V režii reprezentantů klubu Zvonek Spot Valašské Klobouky se vyvíjel 2. ročník Běhu letním ránem ve Štítné nad Vláří – Popově.

Vítězství v kopcovitém závodu na Valašsku, který odstartovala výstřelem z hasičské pistole štítenská starostka Jana Machučová, vybojoval Jan Zvonek. Zvonek se na 7,7kilometrové trati prezentoval časem 34:36. Stříbrný Petr Holzner za ním v cíli zaostal pouze o jednu sekundu, třetí místo získal za čas 35:41 Vlastimil Martinát. Roman Janků skončil čtvrtý (36:03) a další krosař z Valašska Karel Šerý si doběhl v čase 36:52 pro pátou příčku.

„Na startu chyběli někteří kvalitní krosaři. Navíc loňský vítěz a největší favorit Milan Zvonek, když běžel na vedoucí pozici, tak na trati minul jednu odbočku,“ prozradil Jan Zvonek. Vytrvalec z Valašských Klobouk díky zaváhání svého bratra využil příležitosti k cennému výsledku.

„Od začátku se běželo v poklidném tempu. Po úvodním kilometru jsem se pohyboval vpředu za Milanem Zvonkem a Venezuelanem Vargasem. Bratr ale v prvním kopci zrychlil tempo a na jeho nástup jsem nedokázal zareagovat. Proto jsem zůstal ve skupince s Petrem Holznerem a Vlastimilem Matrinátem. Před námi byl ještě Vargas. Toho jsme však brzy předběhli a záhy se naše skupina roztrhala. Kromě Milana Zvonka přede mnou zůstal ještě Holzner. V tomto úseku závodu jsem se proto soustředil na udržení třetí pozice. Po 4 kilometrech v náběhu do terénu jsem se ale začal k Holznerovi přibližovat a kilometr před cílem jsem ho předběhl. O zlatou příčku jsme však bojovali až do posledních metrů. Kdyby ovšem Milan Zvonek závod dokončil, tak bych skončil stříbrný,“ tvrdí Jan Zvonek. A kdo mu k triumfu nejvíc pomohl.

„Správná popovská sportovní atmosféra a podpora a povzbuzování manželky Terezy a dcer Nikol a Niny,“ usmíval se po vyhlašování výsledků spokojený absolutní vítěz Běhu letním ránem v Popově, Jan Zvonek.

Závod žen ovládla největší favoritka Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), jež mezi něžným pohlavím dominovala časem 38:45. Ze zisku druhé pozice se radovala její týmová kolegyně Magdaléna Lukšíková, která byla v cíli o 8 minut a 11 sekund pomalejší. Bronz brala za čas 49:53 Jana Gottfriedová ze Slavičína.

„V Popově to byl tradičně pohodový závod pořádaný rodinou Martinátovou. Při něm jsem se potkala s přáteli a ostatními týmovými běžci. Pořadatelé dokonce zajistili pohlídání dětí. Takový servis nemá ani Pražský maraton,“ užívala si pobyt v Popově Silvie Zvonková.

Ta loni tento závod běžela těhotná. „Proto jsem si letos chtěla zlepšit čas. To se mi také o 6 minut a 28 sekund podařilo,“ potěšilo Zvonkovou. Běžkyně z Valašských Klobouk byla mezi ženami suverénní a od startu do cíle měla pobyt na vítězné pozici pod kontrolou.

„Polovina pestré trati vedla do kopce. Na něm byl nad Popovem krásný výhled. Ten jsem si ale nestihla vychutnat. Poté se běželo z prudkého kopce. Proto se ani při seběhu nedalo odpočívat,“ upozornila ještě Silvie Zvonková.

Běh letním ránem byl druhým podnikem letošního čtyřdílného seriálu běhů v Popově. Třetí závod Běh podzimním ránem se koná 3. října. 24. prosince se na Valašku uskuteční Běh Štědrým ránem.