Tradiční akce na netradičním místě, i takový je podtitulek letošního Pardubického vinařského půlmaratonu, který se uskuteční v neděli obci Kostěnice, ta leží na hlavní železniční trati mezi Pardubicemi a Chocní. Silničně je to mezi Hrochovým Týncem a Dašicemi.

Vše je koncipováno tak, aby se v Kostěnicích najednou nesešlo více jak tisíc lidí. Desítku má běžet dvě stě vytrvalců a v půlmaratonu se očekává účast kolem sedmi stovek běžců. „Umožnili jsme běžcům, kterým termín nevyhovoval převést startovné na příští rok, takže letos již máme na rok 2021 tři sta přihlášených,“ uvedl pořadatel Oldřich Bujnoch.

Jeho akce jsou známy bohatým gastroservisem, ale i ten vzhledem k panujícím opatřením odpadne. Každý dostane 1,5 litrovou láhev vody, ve startovní tašce budou dále sušenky a ovoce. Sportovní neděle začne už v 10:30, kdy se uskuteční start desítky. Pak budou následovat ve 12 handbiky a ve 14 koloběžky. Mistrovský půlmaraton má stanoven start na 17 hodinu. Podstatnou skutečností je, že do závodu není možné se přihlásit na místě.

Pro nejlepší půlmaratonce jsou připraveny zajímavé finanční odměny. Pokud mistr či mistryně republiky vyhraje i celkově bere čtrnáct tisíc. Mezi favority budou tradičně patřit Pavlišta, Homoláč, Pechek a Kohut. Silné zastoupení budou mít i východní Čechy – Krunka, Sádlo, Plný či Hrdina.

Podobně je tomu u žen – Joglová, Hrochová, Jíšová či Pastorová. Určitě nelehkou soupeřku budou mít v české reprezentantce v triatlonu Frintové, která vloni vyhrála i slavné Běchovice. Z domácích bude mít premiéru v mistrovském půlmaratonu Anetka Khýrová či Erička Kičinová, ta startuje za pořadatelský KPA Pardubice. Mezi spolu favoritky patří i vrchařky Adéla Stránská z Iscarexu a Pavla Schorná Matyášová z Maratonstavu.