Vcelku originálně se vypořádali se současnými omezeními pořadatelé šestého ročníku Zručského májového běhu na Benešovsku zařazeného do tamní poháru Běžec Podblanicka. V dnešní době pořádat větší akcičku není sranda a škoda, že někteří pořadatelé řekl bych i předčasně své akce zrušili či přeložili na podzim a nyní někteří znova přeložili z podzimu na léto a dělají v tom běžcům „hokej“.

Atletický oddíl TJ Jiskra Zruč nad Sázavou zachoval chladnou hlavu a nakonec závod rozložil dokonce do pěti dnů. Navíc jim na hlavní závod vyšlo příjemné jarní počasí. A mě nezbývá než souhlasit s motivem jejich závodu: „Chceme ukázat široké veřejnosti krásu našeho města, zejména nádherného zámeckého areálu, okolí řeky Sázavy a aby to nebylo tak málo, tak rovněž okolního lesa, ze kterého vidíte město jak na dlani.“

Samostatně proběhly ve středu, čtvrtek a v pátek Lidové běhy. V sobotu pak mimo jiné dětské a štafetové závody. A v neděli dva hlavní závody. Letos byla připravena prodloužená trať z 8,4 kilometru na 10,1 kilometru se smíšeným povrchem a součtem stoupání 158 metrů.

Pořadatelé originálně stanovily časy, jejichž překonání znamenalo získání finanční prémie za traťový rekord. Ty staré byly z roku 2018 a držely je Jirka Miler z Mladé Boleslavi 29:14 a Olga Krčálová z Polné 35:14. Na základě těchto výkonů byly vypočítány časy 35:41 pro muže a 42:46 pro ženy. Ještě zajímavější byla finanční odměna za celkové prvenství pro nejlepšího muže a ženu. Takže v hlavním závodě nakonec vedle loňského vítěze čtyřicátníka Milera nastoupil vysočinský suverén Jakub Exner z Jihlavy. Všechny přítomné doslova ohromila přítomnost jednoho z našich současné absolutně nejlepších běžců Jirky Homoláče z Brna. Jirka působil velmi příjemně a doslova ještě pár sekund před startem se ochotně nechal fotit spolu se svými fanoušky. Přítomen byl i jeho trenér a legendární vytrvalec Róbert Štefko.

Jirka předvedl sólo závod a na ne zcela lehké trati, která byla v oddychovějších rovinatých krosových pasážích vedoucích podél řeky Sázavy náročná svoji promočeností po sobotních deštích, ustanovil nový traťový rekord – 34:53. „Nebylo to zadarmo“, konstatoval Jirka po závodě (na foto s přítelkyní po doběhu).

Druhý proběhl cílem Jirka Miler za 36:18. Třetí Jakub Exner zapsal 36:39 a čtvrtý Libor Eremka z Humpolce, oba jsou mimo jiné vítězi zdejší největší masovky lednového Zimního běhu na Blaník, 37:17.

O hodiny dříve se na trať vydali ženy a veteráni. Nechyběla obhájkyně prvenství Olga Krčálová, kategorie 35 – 44 let, a její největší soupeřkou měla být mladice vyrostlá z dětských střevíčků Ingrid Tillmann z Čáslavi. Olga o generaci mladší soupeřce nedala šanci a vyhrála v podobném stylu jako Jirka Homoláč za 43:50. Ingrid zapsala 45:26. „Léta člověk nezastaví a o času z před dvou let mohu jen snít. Navíc nejsem nyní vyzávoděná jako v minulých letech. Ono jen trénovat jako v minulých dvou měsících taky není ideální,“ řekla v cíli spokojená vítězka.

Kvalitně byly obsazeny i veteránské kategorie. Starší veteránky vyhrála Andrea Adamcová z Vlašimi za 47:12 před známější Martinou Hampejsovou 48:09. Uspěli i závodnici pořádajícího oddílu TJ Jiskra Zruč nad Sázavou. Druhá v mladých byla Nikol Petrásková za 47:22. Druhá v mladých veteránkách Jana Suchá za 48:04, porazila i kolínskou Ivu Kroužilovou – 48:52. Další druhá místa vybojovali padesátníci Alena Slavíčková za 72:34, ženy nad 55 let, a Petr Dubják za 41:57.