Dva veřejné triatlonové závody pořádá v Hradci Králové Lukáš Netík a jeho tým, ono je v Hradci i pár privátních závodů. Červnový na Stříbrném rybníku byl letos zrušen. A jak to bude s červencovým u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové? „Závod bude, 17. ročník připravujeme na neděli 26. července,“ uvedl na dotaz Lukáš.

Stejně jako v minulých letech se uskuteční od deseti hodin duatlonové závody pro děti. V 11:30 je start hobby závodu o objemech tratí 150 metrů plavání – 5 km horské kolo – 1,5 km běhu. V 13 hodin startuje hlavní závod – 400–19–4. V tomto klání mohou nastoupit i týmy, které sestaví triatlonovou štafetu. Přihlášky za výhodnější startovné a navíc s jídlem a pitím po závodě a dárkem od pořadatelů jsou na stránkách http://hradeckytriatlon.cz, při přihlášení na místě je to bez zmíněných doplňků.

Loňský 16. ročník vyhrál Moravák ze Šumperka Vojtěch Bednarský. „Pokud vše bude klapat jak má, tak se na závodech ukážu,“ uvedl borec, který zde vyhrál již v roce 2016 a 2017. V červenci vyhrál Pastvinský triatlon a týden před Hradcem ho čeká obhajoba prvenství v proslulém Welzelově kvadriatlonu v moravském Zábřehu, kde je čtvrtou disciplínou jízda na kolečkových bruslích. Po 400 metrech plavání v lesním rybníku Biřička na Novém Hradci Králové, 19 kilometrech terénního kola a čtyř kilometrech krosového běhu se u něho časomíra zastavila na údaji 62:15.

Druhý Ondřej Petr z Ústí nad Labem i díky zápletce v posledním kilometru ztrácel pouhou sekundu. V hlavním závodě tehdy startovalo téměř dvě stě závodníků. Bednarský měl kilometr přede cílem dvacetimetrový náskok, ale v zatáčce se srazil s protiběžícím závodícím ředitelem závodu Lukášem Netíkem (22. místo za 72:28) a rázem byl jeho náskok fuč a závodilo se až do cílové mety.

Vítěznou ženou byla Lenka Cibulková (73:23), celkově na třicátém místě. Po plavání byla třetí ženou na začátku druhé desítky celkového pořadí. Těsně před ní byla po první disciplíně Lenka Fanturová, která si však krvavě ustlala na kole (v cíli druhá za 76:43), na kterou se v úvodu krosu dotahovala třetí Vendula Navrátilová – 77:26.

Již na tuto neděli 19. července od 15 hodiny je možné se s tratí kola a běhu seznámit, bude se projíždět s mistrem světa ve kvadriatlonu a spolupořadatelem závodu Leošem Roušavým.