Asi splnění snu většiny pořadatelů závodů zažili organizátoři šestého ročníku Vožického vytrvalostního běhu z Hobbyrunteamu z Mladé Vožice na Táborsku. Vzhledem k zájmu běžců došla startovní čísla. Rovnoměrně na obě tratě pro dospělé, které měly délku 7 a 14 km, bylo dopředu přihlášeno cca 150 startujících. Vloni dokončilo závod 160 vytrvalců a letos, když byl běh zařazen do dvou pohárů, Jihočeského běžeckého poháru a Běžce Podblanicka, přes 220. Navíc téměř stovka závodníků se zúčastnila dětských běhů. Pořadatelé situaci v pohodě s využitím čipové časomíry zvládli. Běželo se za spíše sychravého podzimního počasí, občas sprchlo, chvíli padal i led, a foukal chladnější vítr. Obě tratě měly společný start. Nejdříve se běželo z prudkého asfaltového kopce a po vyběhnutí z města následoval krosový úsek po proudu řeky Blanice. Okolo třetího kilometru čekal všechny asfaltový půlkilometrový výběh se sedmdesátimetrovým převýšením do nejvyššího bodu obou závodů, na jehož vrcholu se tratě rozdělily, ale longaři se sem později vrátili a ten kopeček si z jiné strany dali ještě jednou. Závodníky na dlouhé trati čekal pak strmý terénní seběh, ten si jako výběh dali při cestě zpět, a pak a lesní a polní úsek. Následovalo oběhnutí celkem rozsáhlého areálu střelnice, a to lesem, po poli a po asfaltu, na níž duněla palba jak u Verdunu, takže se hned běželo rychleji. Následovala již známá polní a lesní část a návrat do místa rozdělení tratí. Obě tratě měly pak společný a už ne tak náročný většinou asfaltový doběh.

V hlavním závodě, který měl součet stoupání přes tři sta metrů a bylo se možno dokonce třikrát na trati osvěžit, vyhrál Martin Pekař za 56:11 minuty startující za Lesní Panovníky. „Startoval jsem zde poprvé a závod byl zajímavý a celkem náročný,“ řekl v cíli vítěz, který k průběhu dodal: „Po stoupání na trojce jsem byl druhý a celkem mi vyšla následná pasáž, kde jsem ve výběhu v závěru lesa předběhl soupeře. Trochu překvapivě jsem pak náskok rovnoměrně do cíle zvětšoval.“ Druhý byl Josef Soukup z SK Studenec za 56:46 (s nimi na foto celkově čtvrtý Tomáš Hesoun za 57:51) a třetí nejlepší čtyřicátník Václav Bauer za 57:17.z Kletě. Magickou hranici jedné hodiny pokořilo nejlepších deset závodníků. Mezi nimi byl třeba známý vytrvalec a třetí čtyřicátník, celkově osmý, Rudolf Jánošík (49 let) z Vlašimi za 59:21. Vloni byl Ruda absolutně druhý.

Jedenáctý byl první padesátník Petr Dubják z Jiskry Zruč nad Sázavou za 60:19. Celkově na 22. místě byl nejlepší šedesátník Zdeněk Bufka z AC Česká Lípa – 64:11, tento výkon by znamenal druhé místo mezi padesátníky. Muže nad 70 let vyhrál Václav Svoboda z Českých Budějovic za 82:38. Startovní pole uzavírali vytrvalci, kteří závod v pohodě zvládly pod dvě hodiny. Nejlepší ženou byla 37. místě mladice Lenka Šatavová z Tábora za 67:06. Druhá byla Linda Palivcová za 69:18 (41. celkově) ze Sudoměřic a třetí a nejlepší nad 45 let Renáta Dvořáková ze Znosíma za 75:26, celkově 65. místo.

Rychlejší ženy nastoupily na sedmičce, která měla součet stoupání přes to metrů. Celkově třetí byla Veronika Šindelářová za 28:24. Před ní byl pouze vítězný Petr Macek z Budějek za 25:41, vloni vyhrál dlouhou trať, a Martin Kozojed z Tábora za 27:49. Celkově dvanáctá byla vítězka veteránek 35 – 44 let Jana Suchá z Jiskry Zruč nad Sázavou za 30:52, která patří mezi hlavní organizátory nedaleko pořádného lednového Zimního běhu na Blaník.

Nejlepší veteránkou nad 45 let byla šestnáctá Andrea Adamcová za 31:39. Pro ženy byla na obou tratích vypsána i kategorie nad 55 let, kterou na sedmičce vyhrála Božena Hronová z Prachatic za 37:19, 55. místo celkově. Na dlouhou trať si žádná takto zkušená netroufla. Další osobností sedmičky byl nejlepší sedmdesátník, kterým byl Jirka Němec z Vlašimi, celkově na 58. místě za 38:05.

Kdo se včas přihlásil vedle drobných pozorností dostal od pořadatelů při prezentaci tričko závodu a poukázku na guláš, který připravil člen Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky Martin Svátek. Navíc před vyhlášením výsledků, ceny předávali starosta Mladé Vožice a táborský senátor Jaroslav Větrovský a místostarosta města Václav Slabý, byla vylosována běžecká tombola. Vožický vytrvalostní běh byl skutečně závodem pro všechny a jeho hlavní pořadatel Jindra Rataj, který zrovna slavil narozeniny, sbírá jen kladné ohlasy.

„Komu se poštěstí mít na svoje narozeniny tak velkou běžeckou party. Závody skvělé jako každý rok, děkujeme,“ uvedla třeba Blanka Kučerová.

http://maraton.cz/…a-vozice.pdf