Milan Zvonek zvítězil v 5. ročníku Nočním běhu na Rusavě. Reprezentant Zvonek Sportu Valašské Klobouky zdolal ve dvanáctihodinovém závodu na okruhu v okolí rusavského SKI areálu, který startoval v sobotu ve 20 hodin a končil v neděli ráno v 8 hodin, 21 kol. Druhý v pořadí obhájce loňského prvenství Miroslav Šrámek (TJ Drslavice) uběhl stejný počet kol. K tomuto výkonu ale potřeboval víc času. Bronzovou příčku obsadil Pavel Kočíb (AC Sporguides Rožnov pod Radhoštěm, 20 kol).

„Připravuji se na zářijový Festivalový půlmaraton ve Zlíně. V těžkém závodu na Rusavě jsem si proto chtěl otestovat momentální formu,“ přiznal Milan Zvonek. Ten se o dvanáctihodinovém rusavském Nočním běhu dozvěděl až týden před závodem.

„Pro účast v něm jsem se rozhodl na poslední chvíli. Až v úterý jsem zaplatil startovné a bez jakéhokoliv vytrvalostního tréninku jsem se v sobotu večer postavil na start. Vůbec jsem nevěděl, co od takového typu závodu můžu očekávat. Vzhledem k deštivému počasí a spoustě bláta na trati jsem si po prvním okruhu říkal, že mi bude stačit uběhnout 60 kilometrů,“ plánoval krosař z Valašských Klobouk. Zvonek se však brzy probojoval na první pozici.

„A na ní jsem zůstal až do konce. Bylo to i díky podpoře kluků z kašavského Valachbajku. Hlavně od Tomáše Minaříka,“ pochvaloval si a děkoval běžec z Valašska.

Ten v průběhu závodu všechny největší soupeře předběhl minimálně o jedno kolo. Proto si vítězství v Hostýnských vrších bez větších problémů pohlídal.

„Byl to neskutečný zážitek. Puchýře na nohách jsou ale nesnesitelné,“ svěřil se v neděli ráno Milan Zvonek. Valašskokloboucký vítěz okolí Rusavy nakonec naběhal 97 kilometrů. Při tom zdolal necelých 5000 výškových me­trů.

Mezi ženami vybojovala zlatou příčku výkonem 18 kol Slovenka Eva Čurlejová. Druhá byla Kateřina Klepáčová ze Slezanu Frýdek-Místek (17 kol), ze zisku třetí pozice se radovala Helena Czeczotková (NVPP Team, 15 kol). Veronika Jínková z Kvasic (Chřibské Běhny) si za zdolání 14 kol zaknihovala zisk čtvrtého místa.

„Pro mě to byl první sólový dvanáctihodinový závod na Rusavě. V minulých letech jsem tady dvakrát běžela štafetu,“ informovala nejúspěšnější běžkyně ze Zlínského kraje v závodu žen Veronika Jínková.

„O prvních dvou příčkách v absolutním pořadí dvou zkušených a kvalitních ultramaratonkyň Čurlejové a Klepáčové bylo rozhodnuto už na začátku závodu. Já jsem se v těžkém terénu a v mlze celou noc pohybovala v ženské kategorii do 39 let na třetím místě a v absolutním pořadí na čtvrté pozici. Na trati jsem však byla trpělivá. V jednom úseku jsem ale měla na Michaelu Drlíkovou jenom šestiminutový náskok. 14 okruh jsem ovšem zvládla takticky a tak jsem v cíli mohla slavit v ultramaratonu první úspěch v kariéře,“ rozdávala při vyhlašování výsledků úsměvy třetí běžkyně v ženské kategorii do 39 let Veronika Jínková.

Regionální vytrvalci byli úspěšní i v závodu dvoučlenných štafet. Ten vyhrála výkonem 26 kol dvojice Jakub Janda, Ondřej Minařík (Valachbajk Rohálov Bike Team). Tato dvojice uběhla téměř 120 kilometrů a zdolala skoro 6000 výškových me­trů.

„Ondra mě požádal, abych letos zastoupil Tomáše Minaříka, který s ním loni štafetový závod dvojic na Rusavě vyhrál. Tomáš se totiž dlouhou dobu potýká se zraněním,“ vysvětloval jeden z členů z nejlepší štafety dvojic Jakub Janda.

Jeho tým začala závod v ostrém tempu. ,,V úvodních kolech byli však druzí v pořadí Obšívač s Kleslem hodně nepříjemní. Nám se ale dařilo držet rychlé tempo a na první pozici jsme s přibývajícími kilometry navyšovali náskok. Nakonec jsme zvítězili o tři kola,“ radoval se Janda.

„Podmínky ovšem byly brutální. Po propršené sobotě byly na trati bahenní lázně. K tomu ještě v lese a okolí rusavského areálu byla mlha. Proto jsme v noci i s čelovkou viděli jenom několik metrů před sebe. Pádům jsme se ale vyhnuli. Měli jsme však několik krizí a občas nás sužovaly křeče. Ovšem střídali jsme se po jenom kole a proto nám závod ubíhal. Také jsme pravidelně doplňovali energii,“ prozradil recept na úspěšný výsledek spokojený a o spoustu zážitků obohacený Jakub Janda.

Prvenství v závodu pětičlenných až šestičlenných štafet získal Vaculíkův tým (Daniel Krajcar, Veronika Krajcarová, Radek Vaculík, Marcela Vaculíková, Zbyněk Šturm).

První místo v závodu tříčlenných až čtyřčlenných štafet vybojovali Lucie Hůvrová, Tomáš Jelínek, Roman Harna, Antonín Smolka. Jeden kopcovitý okruh v okolí rusavského SKI areálu měřil 4,6 kilometru a měl převýšení 230 metrů.

V sobotu na startu ve 20 hodin bylo deštivé počasí a teplota se pohybovala kolem 17 stupňů. V neděli ráno v 8 hodin, kdy závod končil, bylo na Rusavě oblačno a 15 stupňů.

Na Rusavě se letos představilo 61 mužů, 27 žen a 16 štafet. Při rusavském Nočním běhu nezapomněli ani na charitu. Pořadatelé tragicky poznamenané rodině ze Slavkova pod Hostýnem předali 16 700 Kč. Druhým letošním Nočním během na Kroměřížsku bude v sobotu 5. září závod v Holešově. Ten odstartuje v 19.30 hodin v holešovské Zámecké zahradě.

Výsledky