Se zvukem startovního výstřelu začalo na závodníky 17. ročníku Hradeckého terénního triatlonu místy hustě pršet, déšť vydržel hodinu a půl, takže někteří po kole vypadali jako havíři, když vyfárají. To byla voda na mlýn pro trojnásobného vítěze z let 2019 (2018 nestartoval), 2017 a 2016 Vojtěcha Bednarského. Moravák ze Šumperka byl po úvodním plavání, 400 metrů (9:08 minuty), šestý s půl minutovou ztrátou na vedoucího Filipa Lužného (8:41), ten byl nakonec v cíli sedmý za 1:10:17 hodiny. Ale již v prvním dvouokruhovém kole, celková délka biku 19 kilometrů, jel na čele s Tomášem Strnadem.

Vloni se necelý kilometr před cílem Bednarský už v rozhodnutém závodě srazil s protiběžcem a musel triumf vybojovat až ve finiši. Tentokrát to byla cyklistická turistka, která prchala z mokrého lesa a měla nejspíše dle pravidel přednost, a zkřížila jízdu šampionovi závodu při vjíždění do druhého kola. Bednarský v následném půlkilometrovém výjezdu ztrátu smazal a soupeři navíc unikl a do depa přijel se značným náskokem a o vítězi nebylo pochyb – 1:05:55.

„Jezdím jsem rád závodit. Včera jsem si navíc dal triatlon v rámci Valachy mana (3. místo), tak mi chvilku trvalo, než jsem nabral správný rytmus. Na to, že je Hradec v rovině je zde pěkně členité a technicky náročné kolo a letos mi připadlo, že přibylo i trailových úseků.“

Za ním vyběhla trojice Strnad, Ondřej Petiška a Pavel Jindra. Po polovině čtyřkilometrového krosu odpadl Jindra (1:07:36) a v koncovce měl více sil druhý Petiška – 1 :06:47, třetí Strnad – 1:06:51.

Závod žen vyhrála celkově třináctá Anna Lužná – 1:14:45 (na foto). V kole se s ní držela v kontaktu Lenka Fanturová, ale v běhu na soupeřku neměla a vítězka z před dvou let tak obhájila druhé místo – 1:15:52. Obhájkyně prvenství Lenka Jiránková byla třetí – 1:18:23.

V rámci hlavního závodu proběhla i soutěž štafet, kterou vyhráli Vesničani – 1:16:49 – Matěj Pařízek, Martin Mrňávek a Zdeněk Báča. Po plavání byli dokonce celkově druzí – 8:42. Druhý Mix tým ztrácel přes minutu, Klára Vítková. Další minutku, Roman Vašíček, nabrali v kole, ale závod nejlepším štafetovým během málem otočila Jitka Kábrtová – 1:17:17.

Na startu bylo i dost hobíků. Třeba pro Ditu Kalinovou to byl první životní triatlon – 1:59:21. „Můj první a pro mě velký triatlon. Cíl byl pod 2 hodiny, a protože jsem si kolo oblíbila, tak jsem si trať vlastní nepozorností prodloužila. Díky všem za spoluúčast a podporu, já osobně mám prostor pro zlepšení a svůj volný čas můžu trávit mytím kola a odbahněním věci. Pršet začalo hned při startu plavání, takže to byla větší výzva než jsem čekala.“

Jel se i samostaný závod ve sprintu – 200 m – 7 km – 1,5 km, který vyhráli za 31:11 v mrtvém doběhu Jiří Hrdinka a Lukáš Roubíček a 34:14 Karolína Kuchařová.