.

I když doběhnete poslední, tak diváci a hlavně vaše rodina váš výkon zcela jistě ocení.

A když účast na závodě spojíte s prohlídkou města či obce, kde se běžecká akce koná a svou přítelkyni či manželku pozvete na dobrý oběd nebo kávu, stoupnete na ceně a získáte další plusové bodíky :-)

Zde vám přinášíme některé z nich:

Jarní běh Průhonickým parkem, Průhonice, 3,5 km

Velká cena Gustava Peši, Dolní Chabry, 4,5 km

Ústecká pětka s Mumií, Ústí nad Labem, 5 km

Bělská pětka, Bělá nad Radbůzou, 5 km

Jarní běh, Bílovice nad Svitavou, 5,6 km

Rokycanský kros, Rokycany, 5,8 km

Jaroměřský kros, Jaroměř, 6 km

Běh osvobození Vacenovic, Vacenovice, 6 km

Běh Jižním městem, Praha, 6,9 km

Běh Novým Lískovcem, Brno-Nový Lískovec, 7,3 km


Kompletní termínovku najdete zde