Reprezentanti biatlonového klubu z Halenkovic patřili k nejlepším v červnovém dvoumílovém běhu ve Zlíně.

Čtvrtý 3,2kilometrový závod sezony na rovinaté trati v Přílukách vyhrál v čase 10:32 teprve šestnáctiletý Richard Vašíček. Druhý v pořadí osmačtyřicetiletý zlínský veterán Svatopluk Janečka byl v cíli o tři sekundy pomalejší, bronzovou příčku vybojoval Josef Hubáček z Bílovic (Kesbuk, 11:35). Těsně za medailovými pozicemi zůstali bratři Pallovi hájící barvy Biathlonu Halenkovice. František Palla skončil v čase 11:45 čtvrtý a Štěpán Palla bral za čas 12:06 páté místo.

„Byla to moje premiéra v běhu na 2 míle ve Zlíně,“ prozradil Richard Vašíček.

Mladík z Halenkovic se ale s příluckou rychlou tratí velmi dobře vypořádal.

„Od startu jsme na čele chvíli běželi společně se Svatoplukem Janečkou. Zhruba po 800 metrech jsem se probojoval na první místo a v tomto úseku závodu jsem si na svého největšího soupeře vypracoval desetimetrový náskok, který jsem udržel až do cíle,“ radoval se Vašíček.

V nejrychlejším závodu žen v letošním roce v Přílukách se ve skvělé formě představila Dagmar Vrajíková. Běžkyně z Otrokovic zvítězila ve skvělém čase 12:51. Stříbrná Monika Železníková dosáhla času 12:56, třetí příčku získala Ilvaka Němcová z Prahy (Sri Chinmoy Marathon Team, 13:01). Michaela Mikešová (Biathlon Halenkovice, 13:13) doběhla čtvrtá a Linda Šilberská z Malenovic byla pátá (14:00).

„Byl to po dlouhé době můj první závod. Celou zimu jsem se připravovala na dubnový maraton v Bratislavě. Ten byl ale kvůli koronaviru zrušený. V Přílukách jsem chtěla otestovat svoji rychlost. Test ale nedopadl podle mých představ. Vzhledem k tomu, že poslední měsíc pracuji na síle a rychlosti, tak jsem za přílucké trati čekala lepší čas,“ nebyla překvapivě se svým výkonem úplně spokojená Dagmar Vrajíková.

Atletka z Otrokovic od startu zvolila ostré tempo. ,,Závod jsem rozběhla zbytečně rychle. To jsem si uvědomila už v průběhu prvního kilometru,“ přiznala Vrajíková, jež po závodu ještě odpoledne relaxovala při dvanáctikilome­trovém vyklusání.

V hodnocení závodu, v němž rozhodoval poměr věku a výsledného času, zvítězil v kategorii mužů 48letý Svatopluk Janečka ze Zlína (10:35). Prvenství mezi ženami vybojovala sedmačtyřicetiletá Dagmar Vrajíková z Otrokovic (12:51).

V Přílukách poměřily síly také děti. Na 800metrové trati v kategorii kluků vybojoval zlatou příčku osmiletý Libor Železník z Babic (Biathlon Halenkovice, 2:53), před o sekundu pomalejším Tobiášem Tlustákem a Tobiasem Riesslerem (oba Zlín, 3:16). Kategorii holek ovládla desetiletá Lucie Mikešová (3:03), před Šárkou Juřenovou (3:09), těsně třetí skončila rovněž v čase 3:09 Alžběta Palúchová (všechny Biathlon Halenkovice).