Ludgeřovice je malá obec mezi Ostravou a Hlučínem, jejíž dominantou je římskokatolický chrám sv. Mikuláše postavený z červených ostře pálených cihel v roce 1907. Žije zde necelých 5000 obyvatel a z toho je 37 členy místního BK Ludgeřovice.

Běžecký klub Ludgeřovice byl založen 1.7.2016 a nyní je hlavním pořadatelem stále oblíbenějšího závodu Ludgeřovická patnáctka. Letos to byl již výroční desátý ročník, na jehož bezchybné organizaci se podílelo 25 ochotných pořadatelů.

Pořadatelé udělali trasu pro Nordic Walking, Canicross, 3 km pro sprintery a 15 km pro vytrvalce. Navíc pořádají i závody dětí. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 220 sportovců.

Trať závodu je zvlněná a vedená místním Černým lesem. Část vede po žluté turistické značce směrem na Šilheřovice a v této části je nově položený asfalt, takže se dá dobře běžet i v silniční obuvi. Cestou jsme také míjeli několik pěchotních srubů. Celá trasa byla velmi dobře značena, na všech křižovatkách stáli rozhodčí a také každý kilometr byl vyznačený.

Pro teplomilné běžce to letos nebylo nic moc. Ale my, kteří máme rádi chladno, jsme se radovali. Teplota kolem 6 stupňů byla velmi příjemná. Co ovšem znepříjemňovalo závodníkům běh a nejspíš i ovlivnilo letošní časy, byl dosti silný vítr. A mnohdy ani schování se za další běžce nebylo dost účinné.

Ženy naprosto ovládla Petra Pastorová (MK Seitl), která si na závod odskočila z tréninkového kempu a zaběhla letos za 1:00:47. Skvěle běžela také mladá Jana Coufalová (Hammer OCR team), která pochází z Ludgeřovic a dosáhla skvělého času 1:03:31 a třetí byla výborná Zuzana Jurajdová z Bílovce s časem 1:07:13.

Muže vyhrál Ital žijící v Polsku Roberto Dimiccoli (EKO OKNA Runners) s časem 54:20, druhý byl Marek Radomský z Ostravy v čase 56:22 a třetí Jakub Weimann (SK Oceláci Ostrava), který finišoval v čase 57:25.

Organizátoři také sehnali spoustu sponzorů, a tak odměny pro vítěze i ceny v tombole byly atraktivní. Závod sponzorovala obec Ludgeřovice, ČUS Sportuj s námi, firmy Hello bank a Kilpi, kteří závodníkům věnovali krásné produkty a tak i ti, kteří se nedostali na bednu, mohli vyhrát pěkné ceny v tombole. Má maličkost například Kilpi rukavice a plyšáka Kilpíka (kterého děti milují :-)

Všichni závodníci se v cíli kromě čaje mohli občerstvit také lahodnou a výživnou klobásou a zapít to nápojem dle vlastního výběru, což byl většinou oblíbený iontový nápoj – pivo :-) V Ludgeřovicích to prostě umí a já jim přeji, aby se jim i dalších deset ročníků závodu takto povedlo.

Výsledky

Foto MK Seitl Ostrava

Foto BK SAK Karviná