Dnešní článek bude na trošku vážnější téma, podle mě však má smysl o něm mluvit, jelikož si myslím, že se mu v běžeckých a outdoorových kruzích nevěnuje tolik pozornosti, kolik by mělo. Z našeho pohledu to vypadá, že na životní prostředí kolem nás máme jen velice malý nebo žádný vliv. Pří běhání neznečišťujeme ovzduší skleníkovými plyny, neničíme životní prostředí a věřím, že většina z nás je natolik zodpovědná, že vše, co si s sebou na výběh přinese, taky odnese zpět domů.

Takže jakožto komunita lidí máme v podstatě jen velice malý vliv na životní prostředí. Nicméně klimatická změna má dopad na každého z nás. Každý víme o desítkách negativních dopadů, kterým za poslední roky čelíme a do budoucna ještě čelit budeme. Ale držme se konkrétně naší republiky a dopadů, které má klimatická změna přímo na nás, běžce. A ještě konkrétněji na trailové běžce.

Každý z nás může přímo pociťovat, jak moc a jak rychle se mění naše klimatické podmínky. Není to tak dlouho, kdy jsme se mohli těšit z příjemného léta. Samozřejmě jsme měli i tropické dny, nebylo jich ale tolik jako v posledních letech. Vysoké teploty a sucho může každý z nás pocítit na vlastní kůži. Abychom si při běhání mohli užít relativně příjemné teploty, musíme vybíhat brzy ráno, nebo později večer. Pokud je po cestě nějaká studánka, uprostřed léta je velká šance, že bude vyschlá. V posledních letech si můžeme užívat teplý a slunečný podzim. Díky němu si můžeme dopřát výběhy za krásného počasí. Má to ale i svou stinnou stránku. Podzim bývá v posledních letech i nezvykle suchý, což má samozřejmě negativní dopad na vegetaci a zemědělství.

Díky suchu také v poslední době došlo k přemnožení kůrovce. Za oběť kůrovci už padlo 500 tisíc hektarů porostu. Díky přemnožení kůrovce se dramaticky mění tvář krajiny. Tam, kde jsme si mohli dříve užívat běh ve stínu, jsou paseky. Lesní cesty jsou zničené díky pojezdům techniky a popadané stromy nám často brání v nerušeném běhu. Za přemnožení kůrovce samozřejmě nemůže jenom sucho. Hlavní příčinou jsou smrkové monokultury. Možná se tak do budoucna díky současné situaci změní celková tvář krajiny. Pokud sucho bude nadále přetrvávat, tak pravděpodobně budeme v budoucnu čelit rozsáhlým požárům. Pravděpodobně ne do takové míry, jako jsme byli svědky v Austrálii nebo Kalifornii, ale stačí jeden nedopalek, jeden táborák a rázem můžeme čelit katastrofě.

Pokud v zimě rádi vyměníte běžecké boty za běžky nebo lyže a nebydlíte přímo na horách, tak vás určitě, stejně tak jako mě, trápí málo sněhu a celkově vysoké zimní teploty. Kdy naposledy jsme si mohli užít sníh téměř celou zimu a to i v relativně malých nadmořských výškách? Navíc v posledních letech trápí nedostatek sněhu i horské oblasti, a tak některé lyžařské resorty omezují svůj provoz.

Jak sami vidíte, čelíme teď poměrně vážným klimatickým změnám. Jejich vliv do budoucna však bude mnohem vážnější. Dlouhotrvající sucho bude mít významný dopad na biodiverzitu a tradiční ekosystémy. Zvýší se také četnost tzv. extrémních jevů a to jak extrémního sucha, tak extrémních krátkých, ale intenzivních srážek. Kromě vlivu na životní prostředí bude mít klimatická změna vliv i na ekonomiku, hlavně na sektory, které jsou přímo závislé na kvalitu životního prostředí.

Jaké kroky tedy můžeme my, běžci, podniknout, abych měli co nejvíce pozitivní vliv na životní prostředí? Takový kroků je celá řada:

1. Odpadky Jak jsem říkal, hned v úvodu článku. Myslím, že většina z nás je natolik zodpovědná, že za sebou žádné odpadky nezanechává. Jednoduše to, co si s sebou na výběh vezmete, si také odnesete domů, ať to jsou prázdné lahve, obaly od tyčinek a gelů nebo cokoliv jiného. V tomto myslím děláme jako trialoví běžci dobrou práci, nikdo přeci nechce běhat na trailech, na kterých jsou poházené odpadky. Pokud ale chcete dosáhnout další úrovně, můžete po cestě odpadky, které tam zanechali ostatní, i sbírat.

2. Znovu použitelné kelímky V poslední době si ve stále více případech podle podmínek závodů musíte přinést váš vlastní znovu použitelný kelímek. Malý, lehký a skládací kelímek jednoduše strčíte do kapsy, nebo do batohu a vytáhnete ho vždy, kdy je třeba. Organizátoři závodu tak mohou ušetřit velké množství plastových kelímků. I v případě, kdy závod nabízí jednorázové kelímky, je dobré mít svůj a minimalizovat tak váš dopad na životní prostředí.

3. Omezte jízdu autem Pokud se váš oblíbený trail nachází v delší vzdálenosti od vašeho bydliště, možná stojí za to zvážit jiné možnosti dopravy než jízdu autem. Pokud bydlíte ve městě, můžete využít hromadné dopravy. Nebo se možná domluvit s ostatními, a když už vyrazíte autem, ať je aspoň využité na maximum. Potom tu je moje nejoblíbenější možnost a to vyrazit na kole. Spojíte tak dvě aktivity a přidáte do vašeho tréninku i nový prvek. Samozřejmě se někdy jízdě autem nevyhneme, ale myslím, že vždy stojí za to se zamyslet i nad jinou možností.

4. Nakupujte zodpovědně Je obecně známo, že textilní průmysl má velký dopad na životní prostřední. Nemluvě o tom, že pracovníci často pracují v nelidských podmínkách a není neobvyklé, že jsou mezi nimi děti. Při každém nákupu oblečení tak můžeme malým dílem přispět ke klimatické změně. Pokud budeme vybírat značky, které při výrobě využívají recyklované látky, používají organické materiály a zajišťují dobré pracovní podmínky svým zaměstnancům a sami se aktivně podílejí na boji proti klimatickým změnám, můžeme tak sami pozitivně přispět. K takovým značkám patří například Patagonia, Columbia, Fjallraven, New Balance a další. Některé značky dokonce poskytují doživotní záruku na svoje produkty, takže pokud se vám jakkoliv poškodí, můžete je poslat zpět a oni vám pošlou nový kus, nebo opraví ten starý. A pokud máte doma nějaké oblečení, které nevyužíváte, a zvažujete, že ho vyhodíte, možná je lepší možnost ho poslat dál. Buďto ho můžete prodat, nebo ještě lépe darovat někomu, kdo ho opravdu potřebuje. A to stejné platí i o elektronice.

5. Politika Vím, že toto je ožehavé téma. Ale je pravda, že jako jedinci toho ve větším měřítku moc nezmůžeme. Nebudu tu moc zabíhat do politických názorů a přesvědčení, ale i tak si myslím, že se napříč celým politickým spektrem najdou politici, kteří se aktivně podílejí na prosazování opatření, které mají pozitivní vliv na životní prostředí. Stejně to platí i u voleb do místních zastupitelstev. Stejně tak můžete podporovat vámi vybranou organizaci, která se zapojuje do boje proti klimatické změně. Malou inspiraci můžete nalézt například zde.

Klimatická změna je reálná a ať už je způsobená člověkem nebo ne, pravda je taková, že se děje a že ovlivňuje každého z nás. Stačí se jenom podívat okolo sebe a uvidíte, jak moc se naše klima za posledních pár let změnilo. Možná si myslíme, že je pro nás pohyb v přírodě, dýchání čistého vzduchu a pití čisté vody samozřejmost. To ale nemusí být do budoucna pravda. Každá malá změna se počítá, a i když výsledek nebude vidět hned, je důležité začít. Začít a vytrvat. Abychom si i do budoucna mohli užívat výběhy v naší krásné přírodě.

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky „https://www.fa­cebook.com/ver­trunning “:https://www.facebook.com/vertrunning