Křest běžeckého filmu v kulturním domě v Praze-Kyjích se vyvedl náramně. Trval skoro dva dny a s oběma aktéry, hlavním tvůrcem Jirkou Csirkem a ústředním běžcem Davidem Vašem, to vzal i přes Keňu. Jako kmotra sledovala celou akci Bára Havlíčková, naděje českého běhu na lyžích a skvělá běžkyně do vrchu.

David Vaš vystoupil z vlaku na minutu přesně před začátkem s úsměvem na tváři. Na svazovém mítinku v Kolíně si dal osobák na pětku 14:59,51. Startoval v pět, pak skočil na koloběžku a pílil na nádraží, na peróně před příjezdem vlaku se stihl ještě vyklusat.

„Jsem šťastný, to byl můj sen, když jsem s běháním začínal,“ rozplýval se s únavou v očích. Etiopskou anabázi tak zhodnotil, byť mu původní plán s pražským půlmaratonem sebralo běsnění okolo čínské chřipky. Premiéru pokřtilo šampaňské a pak nadšené ohlasy z publika. Hoši v průběhu promítání stihli natočit v režii rozhovory do Olympijského magazínu České televize.

Stopáž filmu nastoupala těsně přes sto minut, na mnoho dalších se rozjela besídka s aktéry, do níž se zapojili i atleti z Dukly. I je zaujala řada syrových pasáží z přírody i města, také tréninkových detailů, setkání s Mo Farahem nebo návštěva centra Haile Gabrselassieho. U piva a grilovaného masa se pak pokračovalo do pozdních večerních hodin na zahrádce zdejší Šimandy. „Uměl bych si představit tam strávit i více času a třeba odtamtud vyrážet i na závody. Za rok chci jet určitě zas, Keňa je sice romantičtější, ale pro trénink jsou v Etiopii ideální podmínky,“ zopakoval David Vaš.

Na druhý den i po vytrvalém dešti vyběhla ve čtvrtek v pozdním odpoledni osmičlenná skupinka. Místní okruh, asi sedmička, ji vedl ptačí rezervací s ledňáčky i volavkami podél Rokytky, dál okolo náhorní plošiny na Čihadlech i s její majestátní dominantou rozhlednou Doubravkou. To byste asi v Cannes nepotkali, že.

„Ani bych nevěřila, jaká je v Praze příroda,“ podivovala se Bára Havlíčková, dívka ze Šumavy. „Ale pořád si neumím představit, že bych tady měla trvale žít,“ zavrtěla hlavou, protože se do metropole chystá na studium marketingové komunikace. „Dala bych si ještě aspoň desítku,“ rozjela se těsně před doběhem. Poslední týdny si do sportu oddechla, na sportovním gymnáziu ve Vimperku ale složila maturitu. „Vzali mě do áčka reprezentace v běhu na lyžích, letos proto závodit v bězích do vrchu nebudu,“ prozradila loňská vicemistryně světa z Argentiny.

Promítání Běžců v Keni zaujalo autentickou atmosférou, v níž se běhalo, povídalo s místními i léčila malárie… „Vidím to asi po roce a nějak se mi to líbí víc a víc,“ připustil Jirka Csirik.

A co bude dál – Maroko, Colorado, nebo snad Eritrea? Nechme se překvapit. Každopádně kdo na této koncentrované africké pouti chyběl, může jen litovat. Krom zážitků si všichni odnesli vouchery do Triexpertu a jeden výherce i poukaz na kompletní běžeckou analýzu. Turné s Běžci v Etiopii pokračuje se zatím známými zastávkami v Prachaticích, Hluboké a Ústí nad Labem.