Nová doba přináší nové možnosti. Jak už jsme již informovali první běžeckou akcí ve východních Čechách bude ve středu 13. května Kunětická devítka, běhá se na dominantě Pardubicka Kunětické hoře. V rámci Výzvy K9, kde byl nakonec za 31:27 nejlepší Martin Roudný, traťák 30:19 drží z loňska triatlonista Jan Volár, bylo možné i s přeběhem mezi cílem čtyřky ke startu devítky, což jsou necelé dvě minutky, dát si obě tratě. A v tuto mimořádnou soutěž si dal i pořadatel závodů Jakub Jaroš, který dokázal dát obě tratě s přeběhem pod jednu hodinu. Vyhrál Marek Žampach za 57:03, druhý byl legendární Michal Vokolek za 58:10.

Podobnou možnost mají ve středu i ostří závodníci, protože čtyřka startuje již v 17 hodin a další samostatný závod na devítikilometrové trati je plánován na osmnáctou hodinu, po doběhu čtyřky proběhne prezentace na devítku. No myslím si, že vzhledem k náročnosti obou tratí nebude moc dalších následovníků.

Reálnější se to jeví o víkendovém Hradubickém běhu, který proběhne ve zcela jiném formátu. Trať, cíl v Čeperce, jeden start Pardubice a druhý v Hradci Králové, délka je stejná, bude vyznačena a každý si změří čas sám, na férovku, a zašle jej pořadateli. Ten poté ocení i nejlepší.

Vzhledem k tomu, že Hradubický běh se uskuteční v sobotu i v neděli, potvrdil jeho pořadatel, že je možné běžet jeden den třeba z Pardubic a druhý den si to dát z Hradce Králové a nebo obráceně, takže vítěz na obou tratích může být poprvé v historii závodu jeden.