Deset jarních kilometrů letos na rozdíl o minulých let nezahajuje Iscarex Cup 2020, ale je jeho druhým závodem. Do 25. ročníku celoroční soutěže, jehož klání se uskuteční na území tří krajů, hlavně tedy Pardubického, ale i Olomouckého a Hradeckého, je zařazeno opět šest desítek závodů.

Deset jarních kilometrů se uskuteční v sobotu 14. března v Kunčině u Moravské Třebové. Online registrace závodu probíhá na stránkách závodu.

Pořadatelé AK Slovan Moravská Třebová budou mít připraven desetikilometrový asfaltový okruh se stometrovým součtem stoupání. V první polovině závodu je sice nejprudší výběh, ale trať v této části vede většinou z kopce a je rychlejší než druhá půlka. Prezentace je od 13 hodin na fotbalovém stadionu, start hlavního závodu je v 15 hodin. Uskuteční se i hobby běh na 3,8 kilometru a závody pro děti.

První dva ročníky závodu vyhrál Ondřej Svoboda z pořádajícího oddílu, jeho traťák z roku 2016 má hodnotu 34:16. Vloni chybělo vítěznému Petru Zimolovi osm sekund k překonání tohoto času. Rekord však tehdy padl v soutěži žen. Vítězná vrchařská reprezentantka Hana Švestková Stružková zapsala 37:55 minuty, předchozí čtyři roky starý výkon překonala o čtyři minuty.

Pořadatelé budou mít po závodě opět připraveno kvalitní občerstvení. Každá startující žena i letos obdrží při prezentaci kytičku v květináči. Další novinkou je fyzio před startem: „Letos jsme si řekli, že je potřeba jít naproti novým traťovým rekordům. A proto bude mít každý závodník možnost se před závodem nechat namasírovat, či zatejpovat svá bolavá místa z přípravy na závod, od naší šikovné fyzio Karolíny.“

Iscarex Cup, ale i zároveň Velká cena východních Čech v bězích, byl zahájen v Pardubicích. Tentokrát se běžel kros v okolí stadiónu Na Olšinkách. Hlavní závod mužů byl čtyř okruhový, v každém kolo bylo jedno mírné stoupání a měl s náběhem na okruh délku devíti kilometrů.

Absolutním vítězem se stal poslední vítěz Velké ceny Kamil Krunka z Náchoda za 30:57, s nímž běžel jedno kolo nejlepší čtyřicátník Jirka Miler z Mladé Boleslavi – 32:34. Třetí byl další čtyřicátník a předloňský celkový vítěz Iscarex Cupu Tomáš Flieder za 34:44 ze Sádku u poličky (všichni na foto).

Kamil poprvé startoval za nový běžecký oddíl, jehož je spoluzakladatelem – Běžecký klub Náchod a kam přestupuje z SK Nové Město nad Metují. „Momentálně je nás dvacet,“ sdělil Kamil. Další hvězdy BK Náchod uspěli v souběžně konané desítce na Trutnovsku, kde byl Vítězslav Šolc třetí a vyhrála Anetka Khýrová. „Ještě za nás bude běhat mimo jiné David Plný, Vladislav Dufka, Markétka Zeisková či Romča Brumlichová,“ uvedl k silné týmové sestavě Kamil.

Ženy běžely v Pardubicích dva okruhy a tedy s náběhem na okruh necelých pět kilometrů. Vyhrála domácí Marta Fenclová za 19:42 před Deniskou Kozákovou z Hradce Králové startující za pardubickou Hvězdu – 20:16 a Sylvou Fabovou z Lanškrouna – 21:30, všechny byly z kategorie 35 –44 let. Nejpočetněji byla v ženách obsazena kategorie 45 – 54 let, kterou vyhrála celkově šestá Anna Krátká ze Svitav startující rovněž za Hvězdu v čase 23:10.

www.desetjarnichkm.cz

www.iscarex.cz/…rex-pohar.cz