Příchod jara a pěkného počasí láká k procházkám do přírody. Bylo by přece škoda, nevyužít toto nejkrásnější období roku k nějaké pohybové aktivitě. Může to být třeba chůze, běh, jízda na kole, ale občas tam určitě potkáváte jedince či skupinky lidí, kteří k chůzi používají hole.

Starší lidé používají hůlky k tomu, aby měli lepší stabilitu a jistotu v chůzi. Dále tu můžeme potkat někoho, kdo chce touto formou redukovat svoji váhu, či zlepšit kondici. Nordic walking je ideálním sportem, když chceme zhubnout. Zapojením rukou zvýšíme energetický výdej o 20% proti normální chůzi. Navíc tím proti běhu tolik nezatěžujeme pohybový aparát.

Když budeme mít „štěstí“, potkáme v lese nebo parku někoho, kdo tu nordic walking trénuje. Asi se chystá na nějaký závod v nordic walking. Ano, v nordic walking, čili v severské chůzi se opravdu závodí. Sice je u nás závodů málo, ale jsou. Dost často jsou spojené s nějakým běžeckým závodem. Daleko lepší je situace v okolních zemích. Třeba v Polsku už 10 let pořádají Polský Pohár Nordic Walking. Od jara do podzimu je v rámci poháru naplánováno asi 7 závodů po celém Polsku. Mimo to u našich severních sousedů probíhá ještě mnoho samostatných závodů a regionálních pohárů. Také díky této velké chodecké základně se polští závodníci umisťují na předních místech mezinárodních závodů.

Přesto, že v Česku je tento sport málo rozšířený, máme také nějaké úspěchy na mezinárodních soutěžích. Hlavně díky Jankovi Vajčnerovi (několikanásobný medailista z mistrovství Evropy, absolutní mistr Evropy ve variantě cross – country, držitel světového rekordu na 12 hodin = 97,344 km), ale jsou tady i jiní, kteří už se podívali na stupně vítězů. Na začátku nové závodní sezóny nordic walking se poohlédnu za tou minulou.

V dubnu proběhl 6. ročník Brnišťského půlmaratonu a v rámci tohoto běhu pak závod nordic walking na vzdálenost 10 km. Závodilo se po mírně zvlněné trase, která vedla z velké části po asfaltu.

Jeden z mála závodů pouze nordic walking v Česku je Nordic Walking Challenge Czech Republic. Je to snad jediný závod u nás, kde jsou na trati rozhodčí, kteří hlídají správnost pohybu závodníků, jak je tomu ve světě. Závod o délce 6 km, který probíhá u Lesního divadla v Řevnicích, je určený i nevidomým závodníkům. Ti trasu absolvují za pomoci traséra.

Další závod byl opět součástí běhu Brdská 25. Trasa pro nordic walking dlouhá 12 km vedla krásnou přírodou brdských lesů.

Asi vrcholem sezóny bylo Mistrovství Evropy v německém městě Roding. Toto bavorské městečko je jen pár desítek kilometrů od Domažlic a tak je oblíbeným cílem i českých závodníků. Na trati dlouhé 10 km se podařilo vybojovat třetí místo i Jiřímu Mikšíkovi.

Objet všechny závody polského poháru se asi hned tak někomu nepodaří, většina lokalit je vzdálená více jak 500 km. Ale jeden závod je poblíž Náchodu a tam není už takový problém dojet. V lázeňském městě Polanica-Zdrój se každoročně závodí na okruhu dlouhém 2,5 km, který vede lázeňským parkem. Po písčitých, asfaltových a dlážděných cestách závodníci absolvují patřičný počet okruhů. Délky jsou klasické 5 km, 10 km, a půlmaraton. Také tady je kategorie pro tělesně postižené a nevidomé.

V období prázdnin moc akcí neprobíhá, ale na podzim je tu klasické trio, seriál pochodů „Krok ke zdraví“. Začíná se pochodem Karlův krok na Božím Daru v délce 15 km a 5 km. Blízkost státní hranice přiláká na tento závod i chodce z Německa, ti v roce 2019 opět obsadili 1. a 3. místo na delší trase. Za 14 dní se seriál přemístil do Mariánských Lázní (Lázeňský krok)a za další dva týdny do Kadaně (Kadaňské babí léto). Všech těchto pochodů se každoročně účastní všechny věkové kategorie.

Závodů proběhlo více. Jejich seznam, který není určitě kompletní, je zde: https://www.nordicwalking.moskyt.net/seznam

Mohlo by se zdát, že závody jsou určené jen pro mladé, ale opak je pravdou. Na větších závodech (mimo ČR) jsou závodníci rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví. A není výjimkou, že na start se postaví i borci, kterým je 70 nebo i 80 let. Někteří si to jen projdou, ale někteří opravdu závodí a jejich čas na 10 km je něco málo přes hodinu.

A co nás vyznavače severské chůze čeká v tomto roce? Hlavně radost z pohybu, trénink a snad mnoho pěkných závodů. Vrcholem by měl být asi World Nordic Walking Championship 2020 v Polsku. Seznam závodů nordic walking je zde: https://www.nordicwalking.moskyt.net