Jeden z mých prvních článků. Psal jsem ho, když jsem byl nemocný a nemohl jsem nic dělat. Současná situace se mi jeví dost podobně. Přeji příjemné čtení! Dávejte na sebe pozor a buďte zodpovědní!

Posledních pár dní jsem strávil v posteli s chřipkou. Byla to jedna z těch chřipek, kdy nemůžete vstát z postele, celé tělo vás bolí a vy se jenom modlíte, aby už bylo lépe. Znáte to, nikdy pořádně neoceníte vaše zdraví, pokud o něj nepřijdete. U mě to naštěstí byla pouze chřipka, která se za pár dní vyleží.

Nicméně jsem měl alespoň čas přemýšlet o tom, co pro mě vlastně běhání a pohyb v přírodě znamená. Když jste nuceni několik dní zůstat v posteli a jediný pohyb, který zvládnete, je, že si dojdete do koupelny nebo maximální do kuchyně pro čaj, bývá to často psychicky náročné. Jste zvyklí trávit v přírodě velkou část dne a najednou vám to někdo vzal. Ale co můžete dělat? Zatnout pěsti a vydržet. Bohužel, žádný rychlozpůsob zde neexistuje. Pokud návrat do tréninku uspěcháte, nemoc se vám pravděpodobně vrátí, a to ještě s větší silou.

A co pro mě pohyb v přírodě znamená? Jednoduše být venku. Pouhý fakt, být v přírodě, být pryč od lidí a pryč od ruchu města je pro mě to nejdůležitější. To je i jeden z důvodů proč 99,9 % mých výletů/výběhů absolvují sám. Není to tím, že bych byl naprostý asociál, ale je to z důvodu, že miluju být sám v přírodě. Když běžím, tak běžím svým tempem, když se chci zastavit, zastavím. Když chci jít, jdu. Na nikoho se nemusím ohlížet. Je to pouze moje rozhodnutí. Tuhle možnost v normálním životě nemáme. Často se ohlížíme na ostatní lidi v našem okolí. Na tom samozřejmě není nic špatného, na tom je založena naše společnost. Na faktu chovat se ohleduplně a nejednat pouze ve vlastním zájmu. Nicméně, když jsem v sám v přírodě, na ničem z toho nezáleží. Pouze na mě.

Další z věcí, která je pro mě důležitá, je sebezdokonalování se. Běhání je v tomto docela unikátní sport. Nezáleží, jestli máte talent nebo sportovní základy. Jediné, co potřebujete, abyste se zlepšovali, je vytrvalost. A to nemyslím běžecká vytrvalost ve smyslu uběhnout 10, 20, 42 km. Myslím tím vytrvat u toho, co děláte. A výsledek se dostaví. Ze začátku máte pocit, že uběhnout 5 km je nad lidské možnosti. Potom ale zvládnete i 10 km a začnete přemýšlet, že byste vlastně zvládli běžet i rychleji. A potom i rychleji a dál a za chvíli běháte maraton pod 3 hodiny. Klíč je vytrvat. To je to, co jsem zjistil při čtení biografických knih a poslouchání podcastů s lidmi, kteří v životě něco dokázali, ať už to je to úspěšný business, nebo velký sportovní projekt. Základ je vždy vytrvat a nevzdávat se. Pokud vytrváte a postupně posunujete vaše cíle, výsledek se určitě dostaví. Svět je plný běžců, kteří ve svých 30 letech neuběhli ani kilometr a o rok později běží svůj první ultra.

Už jsem na to narazil v jednom z dřívějších článků, ale jedna z nejlepších věcí na běhání je objevování okolí. Pro mě je tento důvod důležitý, protože často cestuji z místa na místo. Takže pokud dorazím na nové místo, které bude na několik dalších měsíců mým domovem, není lepší způsob, jak poznat okolí, než ho pořádně proběhat. Nebo projet na kole. Ačkoliv se to nemusí zdát, běhání je skvělý způsob, jak za relativně krátký čas pokrýt velkou část území. A to i v případě, že neběháte rychle. Navíc máte možnost objevit místa, kam byste se autem jenom těžko dostali.

A poslední důvod je samozřejmě zdraví. V začátcích to byl určitě silný motivátor. Měl jsem nadváhu a běhání byl jenom prostředek, jak se zbavit přebytečných kil. Ale časem tento důvod ustoupil do pozadí. Váhu jsem přestal řešit a jídlo beru jako palivo. Čím více kalorii, tím líp. Nicméně zdraví není pouze o váze. Myslím, že díky běhání jsem obecně zdravější člověk. Ať je řeč o krevním tlaku, kardiovaskulárním systému, kondici nebo psychice, běhání prospívá tělu na všech možných úrovních.

Teď sedím doma v pokoji a cítím se mnohem líp. Chřipka už je pryč a já jsem téměř nachystaný na první krátký výběh po nemoci. Navázat tak, kde jsem přestal. Bohužel teploty spadly na –30 °C, takže jsem se rozhodl ještě chvíli vydržet a nepouštět se hned do extrému. Za pár dní má být jen –8°C.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning