Dva závody, dvě vítězství. Jako lavina vtrhl do brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup Vojtěch Dvořáček. Po své historicky první účasti a výhře v Pisárkách minulou středu zopakoval to samé i o týden později v Obřanech při třetím letošním dílu oblíbeného podniku.

Na necelých devíti kilometrech rovinaté trati z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět předvedl čas 28:47 minuty. Rychleji na cyklostezce naposledy běžel Jiří Čípa před třemi lety. „Vyběhl jsem trochu vpřed s Adamem Szymanikem. Před obrátkou nás doběhli Lukáš Soural s Adamem Mihalovem, pak jsme dlouho běželi spolu. Na rovince před cílem to nejdřív zkusil Lukáš pak Adam Szymanik. Stačil jsem jim však a nakonec jim utekl. Jinak se mi úplně dobře neběželo. Přejedl jsem se a v závodě to cítil,“ ušklíbl se jedenadvacetiletý bývalý florbalista.

Pořadí na prvních dvou pozicích tak bylo stejné jako minulý týden v Pisárkách. Za druhým Szimanikem bronz tentokrát místo absentujícího Vlasty Lysáka uzmul Lukáš Soural. Triexpertem ošlehaná parta to bude mít s Dvořáčkem do budoucna velmi těžké, i když talentovaný novic nepodstupuje žádný systematický trénink. „Před pár lety jsem si na florbalu utrhl křížový vaz a poté začal víc běhat. K florbalu už jsem se nevrátil. Moc jsem nevěděl, co v Triexpert Cupu čekat, i když jsem v zimě občas nějaký závod v Brně šel. Minule před Pisárkami mi brácha, který závodně běhá, řekl, ať se držím Lukáše Sourala. Nakonec na mě běžel moc pomalu,“ usmíval se Dvořáček, jehož bratr aktuálně patří k české špičce na středních tratích.

Mezi ženami se letos prosazuje také poměrně neokoukané jméno. Po triumfu na dráhové pětce a druhé příčce v Pisárkách stanula v Obřanech na nejvyšším stupni opět Hana Vičarová. Cílovým obloukem proběhla specializací ultramaratonkyně v čase 34:49 minuty a znovu za sebou zhruba o půlminutu nechala druhou Lucii Vaculovou. Třetí místo za příjemného podvečera s dobrými běžeckými podmínkami brala Hana Burešová. „Závodů v ultra zatím letos moc není, tak mi trenér naordinoval Triexpert Cup. Nejsem moc zvyklá podobná tempa běhat, takže je to pro mě celkem utrpení. Ale jsem ráda, nečekala jsem, že budu vítězit,“ vykládala prozatím vedoucí žena seriálu.

Do závodu vyběhlo 254 závodníků, děti z běžeckých rodin si mohli užít skákací hrad hned vedle cíle. „Čekal jsem tak o třicet víc závodníků, ale pořád je to pěkné číslo. O prázdninách účast vždy poklesne, navíc v tom hraje trochu roli i korona,“ zhodnotil ředitel seriálu Jan Huppert. Další díl Triexpert Cupu se uskuteční opět ve středu 22. července. Na programu je neobvyklá krátká trať v Centru Kociánka. Zvláštnost podniku ještě podtrhuje start v desetivteřinových intervalech.

Výsledky: https://www.triexpertcup.cz/…e/zavody.php?…