V sobotu 25. července se v Holešově uskuteční 12. ročník terénního triatlonu Holešovman. Pořadatelé z domácího klubu HC Holešov Gators připravili trať složenou z 500 metrů plavání, 25 kilometrů jízdy na horském kole a 6 kilometrů běhu.

Holešovman je zařazený do letošního Okresního poháru v triatlonu na Kroměřížsku.

Vypsány jsou kategorie jednotlivců pro muže i ženy a také oblíbený závod štafet. Bojovat se bude také o nejlepšího Holešováka, Holešovačku a Holešovskou štafetu. Start hodnotně dotovaného závodu je na místním Zámeckém koupališti v 9 hodin. Prezentace začíná v 6.30 hodin a končí v 8.30 hodin.

„Očekáváme účast 100 jednotlivců a na startu se objeví zhruba 10 štafet,“ předpokládá jeden z pořadatelů Michal Novotniček. Ten také představil trať závodu.

„Plavat se bude v holešovském Zámeckém koupališti, kde je rovněž celé zázemí letošního Holešovmana. Cyklistika se letos pojede na změněné trati. Z důvodu křížení trati s přerovským Mamut Tourem v úseku mezi Hadovnou a Rusavou a střelbami na střelnici v Dobroticích, jsme byli nucení udělat změnu. Letos se na horském kole pojede od koupaliště v Holešově směrem do Dobrotic. Poté kolem ranče Jacom a po panelovce do Žop. V Žopech následuje úsek podél golfového hřiště a pak známý výjezd na rozcestí Pod Lysinou. Projede se kolem zříceniny hradu Křídlo na rozcestí Stiborovy boudy. Tam se bude pokračovat směrem na Poschlou, znovu na rozcestí Pod Lysinou, Hrubou Malíkovou a do Přílep. V Přílepích se po asfaltové silnici dojede na trailovou stezku. Po ní k přílepské Lesní kapli. Od kaple pak následuje technická pasáž do Žop a odtud bikeři polní cestou za zahradami dojedou k Ranči u Tuffa. Hned záhy po silnici dojedou k čerpací stanici v Dobroticích a pak už k holešovskému zámeckému koupališti. Také běh je mírně pozměněný. Už se nepoběží přes vratkou lávku u rybářské chaty, ale po cyklostezce směrem na Dobrotice. Poté za náhonem vlevo přes most, za mostem vlevo a pak vpravo do prvního kopce. V závěru se nepoběží rovně směrem na Holajku, ale směrem k fotbalovému stadionu a poté na křižovatce vlevo po cyklostezce do cíle u holešovského koupaliště,“ informoval Novotníček.

V loňském ročníku Holešovmana se představilo rekordních 156 triatlonistů a 19 tříčlenných štafet.

V mužích zvítězil časem 1:31:16 Pavel Žák (Kolovna KM-BT Morkovice). Mezi ženami brala prvenství za čas 1:49:07 Martina Novotná (TÜV SÜD Rusava Bike Team). Závod štafet ovládl v čase 1:29:57 tým Vesani,cz ve složení Pavel Nedvídek, Ondřej Kobliha a Tomáš Navrátil.