V sobotu 6. 6. proběhne v Beskydech jeden z prvních pokoronavirových trailových závodů u nás – 2. ročník Lysohorského ultratrailu. Jako první bude v areálu Ski Malenovice odstartována v 6.00 hodin hlavní trať Ultra trail s parametry 67 km a převýšení 4100 m (4× Lysá hora), která je letos vypsána jako Mistrovství České republiky v Ultra Sky. O 3 hodiny později pak vyběhnou na svoji trať závodníci SkyRace (31 km +2100 m, 2× Lysá).

Nedávná koronavirová krize ovlivnila pochopitelně i přípravy letošního ročníku. Šéf organizačního výboru Marek Balcar už dokonce přesunul termín závodů na počátek září. Po částečném uvolňování vládních opatření se nakonec přece jen navrátil k původnímu termínu a myslím, že udělal dobře. Na obou tratích můžeme očekávat účast prakticky kompletní české špičky včetně borců, kteří by za normálních okolností nejspíš startovali na zahraničních akcích. Když k tomu připočteme i několik kvalitních běžců ze zahraničí, můžeme se příští víkend těšit na závod, jaký jsme na domácím horském ultratrailu ještě nezažili.

A koho tedy můžeme očekávat na stupních vítězů a v TOP 10?

Pokud použijeme k porovnání kvality bodování mezinárodní asociace trailových závodů tzv. ITRA body, měl by být největším favoritem brněnský Jiří Čípa (35 let – 885 ITRA bodů). Jirka je bronzový muž z loňského Ultra trail du Mont Blanc na trati CCC (99 km +6100m) a vítězství v mnoha dalších podobných závodech ho určitě řadí k nejlepším evropským trailovým běžcům. Bohužel se potýká se zdravotními problémy a zatím se přehlásil na kratší trať. Nahradit by ho měl 30letý Tomáš Hudec (ITRA 850). K jeho životním úspěchům patří určitě vítězství na Nepal international trail marathonu 2017 nebo 6. místo na MS v Ultratrailu o rok později.

Prohánět ho ale určitě bude vynikající slovenský mladík Peter Fraňo z Brezna (24 let, ITRA 804), který se v zimě věnuje i skialpům. Jako jediný loni na Perun maratonu naháněl až do posledního seběhu slavného Itala Marca De Gasperiho a jen těsně mu podlehl. Za sebou tam zanechal mj. i Čípu.

Petr Hének z Kovalovic (33 let, 798) předvedl v prosinci skvělý výkon na vyhlášené Pražské stovce a suverénně tam porazil dva favorizované Slováky Priadku i Oravce. Zahanbit se určitě nenechají na domácím hřišti ani tito borci: Jakub Uherek (33/795) je obhájcem vítězství z úvodního ročníku a loňským vítězem Hostýnské osmy. Marek Causidis (29 let) je trojnásobný vítěz Beskydské sedmičky, Nezmaru, ale mnoho úspěchů sklízel i v zahraničí. Také Víťa Otevřel (32) zná Lysou horu jako své boty. Vždyť je mnohonásobným vítězem Lysa cupu i mnoha stovek jak u nás, tak v zahraničí (Malofatranská, Kysucká.). A co nejzkušenější z favoritů Standa Najvert (48 let), loni druhý na LHUT a čtyřnásobný vítěz B7? A nebo naopak další beskydský mladík Tadeáš Vyvijal (25), který loni vyhrál mimo jiné Nízkotatranskou stíhačku. Dvojnásobný vítěz závodu LH 24 Radek Chrobák (31) je sice na Lysé také jako doma, ale nejspíš by mu vyhovovala delší trasa.

Skvělá pověst předchází i Poláka Bartosze Misiaka, Jiřího Petra z Brna (41), či mladého Tomáše Fárníka (23). Zmínit musíme i Petra Žákovského, Jaroslava Vichera, Dominika Skokana, Zdeňka Hrušku, Tomáše Petera (vítěz posledního ročníku Lysa cupu), Aleše Sedláka, Dominika Chlupáče, Tomáše Štveráka, Marka Švece, Aleše Palka. Všechna tato jména, která jsme zvyklí obvykle vídávat na medailových umístěních, budou příští sobotu bojovat o TOP 10, či alespoň TOP 20.

Mimořádná je i očekávaná konkurence v ženské kategorii

Favoritkou největší bude nepohybně loňská mistryně Evropy ve skyrunningu z Itálie Marcela Vašinová (31 let), která loni dosáhla mnoha skvělých umístění ve světové sérii SWS. Ta může svou výkonností potrápit i mnoho mužů z TOP 10 celkového pořadí. O umístění na bedně by si to za ní měly rozdat další reprezentantky.

Nejzkušenější z nich je Michaela Mertová z Lanškrouna (44 let), loňská mistryně ČR z Beskydské sedmičky a v minulosti mj. 6. na ME v Ultra Sky. Domácí prostředí by mohla využít Petra Ševčíková (28) z Frýdku-Místku. Ta je dvojnásobnou vítězkou LH24, vítězkou Nízkotatranské stíhačky, Pražské 100 i Perun maratonu. Loni skončila 8. na ME v Ultra Sky v Itálii.

I Kateřina Matrasová z Chrudimi (37) je několikanásobnou medailistkou z MČR a účastnicí několika mistrovství světa. Loni skončila na světovém šampionátu v horském maratonu v Argentině 34. Je možné, že by jí ale více vyhovovala běhavější trať.

Barča Cichá (26) vyhrála loni 24hodinovku na Lysé hoře a na ME ve skyrunningu v Itálii doběhla 9. Loni nejspíš přišla o vítězství na LHUT díky zabloudění v závěru závodu. Skvělá je i Eliška Vondráčková (33), která loni vyhrála Ultra Fatru ve skvělém traťovém rekordu a na Beskydské sedmičce jen těsně prohrála s Míšou Mertovou.

Na přední umístění může určitě pomýšlet i loňská vítězka, domácí Hanka Holoubková (31). A minimálně v kategorii se bude chtít prosadit také zkušená Marcela Rambová (46) z Hradce Králové. Pro Elišku Kaniovou (35), stříbrnou z posledních dvou ročníků LH 24 a vítězku letošní Kysucké stovky, bude tato trať asi trošku krátká. Velmi kvalitní běžkyní je i Jana Mikešová (29), která kromě vítězství v Krkonošské 50 uspěla mj. i v Českém poháru běhu do vrchu, nebo Alena Hénková (34).

Na kratší trati najdeme o něco menší konkurenci a mezi muži jednoznačně vyčnívají tři kandidáti na stupně vítězů. Ondřej Fejfar (30, 830 ITRA bodů) z Vrchlabí je mistrem ČR v silničním půlmaratonu i Sky runningu. Kromě výborných výkonů ve světové sérii horských běhů GTWS vybojoval mj. i 9. místo na MS v horském maratonu 2018.

Dalším borcem, který bude bojovat o medailové pozice, je Tomáš Maceček (29, 794 b.) z Ostravy, který zná na trati velmi dobře každý kámen. Je to loňský vítěz a letos se už prezentoval vítězstvím na Salomon Ještěd SkyRace. Kromě toho patřil v minulosti k nejlepším světovým běžcům v běhu do schodů. Nejstarší z trojice Pavel Brýdl (40, 774 b.) z Nového Města nad Metují je běžecký univerzál, který získával medaile v horách i na silnici, v Česku i v zahraničí. Pokud se na startu objeví Jiří Čípa, uvidíme, na kolik bude handicapován svými zdravotními problémy.

V ženách se můžeme těšit na Barču Macurovou, která již v 19 letech zvítězila se svojí sestrou na Beskydské sedmičce a tuto zimu ovládla celý seriál Lysa cupu. V Brně žijící Slovenku Patrícii Puklovou (34) možná znáte ještě pod dívčím jménem Gánovská. Také ona již v minulosti ovládla B7 i seriál Horské výzvy, a přestože se v posledních letech věnovala více mateřským povinnostem, určitě bude chtít útočit na přední umístění. Sestra Jiřího Čípy Magda Horká (36) z Prahy je vítězkou Valašského hrbu a 2. skončila na Jesenickém maratonu před Denisou Krejčiříkovou (32). Ta již několikrát ovládla zimní seriál Lysa cupu i v minulosti uspěla i na předchůdci LHUT, Lysohorském čtyřlístku. Z delší trasy se přehlásila i bronzová žena loňské B7 – Veronika Srníčková z Veřovic.

Vysoké cíle si může klást i Hana Švestková-Stružková (37), výborná běžkyně do vrchu a účastnice loňského mistrovství světa. A překvapit pak mohou dvě špičkové závodnice Spartan Race. Zuzana Kocumová (41) z Liberce je v této disciplíně dokonce dvojnásobnou mistryní světa a nedávno vyhrála Ještědský SkyRace. V mládí byla Zuzka i juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích. K nejlepším evropským závodnicím ve Spartan Race patří i Adéla Voráčková (27).

Vím, že mnozí silniční a dráhoví běžci se na ty horské dívají tak trošku skrz prsty. Právě proto bych zmínil osobní rekordy ze silnice u některých výše uvedených borců.

Maraton: Čípa 2:22:10, Brýdl 2:27:23.

Půlmaraton: Fejfar 1:07:11, Brýdl 1:08:04, Čípa 1:08:44, Petr 1:10:09.

10 km: Fejfar 30:22, Petr 30:58, Brýdl 30:59, Čípa 31:09, 5 km Fejfar 14:35.

Výborné výkony na silnici dosahovala i Mertová – 2:47:15 a 1:20:50, Puklová 2:53:59 a 1:24:02, Rambová 2:58:39 hod. nebo Horká 1:23:43.

Počet závodníků na oba závody je omezen na 250 startujících s rozdílnou dobou startu, aby pořadatel zajistil hygienické podmínky dle aktuálního nařízení Vlády ČR. Prezentace bude probíhat v pátek od 16 do 21 hod. v areálu Ski Malenovice (pro trať Sky ve výjimečných případech i v So ráno). Slavnostní vyhlášení vítězů bude v sobotu v 17.30 (SkyRace) a od 20.00 (Ultra Trail).