Hradecký pohár to i je přehlídka osobností. Tou největší je nyní už v roli kouče v Hradci Králové žijící Jan Hruška, dříve zde také závodil. Je dosud jediným Čechem, který oblékl trikot pro vedoucího jezdce na některé z Grand Tours. Bylo to Giro d'Italia v roce 2000, kde vyhrál úvodní prolog.

Soutěž pro mladíky jezdí současný veteránský šampion v maratonu Roman Šťastný a pravidelně poráží o generaci mladší soupeře. Aktivní účastnicí je i Martina Zvěřinová, která pod dívčím jménem Dočkalová, byla naší nejlepší orientační běžkyní.

Při posledním klání byli na běžecké trati trénovat a podívat se známí orienťáci a dříve reprezentanti Petr Losman, za mlada juniorský mistr světa v běhu do vrchu, a David Hepner, ten dokázal třeba vyhrát prestižní běh z Pardubic do Hradce Králové. A nejnovější aktivním přírůstkem v běžeckém poli byl Míra Rautenkranc z Vysokého Mýta. V osmdesátých letech minulého století jeden z nejlepších domácích triatlonistů, který v roce 1988 byl třetím Čechem, který dal havajského Ironmana, tehdy za 10:45 hodiny.

I když v samotném závodě, který byl 4 z 10, přibylo účastníků, na čele se nic nemění. Po čtvrté vyhrál Drahomír Randa ze Stěžer. Tentokrát dal lesní pětku za 16:33. Druhý opět nejlepší mladík Martin Písař za 18:00. Druhým veteránem Jirka Doucha za 18:25. Nejstarším účastníkem byl právě Míra, který byl pátý veteránem za 20:21.

I v ženách je špička jasná – Bára Nováková, Jana Bezdíčková a Michaela Sabovová. Ta o 24 hodin později statovala na krátké trati Kunětické devítky a po čtvrté vyhrála. A nejlepší veteránky – opět Iva Čechová vyhrála před Evou Vejběrovou.

Před čtvrtým vítězstvím v řadě Bára uvedla: „Před závodem jsem si tady dala osm kilometrů po lese, takže dneska to asi na rekord nebude“ a pár slov dala i o sobotním prvenství v terénním půlmaratonu: „Nebylo to lehké, navíc furt pršelo, kluzká trať a celkem jsem měla obavy, ze zkušené Marcely Rambové (ta byla v půlce třetí a na K9 vyhrála devítku). Taky mi nebyl jasný systém občerstvovaček, a tak jsem si radši vzala batůžek s pitím. Do kopců mě nevadil, ale na rovince bylo znát, že něco nesu navíc.“ Bára je letos únorovým výkonem pod 1:30 pátou ženou v českých tabulkách.

Zajímavý průběh měla soutěž běžců s pejsky . Poprvé o sekundu vyhrála celkově Gabriela Bezoušková (na foto) – 17:53, druhý nej muž Martin Císař. Daniela Lakatošová druhou ženou za 19:25 a třetí sestra vítězky Beáta Haisová, která o sekundu porazila v koncovce Ivetu Kučerovou. Pátý závod Hradeckého poháru se uskuteční v úterý 7. července s prezencí od 17 hodin u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové.