Z páté Kunětické devítky (K9) si největší pozornost zasloužila soutěž žen. Na startu se objevila nová závodnice Adéla Václavská a vyhrála za 39:12, když porazila dosavadní suverénku soutěže a nejlepší čtyřicátnici Marcelu Rambovou z Hradce Králové – 39:25 (obě na foto). Marcela si po tomto závodě dala další terénní půlku a byla celkově pátá jako nejlepší čtyřicátnice, druhá v tomto klání byla Bára Nováková, která kraluje, vyhrála šestkrát za sebou, v Hradeckém poháru.

Ale třetí místo a vítězství ve třicátnicích mělo svoji zápletku. V této souvislosti jsem si vzpomněl na několik let starý případ z Monaka, kde si partneři vyměnili čísla. Hoch běžel s číslem své slečny na hrudi místo desítky trojku, děvče si dalo desítku, a muž „vytvořil“ traťák, ale ženský na trojce. Pak pár let trvalo, než došlo k opravě. A podobný kousek se povedl třetí Nině Janáčkové – 39:41.

Vzhledem k tomu, že na jednotlivých závodech, mimo Velké ceny K9, která bude ve středu 9. září, nejsou vyhlašovány výsledky, tak se na místě na nic nepřišlo. Ale druhý den už šest ráno běžec z fan klubu Niny, který zjistil její chybějící jméno ve výsledcích psal pořadatelům. „Nina tam určitě byla a běžela.“ Zaskočen byl i pořadatel Jakub Jaroš: „V cíli jsme dva psali čísla probíhajících závodníků, že bychom se oba spletli se mě nezdá, problém bude asi jinde.“ Naštěstí organizátoři měli k dispozici fotodokumentaci z cíle, a Nina, která má přiděleno v soutěži číslo 60, tentokrát doběhla s 61, a došlo k opravě. Jenom bylo otázkou, kde k číslu přišla, protože to patřilo závodníkovi běhajícímu za Kroměříž a Nina startuje za chrudimské Chroustovice. Vysvětlení podala sama hříšnice: „Doma jsem si omylem vzala číslo svého kluka a proto bych se chtěla pořadatelům a svým fanouškům moc omluvit. “

Absolutním vítězem se stal Tomáš Kučírek za 33:20. Na krátké trati nestartovali dovolenkáři a letos stoprocentní Tomáš Mocek a Michaela Sabovová, takže vyhráli Václav Rohlík z Pardubic a Eva Vejběrová z Hradce Králové, která následně uspěla letos poprvé při pátém startu i v ženách nad 40 let v Hradeckém poháru. Míša už Hradci byla a doběhla opět celkově druhá za Bárou.

Další, šestá, K9 se uskuteční 29. července se startem v 18 hodin na Kunětické hoře u Pardubic.