Odvážná myšlenka týmu kolem Oldřicha Bujnocha skončila úspěchem. Pardubický vinařský půlmaraton včetně doprovodných závodů úspěšně proběhl v Kostěnicích na Pardubicku. Ve vesničce, která má železniční zastávku na hlavní trati mezi Pardubicemi a Chocní. A kdo nepřijel může jen litovat. Dopoledne dusno, to se běžela desítka, pak přeháňka, chvíli ochlazení a navečer pro půlmaraton ideální počasí, start byl v 17 hodin. Navíc stovky diváků podél trati, úžasná atmosféra, nejen místní hasiči to rozjeli, ale pro závodníky dokonale přehledná trať. Běhalo se 3,5 kilometru přes obec, takže „okruh“ měl sedm kilometrů a v každém „kole“ dvě obrátky o sto osmdesát stupňů a musel se tedy běžet třikrát. Start a cíl byl uprostřed obce, pak jeden a půl kilometru do kopečka směr Hrochův Týnec, otočka a dvoukilometrový seběh, který končil podběhem hlavní železniční trati, takže zase malé stoupání a pak rovinka směr Dašice. Po obrátce opět do podchodu a závěrečný necelý kilometřík sedmičky mírně do kopce. Takže na žádné trhání rekordů to nebylo. Závod dokončilo 326 vytrvalců a 13 zabalilo.

V šou jednoho muže proměnil závod Vít Pavlišta (1:05:56 hodiny). Již po čtvrtině závodu běžel z původně cca osmičlenné vedoucí skupiny na čele jen s Dominikem Sádlem (1:06:49). Ten jeho tempo akceptoval necelá dvě kola. V posledním kole se na Dominika dotáhlo asi největší překvapení závodu Vladimír Marčík (1:06:52). Jelikož byl doběh do stoupání nedal v něm Dominik soupeři šanci. Většinu závodu držel čtvrté místo zkušeně Jan Kohut (1:07:35). Do finančně oceněné první desítky se prosadili vytrvalci, kteří začátek nepřekopli. Pátý David Pelíšek (1:08:27) byl dokonce na prvním mezičasu až šestnáctý. Šestý Martin Zajíc (1:08:53) držel pozici průběžně a podobně i sedmý Tomáš Navrátil (1:09:10). Dalším skokanem závodu byl Kamil Krunka (1:09:18). Na prvním mezičasu dokonce až osmnáctý. Další neúspěch zažil po startu dokonce vedoucí Jiří Homoláč, ale nakonec z toho bylo pro obhájce prvenství deváté místo (1:09:47). Elitní desítku uzavíral zkušený Petr Pechek (1:10:04).

Soutěž žen měla dané pořadí po úvodních třech kilometrech, kdy vedoucí skupinku vytvořily naše nejlepší současná maratonkyně Marcela Joglová (osobáček 1:13:46) s naší nej triatlonistkou Vendulou Frintovou (1:14:08, obě na foto) a loňskou šampionkou Terezou Hrochovou (1:15:59), ta však ztratila kontakt již před půlkou závodu. V koncovce měla více sil Joglová, která však většinu závodu udávala tempo.

Za bedničkářkami běžela celý závod sólo čtvrtá Petra Pastorová (1:17:58). V druhém kole odstoupila za ní rovněž sólo běžící Adéla Stránská. Takže pátá byla další spolufavoritka a opět na trati osamocená Barbora Jíšová (1:21:24) a podobně šesté místo držela Markéta Gajdorusová (1:21:48).

Za zmínku stojí i výkon rozhodčího a měřiče, délky, trati Jana Zajíce, který dělal na kole předjezdce. Honza dokonale klestil svým hlasem a píšťalkou vedoucímu Pavlištovi a Sádlovi cestu při předbíhání hafo závodníků o kolo a při tom dodržoval řádný rozestup mezi ním a běžci. Prostě člověk na svém místě.