Po podivném koronavirovém bezčasí přece jen přišlo léto a s létem každoroční neodbytná otázka, co si vzít na sebe při běhání, abyste se cítili co nejpohodlněji a ideálně se nejméně pekli.

Po loňském nefalšovaném nadšení z běžecké sukně od Columbie/Montrail jsem byla na letošní letní model upřímně zvědavá. Místo sukně ale tentokrát přišly na řadu kraťasy a je třeba rovnou říct, že i tentokrát poměr cena/výkon vyvolává otázku, proč není Columbia/Montrail mezi běžci podstatně rozšířenější. Dámské běžecké kraťasy Titan Ultra II Short navazují na starší model a přináší některá chvályhodná vylepšení.

První dojem je výborný. Kraťasy jsou lehoučké, v pase do široké gumy, která příjemně sedí a nepotřebuje tím pádem potenciálně rizikovou (čti odírající) stahovací šňůrku. Stejně jako snad u každého modelu z dílny Columbie/Montrail, i u Titan Ultra II je materiál nacpaný tolika technologiemi, že se jeden až diví, že si s vámi během běhu nepovídají. Do na husto tkaných vláken látky (86 % polyester, 14 % elastan) jsou přidány keramické mikročástice, které odrážejí UVA i UVB paprsky. Materiál je podle informací výrobce testovaný a schválený organizací pro boj s rakovinou kůže a není nutné pod oblečením mazat opalovacím krémem.

Jako velké plus vnímám vnitřní všitou vrstvu, díky které není nutné nosit pod kraťasy prádlo. Tam, kde jsou pánové na něco podobného zvyklí a je to v případě jejich šortek běžná věc, pro nás holky je to spíše výjimkou. Vsadka je navíc vyrobená z materiálu vybaveného Omni-Freeze® ZERO technologií. Ta by měla podle výrobce sloužit k aktivnímu ochlazování organismu během zátěže. Zda a do jaké míry to skutečně funguje, netuším, je nicméně pravda, že propocené kraťasy rozhodně nestudí a nejsou na těle nepříjemné jako některé prádlo byť vyrobené z funkčního materiálu. Jisté je, že je vnitřní vrstva skvěle prodyšná a ani při delších bězích nikde nedře, ani neodírá (což rozhodně nikdo nechce). Při nutnosti zpocené kraťasy sundat a zase natáhnout navíc odpadá protivný mezikrok rovnání propoceného prádla pod propocenou svrchní vrstvou.

Zároveň je ovšem nutné podotknout, že kraťasy jsou poměrně krátké, takže pokud vás příroda obdařila mohutnějšími stehny, bude při delších bězích potřeba počítat s rizikem odírání – takže buď mazat, nebo si kraťasy nechat jen na kratší výběhy.

Kraťasy mají vzadu snad už povinnou kapsičku na zip, do které se bez problému vejde telefon (velikosti iphonu 6s), klíče, drobné a když vám nebude vadit krajně neestetická bederní boule, tak i papírové kapesníky. Po stranách zapínací kapsičky jsou dvě síťované do gumy. Ty by mohly být o něco hlubší, aby je bylo možné využít nejen na gel a na energetické tablety (případně ty kapesníky, co už se do zapínací nevešly), ale i na věci cennější, jako jsou třeba klíče.

O reflexní prvky se stará malé logo firmy na levém stehně, nápis na boku a druhý na zapínací kapsičce. Kraťasy velmi dobře a rychle schnou, což je v létě nezbytná vlastnost, a dostupné jsou v černé a červené barvě. A vzhledem k míře pohodlí a lichotivému střihu najdou využití i při turistice nebo jiných sportech. V akci se dají sehnat už od 699 korun.

  • Columbia/Montrail Titan Ultra II Short
  • materiál: 86 % polyester, 14 % elastan
  • Omni-Wick® je technologií o odvod potu a vlhkosti od těla na povrch látky
  • Omni-Shade® technologie chránící pokožku před vlivem UV paprsků slunečního záření
  • Omni-Freeze® ZERO – první technologie na trhu, která aktivně ochlazuje organismus při zvýšené fyzické zátěži
  • elastická vsadka
  • kapsička na zip a dvě další na gumu
  • reflexní detaily
  • barva: černá/červená
  • cena: od 699,–