V neděli se v nizozemském Rotterdamu odehraje velká běžecká show, na které se může „narodit“ nový světový rekord v maratonu. Rotterdamský maraton je největší běžeckou akcí v Holandsku, která se koná každoročně už od roku 1981.

Traťový rekord zde drží od roku 2008 současně dva kenští běžci Duncan Kibet a James Kwambai – 2:04:27.

Rychlí Etiopané

Letos se však s vynikajícími časy roztrhl pytel. Vždyť jen v lednové Dubai se dostali tři etiopští maratonci pod 2:05 h – Ayele Abshero 2:04:23, Dino Sefir Kemal 2:04:50 a Markos Geneti 2:04:54.

Na start nedělního závodu se postaví jejich neméně výborní krajané Getu Feleke 2:05:44 a Yemane Adhane 2:06:29. Mezi nimi budou také dva debutanti Tilahun Regassa s osobním rekordem na půlmaratonu 59:19 a Lelisa Desisa s osobákem na stejné trati 59:30.

Keňské trio

Prim budou chtít hrát i kenští běžci. Několik z nich připravuje Renato Canova, nejuznávanější maratonský trenér na světě, který tvrdí, že Keňané jsou nyní metodologicky mnohem vyspělejší, než Etiopané.

O vylepšení světového rekordu (2:03:38) by se měl pokusit někdo z trojice Moses Mosop, Sammy Kitwara a Peter Kirui.

Mosop finišoval na druhém místě loni v dubnu v Bostonu s časem 02:03:06. Byl jen o čtyři sekundy pomalejší než jeho krajan Geoffrey Mutai. Mutaiův čas však nebyl uznán jako světový rekord, protože svažitá trať v Bostonu není v souladu s podmínkami mezinárodní atletické organizace IAAF.

„Jsme velmi rádi, že jsme uzavřeli smlouvu s Mosopem,“ říká Mario Kadiks. Ředitel ABN AMRO Rotterdam Marathon je hrdý na to, že udělal jako první kontakt s Keňanem, přičemž velký zájem měli o něj v Londýně i organizátoři New York Marathonu. Při lednové recepci na rotterdamské radnici představil Mosopa, Kitwara a Kiruiho jako „své“ absolutní hvězdy. „Jedeme na světový rekord,“ řekl doslova.

Je také třeba připomenout, že debutant Kitwara má lepší osobní rekord z půlmaratonu (58:48) než favorizovaný Mosop (59:20).

Superrychlý vodič

Také pace maker z říjnového Frankfurtu Kirui není bez šancí. Vždyť tehdy velmi pomohl vítězi tohoto maratonu Wilsonovi Kipsangovi k výtečnému času (2:03:42), jen o 4 vteřiny pomalejšímu, než je aktuální světový rekord Patricka Makaua.

A Mosopova reakce?

„Těším se na běh v Rotterdamu. Tohle je můj první maraton v Evropě a vím, že Rotterdam je ze všech stran chválen, jak je rychlý. Pokud vše půjde podle plánu, věřím, že vylepším svůj nejlepší čas 02:03:06 z Bostonu.“

My budeme věřit, že světový rekord padne, ale ještě více si budeme přát, aby v tomto závodu uspěla naše Ivana Sekyrová.

Web ABN AMRO Rotterdam Marathon