Atlet Miroslav Bětík je sportovní patriot a nadšenec z Pozlovic. Osmačtyřicetiletý vytrvalec z Luhačovicka se svému oblíbenému sportu věnuje víc jak pětatřicet let. Sportovní pohodu mu pomáhají dotvářet i manželka Eva Bětíková Hrabincová a děti Jana a Martin.

„V dětství jsem hrával fotbal. S atletikou jsem začínal trochu později na druhém stupni základní školy. Ve 12 letech jsem si poprvé zazávodil v Běhu Mladé fronty a Směny. V něm jsem postoupil do okresního kola. Na střední škole jsem pak běhal a trénoval v Uherském Hradišti. Během vojny jsem hostoval v Kroměříži, kam jsem později přestoupil. Na Hané jsem vydržel až do 35 let. Pak mě napadla myšlenka založit oddíl KVS Pozlovice. V něm jsem také šest let trénoval mládež. Poslední tři roky máme svůj rodinný klub JEMM Team, jehož název se odvíjí podle křestních jmen mojí rodiny,“ letmo představil svoji dlouhou kariéru Miroslav Bětík.

Ten stačil posbírat i spoustu úspěchů. „Získal jsem titul mistra Moravy v půlmaratonu, zlatou medaili na mistrovství Moravy v běhu na 3000 metrů překážek a vybojoval jsem 3. příčku v Ostravském maratonu. Cením si i zisku bronzové pozice na mistrovství republiky v krosu družstev, 8. místa na mistrovství světa v běhu do vrchu v Dolní Moravě, 9. příčku na mistrovství světa veteránů v půlmaratonu v německém Regensburgu. Na policejní a hasičské olympiádě ve Stocholmu jsem skončil pátý,“ vypočetl některé svoje povedené výsledky Bětík.

Bývalý masér v současné době údržbář v pozlovickém hotelu Pohoda se ovšem věnoval a věnuje i jiným sportovním odvětvím. Závodí v klasickém lyžování, na horských kolech a na inline bruslích. Díky tomu se devětkrát postavil na start Krkonošské 70, ale představil se a zažil atmosféru i při slavných dálkových bězích v klasickém lyžování. Bojoval v italském Marcialongu, německém König Ludwig Laufu, rakouském Dolomitenlaufu, švýcarském Engadinu a v závodu v italských Alpách v Livignu. Čtyřikrát si zaběhl Pražský maraton a bojoval i v maratonech v Monaku, Aténách, Lichtenštejnsku, Budapešti a Bratislavě.

Dal o sobě vědět i jinde. „Na mistrovství světa v Nordic Walkingu v Klopeiner See v Rakousku jsem získal stříbrnou medaili. Tam moje žena Eva dokonce vybojovala titul světové šampiónky. V dalších závodech v Nordic Walkingu jsem skončil na zlaté příčce v rakouském Dachsteinu a druhý ve Wachau,“ poznamenal Miroslav Bětík.

V posledních šesti letech se pozlovický vytrvalec soustřeďuje na český seriál horských běhů Horská výzva. Dříve v kategoriích jednotlivců, od roku 2017 pak s bratrem Petrem Bětíkem třikrát zvítězili v celkovém hodnocení v kategorii short. Navíc je ambasadorem závodu v Novém Městě na Moravě, kde je také stavitelem trati.

Současná situace kolem koronaviru ho ovšem dost zneklidňuje. „Pevně doufám, že všechno má svůj konec a nebezpečný virus brzy zmizí a život se vrátí do původních kolejí. Samozřejmě obavy o zdraví všech členů mojí rodiny mám obrovské. Proto je hodně důležité i v této době udržovat se v kondici po tělesné i duševní stránce. Na letošní sezonu jsem se tradičně poctivě připravoval. Škoda, že tréninky zatím nemůžu zúročit,“ mrzí Bětíka. Milovník těstovin na nejrůznější způsoby, zeleninových jídel, ale také smaženého řízku a guláše si nejvíc odpočine při běhu v lese.

„Tam nevnímám dění kolem nás a načerpám síly. Rád také pracuji na zahradě a se dřevem. Hodně mě posílí, když moje děti běhají okolo. A když nyní začíná být venku teplo a slunce krásně svítí, tak vychlazené pivo pod naší pergolou, které si občas s ženou dáme, je nejlepší tečkou za každým dnem,“ přiznal pozlovický sportovní vytrvalec.

A na co se vyznavač běhu, klasického lyžování a Nordic Walkingu momentálně nejvíc těší? „Samozřejmě na příznivější zprávy o vývoji pandemie. Až zase bude v našich myšlenkách víc klidu. Až si budeme s rodinou moct naplánovat výlet do některé krásné oblasti v Česku a až s mými ratolestmi a manželkou zase vyrazíme na nějaké dětské závody,“ plánuje Miroslav Bětík.