Se zajímavým nápadem, jak si zpříjemnit a také vyplnit a hlavně překonat nepříjemné období karantény přišla zlínská triatlonistka Helena Kotopulu. Jedna z nejlepších českých Ironmanek, účastnice havajského Ironmana v roce 2017, cvičí online zdarma pro všechny sportovce i nesportovce. Cvičení je zdravotní i posilovací. Většinou se jedná o vícekloubové cvi­ky.

Proč jste se rozhodla cvičit tímto způsobem?

Napadlo mě to na začátku karantény. Přemýšlela jsem, jak lidem pomoct. Zpočátku jsem však bojovala se studem a obavou, jestli se cvičení bude líbit. Naštěstí se setkávám s kladnými ohlasy, což mi dělá velkou radost.

Kdy a kde Vaše cvičení zájemci najdou?

Na mém facebooku. Cvičení probíhá každý den online od 17.30 do 18.30 hodin. Je vhodné pro všechny generace od malých dětí až po zdatné seniory a seniorky. Píší mi lidé, že cvičí i s malými dětmi. Pravidelně si zacvičí i moje 70letá maminka. Vždy dávám na výběr z dvou až tří variant podle obtížnosti. Stačí mít jenom zájem udělat něco pro svoje zdraví a kondici.

Jak cvičení probíhá?

Je rozdělené na dvě části. Začíná desetiminutovým rozehřátím těla, pak se 40 minut posiluje. Každý cvik vždy nejprve ukážu a upozorním na časté chyby. Samozřejmě dbám na jeho správné provedení. Cvičení je volené tak, aby se dalo absolvovat s tím, co k němu máme doma k dispozici. A aby bylo funkční vícekloubové, kde je nutné zapojit a sladit celé tělo. Začíná od velkých svalových skupin až po ty nejmenší. Pokračuje uvolněním a končí strečinkem.

Co je k němu potřeba?

Pet láhve s vodou jako činky. Balónek malý, nebo plyšák, žíněnka, malá stolička, nebo kyblík a velká židle s madlem.

Jak se jako zkušená Ironmanka momentálně udržujete v kondici?

S lidmi posiluji každý den. Těm bych ale doporučila posilovat obden. Cvičení zůstává nahrané na mém facebooku. Proto ti, kteří ho nestihnou online, tak si ho můžou kdykoliv pustit. S lidmi se střídavě věnuji dva dny posilování a jeden den zdravotnímu cvičení. A protože karanténa bude pravděpodobně trvat ještě dlouho, tak je nutné udržovat si kondici. Ta je důležitá pro celé tělo, ale i pro hlavu. Stačí se alespoň trochu protáhnout. Svaly totiž mají tendenci ochabovat.

Co je proto v současném období nejideálnější dělat pro svoje zdraví?

Volila bych procházky prokládané během. Aktivnější sportovci by měli běhat častěji. Já dva dny běhám a jeden den posiluji. Udržuji se v provozním režimu, kdyby náhodou začala závodní sezona. Svižnější procházka lesem je dobrá volba na udržení hlavně duševní pohody. Procházku se svými dvěma dětmi absolvuji každý den. Když se u toho posbírá i pár pet lahví a odpadků, které se v lese povalují, mám z ní dobrý pocit.

Co chcete lidem ještě vzkázat?

Samozřejmě pevné zdraví a psychickou pohodu. A děti aby zvládaly domácí samostudium a dospělí běžné denní starosti. A všichni v klidu překonali omezené možnosti zábavy bez známých a kamarádů. K tomu všemu je sport velkým pomocníkem.