Když přijde řeč na roli talentu ve sportu, spousta lidí má hned jasno. Talent hraje velkou roli, hlavně v začátcích. Už ve škole víme, kdo je nadanější na sport a kdo ne. Kdo je hned vybrán do fotbalového týmu a kdo zůstane jako poslední. Talent je důležitá věc. To bez pochyby, ale pokud není v průběhu let kultivován a spoléháme pouze na talent, sportovec (umělec, vědec, atd.) nikdy nedosáhne takových výsledků, kterých by mohl, kdyby svůj talent rozvíjel.

Podle psycholožky Carol S. Dweckové máme dva základní typy nastavení mysli: první, který je stručně popsán výše, je fixní myšlení, proti němu stojí růstový způsob myšlení. A jaký je mezi nimi rozdíl? ** Fixní způsob myšlení (Fixed mindset)**

Lidé, kteří mají tento typ mindsetu, se domnívají, že všechny naše schopnosti, inteligence a další vlastnosti jsou dané od narození. Buďto nám určitě věci jdou, nebo ne. Ale pokud v něčem nevynikáme, není způsob, jak tuto věc změnit. Například pokud bude někdo s fixním nastavením mysli věřit, že nemůže nikdy uběhnout 10 km pod 40 min, nikdy takového času nedosáhne, i když by to se správným tréninkem neměl být problém.

Takovíto lidí hodnotí sami sebe podle výsledků a ne podle snahy a v případě neúspěchu se z této zkušenosti nepoučí, ale snaží se najít viníka.

Tento způsob myšlení je v celé řadě příkladů velice limitující, jelikož nedovolí člověku se zlepšovat. Jaký byste měli důvod k tréninku, pokud byste věřili, že běhání není prostě váš sport?

Růstový způsob myšlení (Growing mindset)

Jak už asi tušíte, takovýto způsob myšlení je pravý opak. Takovíto lidé věří, že cokoliv může být naučeno a téměř v čemkoliv můžeme dosáhnout profesionální úrovně. A to jen díky tréninku, praxi a kontinuální touze po zlepšení. Žádný profesionální sportovec by nebyl na takové úrovni jako je dnes, kdyby neměl růstový mindset. Ano, talent je důležitá věc, ale opět bez spoustu individuální práce by talent byl k ničemu. Eliud Kipchoge, Michael Jordan nebo Jaromír Jágr by nedosáhli takových výsledků, kterých dosáhli, kdyby se spoléhali pouze na talent. Samozřejmě, že talent a tělesná dispozice hrají velkou roli, ale to, že svůj talent rozvíjeli a kultivovali, jim přineslo, ty správné výsledky.

Jeden ze společných jmenovatelů pro tento typ myšlení je, že si takto smýšlející jedinci více užívají proces než výsledek samotný. Dělají sport (nebo cokoliv jiného) čistě pro sport samotný, se zapálením, které přirozeně přinese i dobré výsledky. Každý náročný cíl, se dá rozložit do malých kroků. Ne, že by dílčí kroky byly jednoduché, ale jsou jednodušší. Postupovat po malých částech, kontinuálně se zlepšovat a nakonec dosáhnout svých cílů. Tomu se říka proces. Někdy to znamená jenom dokončit úkol a posunout se dál. Dokončt trénink, dokončit opakování, dokončit blok. Dokončit úkol, dokončit ho jak nejlépe umíte a jít dál. I ty největší cíle jsou jenom série malých, dílčích cílů.

Takoví sportovci jsou schopni přijímat vítězství i porážky a také jsou schopní mít upřímnou radost z úspěchu jiných sportovců. Sportovci s takovouto myslí jsou sportovci, kteří mohou dosáhnout svého plného potenciálu.

Jak už z toho porovnání vyplývá, jako lepší mindset pro život je růstový způsob myšlení. Podle výzkumů na Standfordské unvirezite, Carol Dweck a její kolegové prokázali, že jedinci s růstovou myslí dosáhli větších úspěchů ve škole i v jiných, měřitelných, aspektech života.

Nicméně, nikdo z nás nemá na 100% fixní, nebo růstový způsob myšlení. V některých oblastech života se můžeme jevit jako někdo, kdo má jeden druh myšlení, a v jiných oblastech zase ten druhý. Nicméně, pokud byste chtěli svůj způsob myšlení změnit nebo na něm alespoň zapracovat, mám pro vás dobrou zprávu. Nic není vytesáno do kamene a není nic, co by se nedalo změnit.

A jak je tedy možné změnit, nebo naopak kultivovat, váš způsob myšlení?

Zaměřte se na proces Pokud děláte něco, co vás opravdu baví nebo zajímá, ale zdá se vám, že nemáte talent, nemusíte z toho být nešťastní. Pokud budete aktivitu dělat pouze a jen proto, že vás baví a naplňuje, úspěch přijde. Budete se snažit automaticky zlepšovat, hledat nové informace a dělat věci jen pro pocit z toho, že děláte něco, co vás dělá šťastnými.

Změňte význam slova “úspěch” I když se to může zdát jako poraženecká strategie, to, že se zaměříte na malé dosažitelné úspěchy, vám pomůže k dosažení toho velkého. Někdy je prostě potřeba jen dokončit trénink. A to je vše, co se počítá. Možná se vám to nezdá jako moc, ale pro tento den jste uspěli. A potom se můžete posunout dál.

Vyjděte z komfortní zóny I skutečnost, že začnete dělat něco drobného, co vám není úplně příjemné, povede k lepším výsledkům. Pokud si myslíte, že nejste rychlý běžec, bez zařazení intervalů a tempových běhů do vašeho tréninku pravděpodobně nezrychlíte. Je těžké začít dělat něco, co vám nejde, ale pokud ani nezačnete, těžko se můžete zlepšit

Žádná změna v našem myšlení není jednoduchá, a pokud je, tak to není změna. Ale pokud dáme úsilí do věcí, na kterých nám opravdu záleží, můžeme dosáhnout velkých úspěchů, a to i v oblastech, kde jsme si mysleli, že nemáme talent. Já jsem si třeba myslel, že nejsem dobrý v psaní. A teď mám svůj blog. Neříkám, že je to vrchol literární tvorby, ale moje současné články jsou rozhodně lepší než ty první.

Pokud vás toto téma zaujalo, doporučuji přečíst knihu Nastavení ymsli od Carol S. Dweckové (odkaz)

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning