Hokl Club z Lužce nad Cidlinou na Královéhradecku pořádá hafo akcí a jednou z nejznámějších je závod Extreme bike 444 na horských kolech. Vloni tuhle nonstop gajdu o délce 444 kilometrů, která závodníky z Bydžovska zavede třeba až na nejvyšší vrchol Jeseníku Praděd či Orlických hor Velkou Deštnou a pak zpět na Bydžovsko, vyhrál Jakub Jaroš, pořadatel Kunětické devítky a zářijového ultra trailu Saar Challenge v Hlinsku. Letos také nastoupil a bylo z toho druhé místo.

Další akcí, která má však letitou tradici, je Lužecký triatlonek. Já v něm startoval jednou, a to někdy v roce 1987 nebo 1988. Před třemi lety jsem se prostřednictvím běžců z Chlumecka dověděl, že je akce dosud pořádaná, ale většinou kolidovala s běháním. Letos bylo volno a tak jsem vyrazil. Tedy tenkrát jsem dal čtyřicet kiláků na start v sedle kola, letos to bylo autem. Zajímavostí závodu je, že se plave v místní požární nádrži, takže startující jsou rozděleni do více skupinek, to se na férovku losovalo, a závodit se musí proto až do konce. Já byl teda na začátku zklamán v účastí v poslední skupině. „To už na trati nikdo nebude a já budu v plném zápřahu.“ O předposlední flek jsem teda přišel v koncovce běhu, ale když se dalo pořadí do kupy byl jsem velmi spokojen, pár mladíků byl za mnou.

Před závody dospělých se uskutečnily soutěže dětí, které měly nečekanou zápletku. Po kole vedoucí borec v dusném počasí zkolaboval. Naštěstí odborná pomoc byla ihned po ruce, protože přítomna byla Štěpánka Pohlová Kučerová, povoláním lékařka, a vše dobře dopadlo.

První se do nazelenalé vody nádrže vydaly všechny ženy a po 60 metrech plavání byly rozdíly minimální. Vedla loňská vítězka Kateřina Pitrmanová. Nejlepší kolo však měla Štěpánka Pohlová Kučerová (na foto vlevo ve žlutém tričku). „Soupeřku jsem dojela a jely jsme spolu.“ Deset minut za ženami na 120 metrů plavání vystartovali první muži. jelikož se cyklistika jede na sedmikilometrovém okruhu, jel se třikrát, byla velká pravděpodobnost, že se s muži s ženami potkají.

„Dojeli nás muži z první skupiny. Já jim stačila a soupeřka odpadla, a to rozhodlo,“ popsala rozhodující moment závodu Štěpánka, která po závěrečném dvoukilometrovém běhu měla čas 48:27. Kateřina měla trochu lepší běh – 50:10 a třetí Iva Houfová dala 57:58.

Závod mužů ovládli borci z druhé skupiny a rozhodovalo se mezi nimi v běhu. Michal Renský měl nejlepší plavání a druhé kolo – 46:48. Jaroslav Paroulek to měl opačně – 47:10. Z třetí skupiny vydřel třetí místo Mirek Pirkl z Písku.

„Už moc netrénuji a dneska mi to fakt sedlo. Hlavně cyklistika,kdy jsem jel dvě kola naprosto sám. Jen druhý ze tří okruhů jsem se spojil s prvními dvěma v cíli, kteří startovali ve vlně přede mnou,“ řekl Mirek, který oba nejlepší muže závodu porazil v běhu a tímto výkonem vlastně udolal i nakonec čtvrtého Milan Brzáka, který měl třetí kolo, ale až desátý běh.