Asi nemá cenu tady vysvětlovat situaci, ve které jsme se všichni ocitli. Stav nouze, karanténa, roušky atd. Není to jednoduché. S tím, jak se zvyšuje počet nakažených, se zvyšují i moje obavy o to, kdy se svět vrátí zase do starých kolejí.

Když jsem se druhého března vrátil domů, měl jsem v plánu zůstat v Česku zhruba 14 dní a potom se vrátit zpět do Norska a začít pracovat. Do práce jsem se těšil, po ne úplně povedené zimní sezóně jsem se nemohl dočkat, až budu zase na místě, které znám a které je pro mě po běžecké a cyklistické stránce naprosto dokonalé. No ale stalo se, co se stalo a já jsem zůstal v Česku. A bohužel, podle všech prognóz to vypadá, že na podstatně delší dobu, než jsem ze začátku plánoval.

Ale nedá se nic dělat, určitě nejsem v takové situaci sám. Vlastně jsem na tom ještě dobře. Jelikož nemusím řešit hypotéku, půjčky ani jiné závazky, můžu karanténu využít jako takový malý experiment.

Jak jsem říkal, zima nevyšla tak, jak jsem čekal, a ani po tréninkové stránce to nebyl žádný zázrak. Sice jsem strávil pár krásných dní na lyžích a měl i pár solidních tréninkových týdnů, ale ani tak to nebylo to, co jsem očekával. A tak jsem chtěl situaci, která nastala, využít co nejlépe. Zaměřit se na sebe a dělat přesně to chci. Na jednu stranu je to unikátní situace, kdy můžu v podstatně 100% kontrolovaném prostředí vyzkoušet, co pro mě funguje nejlépe. Ať už to je stravování, trénink, spánek či nějaká forma sebevzdělávání.

Takže o co vlastně jde? Tady je několik pilířů, na které se chci v následujících dnech (týdnech) zaměřit.

1. Strava

Jídlo vždycky bylo, a do určité části pořád je, moje Achillova pata. Prostě rád jím a většinou hodně. Ale hodně ne nutně znamená často. Problém je, že pokud nejsem uprostřed tréninku, moje láska k jídlu se začne dřív nebo později projevovat. Ale posledních pár týdnů jsem se začal zajímat o “časově omezené stravování” (intermittent fasting). V podstatě se jedná o to, že jíte jenom v určitém časovém bloku, nejčastěji od 12:00 do 20:00. Ale jsou i jiné přístupy. Neznamená to nutně, že jíte méně, pouze to, že jíte jen ve zvoleném “okně” (více informací můžete najít zde)

Takže já osobně nejím snídani, ráno si dám jenom kávu a potom jím trošku větší oběd a večeři. Po osmě hodině už nejím a maximálně si dám čaj. Samozřejmě se snažím jíst zdravě, s minimem cukru a mouky. Jím hodně zeleniny a ovoce. Prostě se snažím omezit zpracované potraviny a vařit z co možná nejvíce “opravdových” ingrediencí.

Chápu, že takové stravování není pro každého, a z vlastní zkušenosti vím, že se v normálním režimu obtížně dodržuje. Ale jak říkám, luxus v podstatě kontrolovaného prostředí mně dovoluje, abych si vše naplánovat přesně tak, jak chci.

A co si od takového stravování slibuji? V podstatě jenom to, že budu jíst pouze úmyslně a vyhnu se tak bezmyšlenkovitého jedení čehokoliv, co se mi zrovna dostane pod ruku. Jednoduše chci jíst zdravě a zbytečně se nepřejídat.

2. Trénink

Jako aktivní běžec jsem s pohybem nikdy neměl problém. Teď bych se ale chtěl zaměřit i na posilování a celkově na silový trénink. Ten jsem vždycky trošku odsouval na vedlejší kolej. I když sem tam zapojím pár cviků na zpevnění jádra nebo zad, bohužel to nikdy nebyla pravidelná součást mojí tréninkové rutiny. Takže teď bych chtěl konečně začít opravdu pravidelně posilovat. Díky současné situaci se na internetu objevila obrovská spousta cviků, které můžete dělat doma a to buďto s vlastní vahou nebo s nějakými základními pomůckami. V mém případě jde pouze o to, abych se donutil rozbalit cvičící podložku a začal něco dělat. Zatím mám za sebou pár prvních dní a musím říci, že se snad do toho zase začínám dostávat. Začal jsem používat plán od Uphill Athlete, kde si může vybrat ze tří ontížností a v každé obtížnosti je 8 tréninků, které můžete dělat doma pouze s vlastní vahou (podrobné plány, zde)

A kromě cvičení pokračuji v běhání, i když v lehce jiné formě, na kterou jsem zvyklý. Mám to štěstí, že momentálně bydlím na vesnici a do přírody to mám opravdu kousek. Vybíhám později večer, abych se vyhnu i těm pár lidem, co mohu potkat za dne. I tak raději běžím kolem domů s šátkem přes pusu a a nos a sundávám ho až v bezpečí lesní cesty. S rychlostí to teď nepřeháním a snažím se zaměřit na delší pomalé běhy.

Bohužel teď nemám k dispozici kolo, ale to se pravděpodobně brzy změní. Potom bych přidal nějaké delší výjezdy na kole. V podobném stylu jako běhání.

Ještě bych sem chtěl přidat meditaci. Minulý rok a to hlavně přes jaro a léto jsem pravidelně meditoval a to každý den. Sice průměrně asi jednom deset minut denně ale i to má velký vliv na to, jaký bude celý váš nadcházející den. Speciálně v tomto období, když se na nás hrnou negativní zprávy, není na škodu se na chvíli zastavit a pročistit si hlavu. S meditací mi pomáhá aplikace Headspace, kde i ve free verzi máte k dispozici základy meditování a řízené meditace. Pokud máte předplacené Spotify, můžete si k němu přikoupit Headspace za zvýhodněnou cenu.

3. Sebevzdělávání

Samozřejmě život není jenom a jídle a trénování. Konečně mám i čas na to přečíst knihy, které jsem si za poslední dobu chtěl přečíst. Jedná se většinou o populárně naučné knížky. V současné době je mým velký oblíbencem Yuval Noah Harrari (Sapiens, Homo Deus), Brian Greene (Elegantní vesmír) nebo můj poslední objev David Sinclair (Lifespan).

Také během cvičení poslouchám oblíbené podcasty (Joe Rogan Experience, Rich Roll Podcast nebo Making Sense with Sam Harris).

Zároveň bych také chtěl trošku více zapracovat na tomto blogu, napsat pár článků do zásoby, na které se už chystám nějaký čas, a udělat si nějaké online kurzy, které jsem dlouhou dobu odkládal.

Jde mi o to využít den co nejlépe a nestrávit většinu času sledováním seriálům (I když i jim je vyhrazeno určité místo). Člověk by se neměl nikdy přestat vzdělávat a navíc, když mám teď tolik času, rád ho využiji tímto způsobem.

4. Spánek

Věřím, že spousta lidí mám přesně opačný problém než já. Musím říci, že obecně netrpím nedostatkem spánku, ale jeho nadbytkem. Spím hodně a spím rád. I když nedostatek spánku je z lékařského hlediska lepší než jeho nedostatek, pokud spíte každý den dvanáct hodin, máte pocit, že vám celý den utekl mezi prsty. Proto bych chtěl chodit spát v určitou dobu a vstávat v určitou dobu. Každý den. Bez výjimek. S tím, že budu spát max. 9 hodin. I to je dost, ale pokud máte po náročném tréninku, myslím, že je to tak akorát. Už dlouho se snažím o to, chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Ateď je podle mě ta správná příležitost to vyzkoušet. Pokud byste se chtěli o spánku dozvědět více, můžu vám doporučit knihu Proč spíme od Matthew Walkera

Takže to jsou v podstatě takové čtyři hlavní pilíře, na které se chystám v nadcházející době zaměřit. Uvidíme jak celý tento malý experiment dopadne. Po skončení karantény napíši takové malé shrnutí, jak to šlo. Jaká byla očekávání a jaká byla realita.

Hlavním důvodem je, že bych chtěl tento čas nějak rozumně využít a ne jenom tak přežívat a nechat se pohlcovat negativním myšlenkami, které na mě čas od času dolehnou. Je normální cítit se nejistě, vzhledem k nastalým okolnostem, ale nemůžeme se tím nechat úplně pohltit.

Pro mě je celá toto situace velice zvláštní. Nikdy jsem nic podobného nezažil, a tak se snažím hledat nějaké smysluplné cesty, jak se s ní vyrovnat. Pravděpodobně nás čeká ještě pár náročných týdnů, možná i měsíců, ale situace se nakonec určitě zlepší a my budeme moci zase cestovat a dělat všechno, co nás baví. Zatím se musíme každý trošku uskromnit a nechat si všechny ty skvělé plány na dobu, kdy to bude bezpečné.

Do té doby na sebe všichni dávejme pozor, buďme ohleduplní a solidární!

A co vy? Jaký na vás má vliv současná situace? A jak se s ní snažíte vyrovnat?

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning