Letošnímu 30. ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky, trochu víc než obvykle nepřálo počasí. Od rána pršelo, na závod sice drobně, ale opravdu bylo celkem nepříjemně a docela zima. Běžet se v tom asi dalo dobře, ale léto vypadá jinak.

Pro všechny závodníky pořadatelé připravili docela velké překvapení, protože závod se po třiceti letech přestěhoval úplně jinam a také na zcela novou trať. Startovalo se totiž na Orelském hřišti ve Vyškově a běželo se směrem k rybníku Kačák.

Lukáš Soural se šetřil na večerní závod na Slovensku

Asi tak nějak by se dal zhodnotit výkon, který Lukáš Soural /VSK UNI Brno/Orel Židenice – 41:38/ předvedl ve Vyškově. Bez nějak značně velkého úsilí si v pohodě doběhl pro prvenství.

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 41:46/ si chtěl zkusit, jak na tom po náročném závodě ve čtvrtek bude a přece jen to bylo poznat, když ve druhém okruhu už Lukášovi nestačil.

Petr Hének /AK Drnovice/Klimatex Running Team – 42:08/ si do Vyškova odskočil ze svých ultrahorských běhů vyzkoušet rychlost a je vidět, že to pořád nezapomněl.

Tentokrát až čtvrtý doběhl Pavel Dvořák /Atletika Alojzov- 42:54/ a pátý skončil Zdenko Zalubil /AŠK Skalica – 43:57/.

Lenka Jančaříková neměla konkurenci

Lenka Jančaříková /Orel Židenice/AAC Brno – 32:56/ si na trati pomáhala jen s muži. Další ženy přece jen za ní trochu zaostaly. Druhá doběhla Anežka Langhamerová /Orel Židenice – 35:46/, třetí pak Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 35:57/, čtvrtá Alena Hénková /AK Drnovice/Klimatex Running Team – 36:10/, pátá Nina Bartoňková /AK Drnovice – 36:26/ a šestá Silvie Divišová /AK Drnovice – 36:48/.

Ve Vyškově se 30. ročník běžel po nové trati

Na zcela nové trati ve Vyškově se běželo letos ve Vyškově při třicátém ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky.

Závod opět připravili organizátoři z Orla Vyškov v čele s Pepou Kuncem. Zázemí pak poskytl orelský stadionek u školy Nádražní. Soutěž je zařazená do Vyškovské běžecké tour dospělých i mládeže a také do Orelské běžecké ligy.

Již od devíti hodin se na tartanu zdejšího oválku objevili nejmenší děti a potom se postupně pokračovalo všemi věkovými kategoriemi až do startu hlavního závodu.

Muže čekala nová trať vedoucí sídlištěm Palánek směrem k rybníku Kačák a po jeho obkroužení se vrátili zpět a absolvovali tento okruh ještě jednou. Trať měřila tedy tradičních 12 km.

Ženy s dorosteneckými, juniorskými kategoriemi a veterány nad 60 a 70 let pak absolvovali jeden okruh a kolem Kačáku se proběhli dvakrát, dali si tedy 8 km.

Nová trasa překvapila skoro všechny závodníky

Všechno je jinak. Tak by se dalo zhodnotit všeobecné překvapení všech účastníků Vyškovské dvanáctky. Někteří po paměti zajeli i do parku ke stadionu, když až tam zjistili, že se běží úplně někde jinde. Není nad to si pořádně prostudovat propozice.

„Začali jsme zvolna,“ konstatoval v cíli Lukáš Soural. „Nikdo se nikam nehnal a já už vůbec ne, protože mě večer čeká další závod na Slovensku. Počkal jsem si na druhé kolo, tam zrychlil, abych nemusel s Tomášem jít do finiše, to bych nedal, a jen jsem si pak kontroloval odstup až do cíle.“

„Byl cítit poměrně náročný závod, který jsem absolvoval ve čtvrtek,“ přiznal barvu Tomáš Steiner. „Nedokázal jsem na Lukášovo zrychlení zareagovat. Přece jen ještě nemám tak ostré tempo naběhané, ale je to čím dál lepší.“

„Přijel jsem s dětmi a tak si zkusil, jak na tom jsem rychlostně po těch dlouhých závodech, co jsem teď absolvoval,“ řekl mi Petr Hének. „A jsem rád, že to pořád jde a nic jsem ze své rychlosti neztratil.“

„Asi jsem to trochu překopla s muži,“ naznala po závodě Lenka Jančaříková. „V závěru jsem musela zvolnit, abych neztuhla, ale stejně byly všechny holky daleko za mnou, tak to vůbec nevadilo.“

„Já zase tolik běžeckých závodů neabsolvuji,“ usmívala se spokojeně Anežka Langhamerová na mou pochvalu, že běžela moc dobře. „Dělám víc sportů a nemám tolik času se speciálnímu běžeckému tréninku věnovat, což mě přece jen trochu mrzí.“

„Pomalu se to začíná zlepšovat,“ popsala svoje pocity ze závodu Lenka Hrabovská. „Už se mi běželo líp. Jak nejsou na trati kopce, tak to mi mnohem víc vyhovuje a jsem schopná podat již docela dobrý výkon.“ Vyškov je tedy za námi a seriál Vyškovské běžecké tour pokračuje opět v Nemojanech příští sobotu novým závodem Během kolem rybníka Chobot. Pak už se běží v první sobotu v říjnu legendární Pístovická riviéra. A potom už zbývá jen závod v Bučovicích 28. října, kde proběhne i závěrečné vyhlašování.

Výsledky