Už je to nějaká doba, kdy jsem se poprvé dozvěděl o minimalismu. Jeho myšlenka mi imponovala hlavně proto, že jsem hned viděl jeho smysl. Když cestujete a každou chvíli se stěhujete na jiné místo, dojde vám, že k životu nepotřebujete mnoho věcí. Aby bylo cestování co nejjednodušší a taky nejlevnější, většina věcí, které teď vlastním, se mi vejdou do jednoho kufru a batohu. Je pravda, že mám taky lyže a kolo, ale to jsou jediné dvě věci, které musím balit zvlášť. Má to svoje výhody. Mám v podstatě jen dvě sady oblečení. Na (jaro) léto a na (podzim) zimu. Nemusím trávit zbytečně mnoho času balením a většinou už předem vím, co potřebuji a co kam dám. Dává to člověku určitou svobodu. Nejste nikde vázán a kdykoliv si můžete sbalit svých pár věcí a odjet. na druhou stranu člověk není nikde doma. Musí se spoléhat na to, že všude, kam přijede, je alespoň to základní, co potřebuje. Všechno má svoje pro a proti.

Co se mi ale na minimalismu líbí nejvíce, je to, že skutečně využíváte vše, co máte. Málo kdy se stane, že se vám něco bez užitku válí ve skříni. Pokaždé, když vím, že něco potřebuji, nebo když si chci koupit něco nového, tak se prvně zamyslím nad tím, jestli danou věc využiji, jestli na ni mám místo a hlavně jestli ji opravdu potřebuji, nebo jestli je to jenom něco, co chci. Základ minimalismu je v tom nechat si v životě pouze věci, které vám přinášejí radost a mají pro vás hodnotu.

To všechno jsou důležité otázky. Jak častokrát se vám stalo, že jste si chtěli něco koupit a opravdu jste se těšili na to, až danou věc budete mít. A opravdu jste z ní měli upřímnou radost, ale až do té doby, dokud z nové věci nebyla jenom věc. Jenom další věc. Dnešní doba je dobou upgradů. Každý rok vychází nový model telefonu, počítače, každou chvíli se mění módní trendy a co pár let přichází nový, vylepšený model auta. A když máte předchozí verzi, která je často k nerozeznání od té nové, už z ní nemáte radost. Naopak. Možná máte pocit, že byste měli mít to nejlepší, a to, co máte teď, vás možná dělá trošku nešťastnými.

Ale abych taky vysvětil, proč si myslím, že není špatné aplikovat určité zásady minimalismu do běhání, protože to je pravděpodobně hlavní důvod, proč jste klikli na tento článek.

Zřejmá linka mezi běháním a minimalismem je, že každý rok vychází nové modely všech možných běžeckých doplňků, elektroniky, nové a rychlejší boty atd. Je logické, že se nám výrobci snaží prodat jejich nejnovější výrobky, a není na tom nic špatného. I když je pravda, že běhání není marketingem ovlivňován do takové míry jako jiné sporty.

Ale ne vždy, a dokonce si myslím, že v naprosté většině případů z vás nejnovější vybavení neudělají lepšího běžce. Neudělají vás rychlejším ze dne na den. A možná se díky lepšímu materiálu budete cítit pohodlněji, ale ve své podstatě je to pořád jenom tričko. A pokud už nějaké máte, je tu velká šance, že vám slouží dobře. A pokud zjistíte, že máte doma něco, co už nepoužíváte, vždycky to můžete někomu darovat, nebo prodat.

Pokud chcete být lepší, klíč není v nejnovějším vybavení, ale v tréninku a odhodlání. Já osobně zastávám názor, že pokud mi něco dobře funguje, nemá smysl to měnit. A když opravdu potřebuji něco nového, potom klidně investuji do něčeho dražšího, když vím, že mi to zase nějakou dobu vydrží.

Co se mi od začátku na běhání líbilo a postupem času se to ještě více umocňuje, je to, že běhání je samo o sobě minimalistické. I když si nemyslím, že známé tvrzení, že k běhání potřebujete jenom boty, kraťasy a tričko, je na 100% pravda. Čím více běháte, tím snadněji zjistíte, že potřebujete trošku více než tyhle tři kousky oblečení. Postupem času se k nim pravděpodobně přidají hodinky, další boty, bunda, možná batoh a pár dalšího vybavení.

Ale to je jenom jeden aspekt minimalismu, který se dá spojit s běháním. Rád běhám na lehko. Nejraději běhám, když s sebou nemusím nic nést. Nic vás nikde netlačí, neškrtí a vy si tak můžete užít běhání úplně naplno. I když rád jezdím na kole, běhání je něco jiného. K běhání nepotřebujete žádný externí nástroj. Všechno je to ve vás. Jediná síla, která vás pohání kupředu, je ta vaše. Jediné, na čem záleží, jsou vaše schopnosti. A’t už to je vytrvalost, síla, rychlost nebo cokoliv jiného, všechno je to ve vás. Nemůžete se spoléhat na nic jiného než na sebe a to jak mentálně, tak fyzicky. Je to ta nejzákladnější forma pohybu. Je to síla, která je ve vás a čeká, až ji vypustíte.

A další, třetí (protože vždycky musí být alespoň tři, že jo) link mezi minimalismem a běháním je o stanovování cílů. Co jsem v úvodu neřekl, je, že minimalismus je stanovování dlouhodobých cílů. A jednat tak, aby vaše krátkodobá rozhodnutí, byla v souladu s vašimi dlouhodobými cíli a hodnotami. V podstatě se jedná o to, abychom jasně říkali ne věcem, které nejsou v souladu s těmito cíli nebo hodnotami, a naopak si pouštěli do života to, co je s těmito hodnotami v souladu je. A to se dá použít v čemkoliv, co děláte.

Ať už je to v osobním životě, v práci, nebo při sportu, vždycky je důležité vědět, co chceme, proč to děláme a potom pomalu postupovat ku předu. Slovo pomalu je tady docela důležité. Dělat málo a pravidelně je totiž mnohem efektivnější než dělat hodně, ale jenom nárazově. Být konzistentní je to, co se počítá. Jak už jsem psal v předchozích článcích, každému z nás se může stát, že se mu prostě nějakou dobu nedaří trénovat tak, jak bych chtěl. Ale pokud se vždy vrátíme zpátky na cestu, máme správně nakročeno k našemu cíli. I když jste se museli kousek vrátit.¨

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky https://www.facebook.com/vertrunning