Neúnavný závoďák je Jirka Doucha z Náchoda. To prokázal i v rámci 14. ročníku Hradubického běhu, který probíhal dva dny v netradičním formátu – označenou trať si běžel každý kdy chtěl a sám si měřil čas.

Jirka v sobotu nastoupil na trať z Hradce Králové do Čeperky. V neděli si dal Pardubice – Čeperka. Obě mají stejnou úředně změřenou délku deseti kilometru.

Z Hradce se umístil jako čtvrtý. V Pardubicích měl i štěstí, protože se startem otálel jeho vyrovnaný mladý soupeř Lukáš Jukl. Nakonec se k nim na startu přidala ještě Anna Krátká (všichni na foto), ale té kluci ihned upláchli. Souboj s Lukášem znamenal pro Jirku třetí místo z Pardubic, Lukáš byl čtvrtý.

Ani v následujícím týdnu se Jirka nechystá zahálet. V úterý ho čeká pětka na Hradeckém poháru. Ve středu vypustí Kunětickou devítku, kde byl posledně druhý celkově a půjde jako několikanásobný vítěz zkusit štěstí na legendární třicetikilometrový Pančavův běh do Slatiňan. Takže z Hradec běžel nejrychleji Drahomír Randa (46 let) 36:25 a ostravská Iva Pachtová (49 let) 50:13, aby jste se tak nedivili Iva pochází z Hradce, takže návštěvy rodiny spojuje s běháním. Zcela jiný level měla soutěž žen z Pardubic, kde je navíc profilově náročnější trať, ale běhavější. Vyhrála Kateřina Hulinová za 45:11, dokonce šest žen běželo pod 50 minut. Tomáš Mocek v týdnu vyhrál čtyřku na Kunětické devítce a ukázal, že umí i delší tratě – 37:06, což je lepší než loňský traťák 37:08 Jaromíra Hradeckého. Pardubický traťák žen drží druhým rokem Ingrid Tillman z AC Čáslav – traťák 41:41.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, takže provoz zcela minimální. Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých lesních cestách byl tentokrát zpestřen čilou stavební činností. Dělníci byli ohleduplní, ale pár běžců si zaběhlo kvůli odstraněnému značení na jedné zásadní křižovatce. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Absolutně nejlepší výkon z Hradce zaběhl před třemi roky Michal Majoroš z Hradce – 34:25, který vyhrál závod čtyřikrát. Nej ženský výkon drží z roku 2016 orienťačka – Daniela Čepová z OK 99 Hradec zapsala 39:22.