Na pravidelném rytmu je něco uklidňujícího. Od nepaměti jsme přitahováni k pravidelnostem. Něco, na co se můžeme spolehnout. Když víme, za jakou dobu přijde po jednom tónu ten další. Rytmus může mít mnoho podob. Rytmus v hudbě, rytmus v přírodě nebo rytmus každodenního života. O čem bych ale chtěl dneska psát je rytmus v pohybu.

Je to něco zvláštně uspokojivého, když běháte jednu oblíbenou trasu pořád a pořád dokola. Když znáte každý kámen, každý strom a každý metr terénu. Pokud se něco změní, hned to zaznamenáte. A to, že znáte téměř všechny prvky na trase, vám umožní běžet s naprosto čistou myslí. Nemusíte usilovně dávat pozor na cestu, protože podvědomě víte, co na vás čeká. Stačí jen naslouchat svému tělu. Naslouchat vašemu dechu, naslouchat, jak vaše kroky dopadají na lesní cestu. A najednou je tu ta pravidelnost, ten rytmus, který bez úmyslného soustředění se často přeslechnete.

Když vyběhnete, v hlavě se vám honí spousta myšlenek. Negativní nebo pozitivní. Ale čím déle běžíte, tím více se vaše myšlenky vytrácejí. Všechen hluk okolního světa utichne a jste jenom vy. Nic z toho není nucené, prostě se to stane. A tak v sobě může objevit pocit svobody. Oproštění se od hluku každodenního života.

Myslím, že člověk musí prvně dosáhnout určité úrovně vytrvalosti nebo trénovanosti. Dostat se do bodu, kdy je samotný běh tělu pohodlný a naprosto přirozený. Když se dostanete do bodu, kdy víte, že při určitém tempu dovedete běžet, jak dlouho budete chtít. To je ten bod, kdy si můžete vychutnat tu opravdovou radost z pohybu samotného. Z nějakého důvodu jsou lidé přitahováni k pravidelnostem. Naše mozky jsou skvělé v rozeznávání různých vzorů. A to je asi i důvod, proč já osobně nacházím v rytmu jistou míru uklidnění. Možná to je tou jistotou, že vás nic nepřekvapí. Víte přesně, co bude následovat, a v jakém tempu. Je to něco, k čemu se můžete obrátit i ve chvílích, kdy byste to nejraději zabalili.

Při jednom z mých tréninků jsem vyměnil běžecké boty za cyklistické tretry a vyjel na kolo. Po pár kilometrech mě překvapil nepříjemný protivítr, a i když jsem se snažil udržet si plánované tempo, nešlo to. Veškerou svoji sílu jsem soustředil na to, abych se pohyboval vpřed, ale proti takovému větru se nedalo bojovat. Měl jsem pocit, že stojím na místě. Ale byl jsem odhodlaný to nezabalit a dokončit plánovanou trasu. Po chvíli jsem vzdal úsilí udržet tempo. Věděl jsem, že po několika kilometrech změním směr. A tak jsem začal soustředit na dech. Snažil jsem se vyprázdnit hlavu, i když jsem byl frustrovaný z toho, že můj výjezd nejde podle plánu. Nádech, zabrat jednou nohou, výdech, zabrat druhou nohou. A tak dále. Pořád dokola. Na nic jiného jsem se nesoustředil, ale to, že jsem našel takový rytmus, mě nutilo pokračovat dál. Bylo v tom něco uklidňujícího. Taková forma meditace. Mít čistou mysl. Jen pokračovat, Bez ohledu na to, jestli vše jde dobře nebo ne. Stejně jako při závodě. Když jste už téměř u konce, ale zároveň vám ubývají síly. Jen dávat jednu nohu před druhou. To je vše, na čem záleží. Vytrvat. Je velká šance, že se situace zlepší. Ale jediné, co teď můžete udělat, je pokračovat. Pokračovat v pohybu. Nebo to vzdát, ale věřím, že to pro spoustu z vás není možnost.

A není to jenom rytmus, který můžete vnímat sluchem. Celé tělo se pohybuje bez problému a pravidelně. Rytmus v pohybu. Často takové věci ani nevnímáme. Snažíme se dosáhnout našeho cíle, ať je jakýkoliv. Přesto všechno přestaneme naslouchat sobě samým. Jen doběhnout, jen udržet tempo a myšlenka na výsledek nám někdy může pokazit zážitek z běhu samotného.

Ale i při náročném tréninku můžete cítit, jak najednou všechno jde tak, jak má. Každý dopad nohy na zem, je přesně takový, jaký čekáte. Při každém odrazu cítíte, jak se posouváte kupředu. Jakoby bez námahy. Vše je tak, jak má být. Načasování každého sebemenšího pohybu je perfektní. Nezáleží na nikom jiném, protože vy víte, že vše je tak, jak má být. Nad žádnou z těchto věcí normálně nepřemýšlíte, ale najednou se vše zdá být dokonalé.

Dokonalý rytmus.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning