Nová generace trailového modelu F.K.T. od Columbie Montrail potvrzuje, že při výběru boty do terénu není od věci dáš šanci i jiným, než jen u nás všeobecně rozšířeným a populárním značkám.

Už loňský model Trans Alp F.K.T. II působil víc než dobře. Zdárně prošel tvrdými zkouškami jak na rakouském Grossglockner Ultra Trailu, tak na zimní Pražské stovce a já napjatě očekávala, co se dá na už tak spolehlivé a zároveň pohodlné botě vylepšit. Nový model přináší řadu inovací; ovšem ne všechny nutně potěší.

Pokud bychom začali základními parametry: Pánský model F.K.T. ve velikosti osm váží 320 gramů (včetně vložky), což je o něco víc než 270 gramů, které podle statistiky průměrná trailová bota váží. FKT má osmimilimetrový drop (30 mm pod patou, 22 mm pod špičkou) a 4mm vzorek. Takže žádná mokasína na asfalt.

Na první pohled působí bota velice sympaticky: je prostá a jednoduchá. První dojmy po obutí budou záviset na tom, jak širokou máte nohu a jestli tím pádem potřebujete botu spíš užší nebo širší. FKT poskytuje příjemně velké množství prostoru pro prsty, nicméně jazyk drží na místě pružná síťka, která je na jednu stranu skvělá – zabraňuje, aby se bordel, který do boty v terénu napadá vrchem, dostal pod chodidlo a dělal další paseku (otlaky, puchýře atd.) a drží spolu se systémem vnitřního šněrování nohu skutečně pevně na místě. Na druhou stranu může eliminovat majitele širších chodidel. V tom případě vás může bota nepohodlně svírat až tlačit a určitě je tím pádem rozhodně na místě novou řadu FKT vyzkoušet před nákupem v kamenném obchodě.

Svrchní vrstva je skvěle prodyšná, bota rychle schne. Bota je vybavena systémem Adaptive Terrain Response, který by měl zajišťovat hloubkové přizpůsobení podrážky nerovnostem. A skutečně platí, že musíte šlápnout opravdu špatně, aby to chodidlo zaregistrovalo, čemuž napomáhá ochranná vrstva TrailShield PRO spolu s mezipodešví z měkké, reaktivní TPU pěny. V terénu FKT výborně drží, neklouže nejen v bahně, ale ani na mokré trávě nebo třeba na štěrku, a zároveň je (alespoň v přední části) dostatečně flexibilní, aby umožňovaly rychlou reakci. Podrážka zvednutá přes špičku potěší nejen notorické nakopávače kamenů.

Dalším prvkem, který má přispět ke stabilitě, je vnější pata z TPU. Vzhledem k tomu, že FKT patří k nižším botám, jsou všechny tyto prvky na místě. Na achilovce máme navíc malý ocásek, který pomáhá při obouvání – nicméně na to, abyste jej opravdu využili, by bylo asi vhodné, aby byl o něco větší a měli jste ho skutečně za co chytit.

Columbia Montrail FKT je dostupná v pánské i dámské variantě v lososové a khaki barvě. Za necelé dva tisíce korun je to obzvláště pro běžce s užším chodidle skutečně skvělá trailová bota, která by neměla ujít vaší pozornosti. Každý, kdo propadl kouzlu běhání v terénu, ví, že čím spolehlivější máte botu, tím víc si můžete dovolit. A FKT vám toho dovolí skutečně hodně.

Columbia Montrail F.K.T. – parametry:

  • hmotnost: 320 g v pánské 42
  • drop: 8 mm (30 mm pod patou, 22 mm pod špičkou)
  • hloubka vzorku: 4 mm
  • svršek: textilie, syntetika
  • mezipodešev: EVA / TPU pěna
  • podrážka: guma
  • barva: lososová / khaki
  • cena: od 1.949,–