Tisíce běžců s bolavými koleny polykají doplňky obsahující glukosamin a chondroitin. Opravdu to ale funguje? Americký časopis Runner's World položil otázky týkající se účinnosti těchto preparátů odborníkům. Ukazuje se, že jejich názory na věc nejsou zcela jednotné…

Když se potkají dva běžci, lze bezpečně předpokládat, že dříve či později se jejich rozhovor přesune na kolena. Že když vás začnou bolet kolena…, a že dříve nebo později když bolí…, sáháme po… no právě! Nejčastěji po glukosaminu a chondroitinu.

Nedávný průzkum na runnersworld.com ukázal, že nejméně po jednom z těchto doplňků sáhlo alespoň jednou, a teď pozor… 94,5% respondentů! A co víc, 79,8% z nich přiznalo, že suplementace glukosaminu nebo chondroitinu u nich vedla k částečnému zlepšení stavu nebo dokonce „velmi výrazně se zlepšila.“ Zhoršení bylo hlášeno méně než v 1%. Ve světě, kde se šance na zlepšení stavu pohybuje v poměru 50 ku 50, zní tento výsledek skutečně jako zázrak.

Existuje mnoho běžců, kteří si nemohou zázračné vlastnosti glukosaminu vynachválit. Co je na těchto tabletách, které mají takovou nebývalou moc?

Diagnóza stojí za Nobelovu cenu

Glukosamin i chondroitin se vyskytují v lidském těle v přirozené podobě. Tyto látky, které se vyrábějí také ve formě tablet, jsou získávány jiným způsobem. Glukosamin se získává z chitinu, který je obsažen v krunýři korýšů a chondroitin z kravské, vepřové nebo žraločí chrupavky. Látky se pak sice vstřebávají v lidském střevě, ale obě se těší reputaci jako zázračný lék na pomoc při rekonstrukci poškozené chrupavky v kloubech.

Co způsobuje úbytek chrupavky? „Pokud bych mohl odpovědět na tuto otázku, získal bych Nobelovu cenu,“ usmívá se Dr. Stephen Messier, revmatolog z Wake Forest University, který běhá šest dní v týdnu a dokončil už šest maratonů. Příčinou artrózy může být trauma, jako je lyžování nebo fotbal, ale také ji může způsobit přetížení zejména u lidí, kteří jsou na to náchylní. Messier dále upozorňuje, že neexistují žádné studie, které by jasně ukázaly, že běhání podporuje tvorbu degenerativní artritidy, zároveň také neexistují žádné studie, které by to mohly vyloučit.

Opatrný optimismus vědců

Problém je, že všechny dostupné studie jsou průřezové, nikoli prospektivní (zaměřené do budoucnosti, pozn.red.), což znamená, že zobrazí pouze jeden pokus určité skupiny běžců v daném čase a není vidět, co by se stalo, kdyby někdo z dobrovolníků s běháním přestal. V prospektivní studii by měly být porovnány s těmi, kteří s běháním nepřestali. Obrazně řečeno: průřezové studie jsou jako fotografie, prospektivní jako film.

Lékařská literatura hovoří o glukosaminu s opatrným optimismem, i když někteří autoři mají námitky k objektivitě výzkumů, na kterých se podílejí výrobci preparátů, což naznačuje, že mnoho z nich (tj. těchto studií) bylo financováno společnostmi, které k tomuto využívají zisky z prodeje této látky. Tyto výhrady se týkají zejména výzkumu v Evropě, protože glukosamin se zde prodává nejen jako doplněk stravy, ale také jako lék.

Metaanalýza (statistická analýza většího počtu srovnatelných studií, pozn. red.) z nejpřesnějších dostupných výzkumů, která byl publikována v „The Archives of Internal Medicine“, končí touto konkluzí (závěrem, pozn.red.): „Výsledky ukazují na vysokou účinnost ve všech testovaných případech, včetně artrózy.“ Autoři výroku také potvrzují účinnost chondroitinu a dodávají, že tyto dvě látky jsou zcela bezpečné pro lidské tělo.

Než si vezmete pilulku

Spěch není dobrý rádce. Glukosamin není zázračným lékem, neměl by být užíván všemi běžci nebo dokonce všemi, kteří mají bolavá kolena.

„Běhání nezpůsobuje artritidu. "Běh může maximálně zvýšit symptomy a mnoho lidí běhá i přes bolest,“ říká Dr. Klaus Miller, ortopéd, který jako bývalý zápasník má od pádu na žíněnku problémy s koleny. Nadále zatěžovat kolena, když vám dávají najevo, že je potřeba se na chvíli zastavit, není moudré," dodal.

V České republice je glukosamin a chondroitin dostupný bez lékařského předpisu, a to nejen v lékárnách, ale také v obchodech s potravinovými doplňky. V případě potřeby si vyberte značkové výrobce, které již znáte nebo vám je někdo známý poradil.

Pamatujte, že účinky nepřijdou hned. Musíte počkat dva nebo tři měsíce, takže se nenechte odradit hned po týdnu užívání, když bolest nezmizí. Nepokoušejte se s nimi zacházet jako s léky proti bolesti. Pokud vaše koleno bolí, dejte si pauzu, dokud bolest nepřestane. Běh přes bolest může vaše koleno poškodit. A zdravá kolena jsou základ.

Fakta o glukosaminu a chondroitinu

Doporučená denní dávka: 1500 mg

Zeptejte se svého lékaře, zda můžete užívat glukosamin, pokud: jste těhotná, máte cukrovku nebo užíváte léky snižující srážlivost krve.

Glukosamin může způsobit mírné problémy v trávicím ústrojí – průjem nebo naopak zvýšit hladinu krevního cukru, cholesterolu a triglyceridů. Studie NIH Glucosamine/Chon­droitin Arthritis Intervention Trail ukázala, že glukosamin s chondroitinem jsou nejvíce efektivní u opravdu silných bolestí. U mírných případů byla často účinnost srovnávána s placebo efektem.

Máte problémy s koleny? Napište nám do fóra nebo diskuze na Facebooku.