Konečně po dvou měsících jsme se mohli postavit na start regulérního závodu a tím byl první ročník krosové Desítky z Jasének v Hlučíně zařazený do Prajzsko-Opavské běžecké ligy. Byl to jeden z prvních závodů v našem kraji a to šlo vidět na startu, kde se sešla špička v kategorii mužů i žen v podání Vrzala, Muras, Pastorová, Legerská.

Trať závodu byla opravdu náročná, terén lehce podmáčený, dva výživné kopce, prudké seběhy, bláto, šutry a 180 m převýšení na trati! Po odstartování se vydalo na trať 66 závodníků a hned následoval první prudký stoupák po asfaltu do Bobrovníků, kde se hned sebíhalo přes Borovnický les do Kravího dolu. Poté se běželo okolo řeky Opavy a následoval prudký stoupák na Vinnou horu, seběh do Podlesí a po cyklostezce zpět do cíle. Od začátku až do konce probíhal souboj mezi trojicí Vrzala, Muras, Poledník.

Nakonec vyhrál stylem start-cíl Matouš Vrzala z SSK Vítkovice (36:21), druhý po velkém boji doběhl Michal Poledník (36:28) a třetí místo bral Petr Muras z SSK Vítkovice (36:35). Mezi ženami byla absolutně suverénní Petra Pastorová z MK Seitl (41:13), avšak o druhé místo se sváděl krásný souboj mezi druhou Hankou Legerskou z SSK Vítkovice (44:34) a nakonec třetí Markétou Kašnou z BK Ludgeřovice (45:26). V cíli na všechny závodníky čekalo pivko a chleba se sádlem a cibulkou.

Hned v neděli po Desítce z Jasének se konal další závod na 11 km, Májový běh okolo Nezmaru, zařazený do Moravskoslezského běžeckého poháru. Tentokrát se startovalo ve dvou vlnách v 10 a ve 12 hodin. Na start se celkem postavilo 97 závodníků a opět se zde sešla běžecká elita našeho kraje! Trasa závodu vedla z Kamence přes Kozmické Ptačí louky, dále po hrázi do Dolního Benešova, kde se oběhl rybník Nezmar a stejnou cestou zpět do cíle.

Počasí pro první vlnu vyšlo na jedničku, závodníci ve druhé vlně trochu zmokli. Zde byl suverénní mezi muži Petr Muras z SSK Vítkovice (37:18), druhé místo bral jeho oddílový kolega Patrik Pastor (39:16) a třetí doběhl Vladan Šindelek (40:24). Mezi ženami si pro vítězství doběhla opět suverénní Petra Pastorová z MK Seitl (41:42), na druhém místě skončila Eliška Surmová z AK Olomouc (42:39) a třetí skončila po fenomenálním finiši Magdaléna Drastichová z MK Seitl (44:28), která má po nucené pauze úžasnou formu! Po doběhnutí se všichni mohli občerstvit čepovaným pivkem. A tak jsme uzavřeli první závodní víkend na „Prajzské“ po nuceném přerušení závodní sezóny.

Desítka z Jasének

Májový běh okolo Nezmaru