Z vlastní zkušenosti vím, že se člověk velice jednoduše může dostat do situace, ve které nechce být. Věřím, že většina z vás mi dá za pravdu. Často je to naše vlastní vina a je to následek našich činů. Ale také to může být, a to možná i mnohem častěji, díky okolnostem, které nemůžeme ovlivnit. Na okolnostech, které jsou mimo naši kontrolu a i když bychom se snažili sebevíc, stejně s nimi nic nezmůžeme. Jediné co můžeme ovlivnit, je náš přístup k takovým situacím. To je to jediné co můžeme kontrolovat.

Dám vám příklad. Jste na vrcholu vašeho tréninku. Vše vypadá skvěle a vy se cítíte být připraveni na váš velký závod. Ale najdou se stane něco co jste nečekali. Například na trase kterou jste běželi už stokrát uklouznete na mokrém kameni a vyhrknete si kotník. Možná jste byli nepozorní, ale to už nezmění nic na faktu, že si musíte dát na chvíli s běháním pohov. Pár týdnů před závodem se taková situace může jevit jako naprostá katastrofa. Pokud jste se ještě před deseti vteřinami cítili naprosto skvěle a teď s těží chodíte. Ale je tady celá řada faktorů, které můžete ovlivnit a díky kterým, ani taková událost nemusí být konec světa. Ať to jsou vaše myšlenkové pochody, jiné možnosti tréninku a tak dále.

Jde o to, že v podstatě nemá smysl nechat se negativně ovlivnit něčím, s čím stejně nemáte možnost něco udělat. Smíření s nastalou situací, je někdy to nejlepší a jediné, co můžete udělat. Jediné nad čím máte kontrolu je vaše jednání a váš přístup. Nejlépe se takové jednání dá popsal, jako nereaktivní. Nenechat se vyvést z rovnováhy, vše si promyslet, a vybrat tu nejlepší možnost, bez toho abyste bezmyšlenkovitě reagovali na nastalou situaci.

Samozřejmě si můžete zanadávat, mít chvíli špatnou náladu, ale nemá smysl v takové náladě zůstat moc dlouho. V takové situaci je nejlepší si uvědomit, co mohu udělat, abych zmírnil následky. Protože máte vždy na výběr, jestli se budete trápit, nebo ne. A i když situace, ve které se zrovna nacházíte není optimální, nemusí být tak špatná, jak se zdá. Často se naopak z nastalé situace můžete naučit něco nového.

Takový způsob myšlení je v podstatě hlavní myšlenka stoicismu, což je filozofický směr z 3. století našeho letopočtu. Pokud byste se chtěli dozvědět více, bylo napsáno hodně dobrých knih na toto téma. (skvělé knihy má například Ryan Holiday)

Takový přístup k životu má velké výhody. Ale i když se na první pohled může zdát jednoduchý, žádá si velkou disciplínu a velkou dávku sebereflexe. Také se dá využít v téměř všech oblastech života. Jak ve sportu, v práci, v osobní životě, prostě kdekoliv.

Kolikrát jste se trápili nad okolnostmi, které jste nemohli ovlivnit? Dovolím si tvrdit, že tak má původ většina našeho trápení, špatných nálad atd. Vím, že si nestačí říci jenom “S tím nic neudělám, tak se tím nebudu trápit” Ale pokud věnujete dostatek času takovému cvičení mysli, výsledky se určitě dostaví a dovolím si tvrdit, že nebudou zanedbatelné.

Vidím ale v takovém přístupu i jistá úskalí. Člověk se jednoduše může dostat do takového stavu, že rezignuje na všechno. Smíří se s jakoukoliv situací, která přijde a i když by bylo v jeho silách situaci změnit, nebo alespoň zlepšit, neudělá to. A to je také jedna z největších výzev takového myšlení. Přijmout situace, které nemůžeme změnit, jednat v situacích, které změnit můžeme a poznat rozdíl mezi oběma (1).

Postupem času zjistíte, nad jak málo věcmi vlastně máte kontrolu. Dovolím si říct, že nad naprostým zlomkem, oproti věcem, nad kterými kontrolu nemáte.

Vůbec nechci o sobě tvrdit, že vše, o čem jsem v předešlých řádcích psal naprosto ovládám. Jako většina lidí jsem na cestě. Někdy z ní sejdu, někdy dokonce zabloudím a vrátím se o kilometr zpátky. Co si však myslím, že je nejdůležitější, je fakt, že se vždy na tu cestu vrátím. Je to takové cvičení mysli, něco jako meditace. Někdy to dá velkou námahu, někdy zase tolik ne, ale důležité je pořád se snažit a vytrvat. Podobně jako s běháním. Je lepší běhat kontinuálně, i když menší vzdálenosti, než to čas od času napálit.

Vlastně hlavní důvod, proč píši tento článek je spíše abych připomněl sobě samotnému, že jsou i jiné způsoby jak se vyrovnat s nežádoucími situacemi, než se trápit a mít špatnou náladu, která akorát negativně ovlivňuje mé rozhodování a hlavně má negativní vlivy na lidi, v mém okolí, na kterých mi záleží.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning