Zuzana Kotěšovcová patří mezi přední české běžkyně, má za sebou řadu medailových umístění z mnoha závodů, v Ústí nad Labem vede běžeckou skupinu Mattoni Free Run, organizuje sportovní seriál Milada Tour a tvrdí o sobě, že místo profi běžkyně chtěla být vždy hlavně profi matkou.

Zuzko, máš za sebou spoustu běžeckých úspěchů, letos budeš mít ale trochu jiné povinnosti že?

To byly vždy ale úspěchy spíše na regionální úrovni, za to na začátku října mě čekají ty hodnotnější. Moc se celá rodina těšíme na narození našeho druhého syna. Bude to Václav – po dědovi a už teď se jsem na něj zvědavá. (smích) Mateřská mě bavila, bylo to jedno z nejkrásnějších životních období, tak uvidíme, jestli i podruhé to bude také tak.

V červnu 2019 jsi získala třetí vítězství v řadě na Milada Run, pak ses ale na závodech objevovala stále méně. Co se stalo?

Třikrát vyhrát na Miladě bylo moje velké přání a jsem moc ráda, že se mi to splnilo. Teď už to ale nechám ráda jiným. Na podzim 2019 mě skolila anémie, nemohla jsem téměř pět měsíců trénovat, do toho se přidalo totální vyčerpání organizmu – bylo to takové smutnější období, ale už je to dávno za mnou. Teď se těším, co mi druhá mateřská přinese a věřím, že jsem se poučila a zdraví si budu ještě víc vážit a trochu se šetřit.

Začala ses naplno věnovat organizaci závodů sportovního seriálu Milada Tour, co Tě na plánování akcí baví?

Baví mě dělat něco pro lidi a tím, že jsem sama aktivně závodila, dokážu domyslet spoustu věcí. Taky mám radost, že se podílím třeba na návrhu medaile a pak ji mám doma jako první. (smích) Baví mě shánět elitní běžce, domlouvat s nimi podmínky, lákat širší veřejnost na závody či organizovat tréninkové dny. Mám radost, když se lidem akce od Milada Tour líbí a jsem pyšná, že tento seriál patří mezi nejoblíbenější v kraji. Vážím si toho, že Michal Neustupa, ředitel seriálu, před lety oslovil k této práci právě mě.

Čím Tě seriál Milada Tour tolik nadchnul?

Nadchnul mě tou rodinnou atmosférou, že si závodní den můžou užít jak dospělí běžci, tak i jejich děti. Je tu během dne vyžití opravdu pro každého. Nejde jenom o samotný závod. Milada Tour dává opravdu hodnotné ceny, krásné medaile, bohatou tombolu a celkově výborný závodní servis. Novinkou bude Olympia dětský koutek, kde budou mít děti zdarma hlídání a zábavný program, zatímco jejich rodiče poběží závod. Fotokoutek, občerstvení Globus, skákací hrady, autogramiády nebo spoustu soutěží už jsou takovou naší každoroční stálicí.

2. srpna se na Miladě objeví spoustu známých běžeckých tváří. Prozradíš čtenářům, kdo poběží?

Jsme nesmírně pyšní, že na Milada Run poběží opravdu silné startovní elitní pole. Bude tu olympijské zastoupení v režii Honzy Kreisingera, který zaběhl v roce 2009 desítku pod 29 minut a běžecké okolí Milady velmi dobře zná. Podařilo se nám získat i současnou českou jedničku Marcelu Joglovou. Dále potom Jirku Csirika, Davida Vaše, kteří také atakují českou špičku. Nesmím zapomenout na nesmírně sympatickou držitelku českého rekordu v běhu na 24 hodin Radku Churaňovou. Rozhodně se bude na co dívat – tolik českých elitních běžců v kraji na regionálním závodě se totiž hned tak nevidí.

Můžeme se těšit, že se v příští sezoně vrátíš na starty závodů?

To teď vůbec nedokážu říct. Běhat určitě budu, baví mě to a mám ráda komunitu běžců, ale už to určitě nebude na výkony a výsledky. Budu mít dvě děti a hlavně ten věk. (smích) Na závody se budu chodit vyvětrat od plotny. Těším se, žádný dril a trénink kvůli medailím už podstupovat ale nechci.

Máš ještě nějaký nesplněný běžecký cíl nebo výzvu?

Na první mateřské jsem si přála vylepšit alespoň jeden svůj osobák. To se mi povedlo jenom na desítku (37:45), takže kdybych si měla ještě něco běžecky přát, tak možná zaběhnout lepší půlmaraton – čas pod 1:22:48. Jenže to bych zase musela trénovat a to já už fakt nechci. Radši budu organizovat běžecké akce pro druhé, a když se na naše závody od Milada Tour budou běžci rádi vracet, budou seriál chválit, tak to bude pro mě největší splněný cíl.