S konkurencí dvou souběžně konaných závodů, Pančavák a Třemošnice, se úspěšně popasovala Kunětická devítka (K9), která probíhá na dominantě Pardubicka Kunětické hoře. Samozřejmě měla nejvyšší, navíc rekordní, účast.

„Druhý závod K9 máme úspěšně za sebou. Nejen, že jsme si ho všichni užili, ale dokonce jsme přepsali společně historii závodu. Dnes se totiž na start postavilo celkem 172 běžců, a to je nejvíce za sedm let existence K9. Mám z toho upřímnou radost a mám radost též i z toho, že se nachází stále noví běžci, kteří na náš závod zavítají. Co dál? No snad atakovat tu dvoustovku. Hlavní ale je to, aby stále mezi námi panovala ta pohoda a dobrá nálada, která pro mě činí K9 tak výjimečnou,“ uvedl pořadatel závodu Kuba Jaroš. Ten navíc připravuje na 19. září další ročník trialového běhu Žďárskými vrchy – Saar Challenge s centrem v Hlinsku (70, 44, 21 km), a prodloužil do 14. června termín pro podání přihlášek za nejvýhodnější startovné. Letos je zatím nejvíce zájemců o 70 km, ale tradičně je nejpočetněji obsazen půlmaraton.

Na devítikilometrové trati K9 byl nejlepší triatlonista Tomáš Kučírek za 33:45 a Marcela Rambová 39:06. Na „čtyřce“ stejně jako minule Tomáš Mocek za 16:41, žáky vyhrál poprvé Marek Vejběra za 21:23, a Michaela Sabovová, která den před tím byla druhá v Hradeckém poháru, za 20:39. Pokračování oblíbeného běžeckého seriálu se uskuteční ve středu 10. června se startem v 18 hodin.

Na třicetikilometrový Pančavův běh v od Pardubic nedalekých Slatiňanech nedorazil vítěz posledních dvou ročníků Miloš Kratochvíl, takže si zpět vzal žezlo trojnásobný vítěz a sólo běžící Ján Griger za 2:05:38. Po čtvrtině závodu byl druhý Lukáš Maier, který mívá problémy v druhé půlce a nakonec byl šestý za 2:18:59. Třetí místo také neudržel čtyřnásobný vítěz Jirka Doucha, který však závodil rovněž v úterý v Hradci – nakonec čtvrtý za 2:18:06, osobák má 2:03:25. Tradičně výborně si rozložili síly spolu běžící bratři Gromusové, po čtvrtině byli čtvrtí. Daniel byl druhý za 2:10:01 a Tomáš třetí za 2:1101. Soutěž žen ovládla Miluška Kührová za 2:48:00. Nejstarším účastníkem, který to v pohodě dal pod 4 hodiny, byl Zdeněk Petržílek (65 let).

Vloni dal Kratochvíl 2:01:04. Druhý byl tehdy trojnásobný vítěz Griger v osobáku 2:01:21, při svém prvním vítězství v roce 2015 zapsal 2:02:07. Ke třetímu Maierovi – 2:05:58 se mílovými kroky přibližoval Gromus – 2:06:19. Zajímavým faktem je, že v roce 2011 soutěž dvojic vyhráli Kratochvíl s Grigerem v rekordním čase 1:57:23.

Závod na členité trati o délce 30 kilometrů se smíšeným povrchem ze Škrovádu, část Slatiňan, na obrátku do Heřmanova Městce vede většinou po zelené turistické značce. Součet stoupání je pro oba směry téměř totožný, celkově tedy celkem cca 500 metrů, ale poslední třetina závodu začíná třeba zdoláním kopce, na němž je zřícenina hradu Rabštejn, na dvě stě metrech je nutné zdolat třicet výškových. První čtyři ročníky běhu pořádal horolezec Pančava (Láďa Petr) a po jeho náhlém odchodu v roce 1989 kamarádi pokračují v tradici.

Závěrem zařadím tradiční vzpomínky odchycené v minulých letech během závodu na Pančavu. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ uvedl jeho kámoš.

Mě zůstává navždy v paměti další: „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl pamětník na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.