Nejvážnějším kandidátem na vítězství v nedělním Hradeckém terénním triatlonu je jeho trojnásobný vítěz z let 2016, 2017 a 2019, 2018 nestartoval, Vojtěch Bednarský ze Šumperka startující za Titan Trilife. Že je ve formě předvedl v 10. ročníku Welzlova kvadriatlonu, který se uskutečnil v moravském Zábřehu a Vojta ho vyhrál po páté za sebou.

Jan Eskymo Welzl byl místní rodák. Mimo jiné cestovatel, dobrodruh, lovec, zlatokop a vypravěč. Zemřel ve věku osmdesáti let v roce 1948 v Kanadě, kde se v roce 1929 usadil. V rodném městě je jeho socha. A právě specifický je i po něm pojmenovaný závod. Začíná se 3 kilometry běhu k místní nádrži, při kterém se brodí v řece Moravská Sázava. Následuje 600 metrů plavání, jízda na kolečkových bruslých o délce 10,5 km a závěrečné samozřejmě náročné horské kolo – 11 km.

„S klukama z týmu jsme to rozběhli opravdu rychle a Radim Grebik se za prvním brodem odtrhl a mírně se vzdalil, když do depa doběhl s přibližně 30 sekundovým náskokem. V plavání se ještě podařilo Filipovi Vaclavíkovi dostat na druhou pozici, ale na kolečkových bruslích se celé pořadí začalo postupně měnit. V tom je ta krása, specifika, závodu, který není pouze o plavání, kole a běhu, ale i o bruslích a i o tom, že se začíná během a ne plaváním jak jsme zvyklí z triatlonu,“ řekl průběhu závodu vítěz s tím , že je pro toto klání také typická úžasná atmosféra. Bednarský byl v závěrečných dvou disciplínách nejlepší a nakonec měl v cíli více jak tříminutový náskok (cílový čas 70:07), když druhému Grebíkovi, nejlepší běžec závodu, v kolečkových bruslích nadělil pět minut. Třetí byl jeho bratr Václav Bednarský, který měl nejlepší plavání. Václavík byl nakonec sedmý.

V Hradci bude pro závodníky připravena klasika. Po 400 metrech plavání v rybníku Biřička je čeká cca 20 km na horském kole, dvě kola. V první polovině okruhu jsou tři strmější výjezdy a tři sjezdy a plynule se přejede do trailové pasáže okruhu. Jeho závěrečná třetina je pro závodníky brnkačka. Běh je celkem pohodový. Úvodní cca 1,5 km kopíruje trať Hradeckého krosu. Poté následuje pytlíček zpestřený trailovou pasáží a závěr je po stejné cestě jako po startu do cíle, tedy celkem 4 km.

Pořadatele připravili projetí tratí s ředitelem závodu a mistrem světa v kvadriatlonu Leošem Roušavým. Akce se zúčastnili většinou hobíci. „Na závod se moc těším. Teda to kolo mě dá zabrat a jsem rád, že vím co mě čeká,“ konstatoval po akci jeden z účastníků.

V neděli se v Hradci začíná už v deset hodin, kdy se uskuteční duatlon pro děti. V 11:30 je start triatlonového sprintu – 100 metrů plavání, 7 km kolo a 1,5 km běhu a v 13 hodin start hlavního závodu, v kterém budou absolutně nejlepší finančně oceněni, o věcné ceny se bude soutěžit ve věkových kategoriích, ale je možné postavit i tříčlennou štafetu.